Sayfa 140/298 İlkİlk ... 4090130138139140141142150190240 ... SonSon
Arama sonucu : 2383 madde; 1,113 - 1,120 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    ISPARTA K.
    Gönderi
    4,957
     Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Tabii enflasyonist ortamlarda EM'yi dikkate almak lazım.
    sorduğumu zannettiğim soruyu biraz açayım...
    Bütün rasyolar geçmişe yönelik ve son 2 yılda bir enflasyon muhasebesi çıktı... Sizin hissenizde bu uygulanmıyor doğru ama Koç holdingin bilançosuna baktığınızda uygulansa idi ne olurdu görülebiliyor, hakeza Sabancıda Akbank... o kadar farabet bir sistem ki geçmişe dönük düzeltmeler yapılıp siz geçen yıl 1 birim ciro yaptınız doğru ama bunu endeksledik aslında 1.4 birim ciro yapmışsınız... kar yaptığınız düşünüyordunuz aslında kar da yapmamışsınız... ödenen vergiler ile ilgili bir şey var mı bilmiyorum ama bir sürü garabet yaşandı ve gerçekten kimse geçmiş bilançolara bakmadığı için geçen 9 aylık şöyleymiş şimdi şöyle olmuş deyip geçtiler...

ben tek şirkette hisse sahibiyim ( yanlış olabilir ama benim tercihim bu). bu şirket ile ilgili geçen yıl yayınladıkları bilançolara baktım bu yıl yayınlanan geçen yılın 9 aylığı ile alakası yok. bir şekilde endekslenmiş ve farklı rakamlar çıkmış. yani bir şekilde 5 yıllık rasyolar birbirini tutmuyor ( gerçekten bir şirketin geçtiğimiz yıl her çeyrekteki bilançolarına bakın şimdiki bilançolara bakın rakamlar tutmuyor ama bir şekilde olmayan kardan özkaynaklar artmış).

o zaman ne yapacağız... ben bekliyorum. suyun bulanıklığı geçtiğinde bakacağım balık kalmış mı . o zamana kadar şirkete güvenmek dışında yapabileceğim bir şey yok.

yani soruyu tekrarlarsak; bu şartlarda geçtiğimiz 5 yıllık rasyolar temelsiz kaldıysa neye bakacağız?

2.  Alıntı Originally Posted by tovbekar Yazıyı Oku
    ...... soruyu tekrarlarsak; bu şartlarda geçtiğimiz 5 yıllık rasyolar temelsiz kaldıysa neye bakacağız?
    Pragmatik davranmakta fayda var. Enflasyonist ortamlar borsada hisselere yatırım yapmak için uygun ortamlar değildir, böyle durumlarda borsadan uzak durmak lazım. Burada amaç getiri peşinde koşmak değil sermayeyi reel bazda korumak olmalı. Bu durumda da altın gayrimenkul ve döviz ön plana çıkıyor. Borsa ve tahvil cazibesini kaybeder. Ama hatçeden başka kadın borsadan başka yatırım aracı tanımam diyorsan defter değerini ön plana çıkarman azım yani yüksek oranda büyüyen ama DD'ye oranla yüksek çarpanlı şirketler yerine bünyesinde değer taşıyan şirketler tercih edilmeli. Gelir tabloları böyle ortamlarda pek bir anlam taşımaz. Yüksek repütasyonlu, 50 endekse dahil prestijli PD'si DD'ye oranla düşük çarpanlı şirketler tercih edilmeli. Yüksek stokla çalışan, duran varlıkları da yüksek olan şirketlerin hisseleri alınmalı. Enflasyon muhasebesinin bir avantajı aktiflerdeki varlıkların yeniden değerlemeye tabi tutulması nedeniyle defter değerinin yüksek oranda artmasıdır hatta şirket hiç kar etmese zarar etse bile.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. 2022'den bu yana yüksek enflasyona rağmen borsanın süper performans göstermiş olması sizi yanıltmasın. BİST, milyonlarca bilinçsiz yatırımcının at koşturduğu, manipülasyona uygun çok sığ bir borsadır. Halka arzlarla gaza gelen ve parasını nereye koyacağını şaşıran kitleler borsaya hücum etti. Muhtemelen bir kereye mahsus bir olay ortaya çıktı böylece ve bazı kağıtlar 10 20 kat hatta daha çok prim yaptı. Ama marjinal yatırımcıların bilinçsiz alımlarıyla ortaya çıkan bu durum gerçeği değiştirmez. Yüksek oranda enflasyonist ortamlar borsa ve tahvil için olumsuzdur, şirketlerde ciddi yapısal sorunlar ortaya çıkabilir.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    https://merakneguzelsey.blogspot.com/
    Gönderi
    4,470
    iyi pazarlar iyi seneler sohbet güzel bir kısmını okudum
    AT yarışı Gibi borsa dan Tüyo bekleyenlere yatırım tavsiyesi içermez yazdıklarım öngörülerim arkadaş sohbeti düşünmek gereklidir almak satmak size aittir çünkü para sizindir ..

5. -Borsa artık iskontolu değil, bunun rahatlığıyla alım yapabildiğimiz günler geride kaldı.
    -Belli oranda değer kaybetmiş olsa da, ülkenin genel ekonomik durumuna göre, TL artık iskontolu değil.
    -Alternatif yatırım araçları oldukça değerli. Ev, arsa, altın, araba vs.
    -Risksiz getiri dediğimiz faiz oranları da yüksek.
    -Girişimcilik olanakları var ancak kira başta olmak üzere giderler çok yüksek.

Borsa'da, sektörel veya hisse bazında kar patlamalarını öngörebilmek fark yaratabilir.
    Klasik, uzun vadeli yatırım prensipleri ABD borsalarında bile pek işe yaramıyor çünkü enflasyon ve onun neden olduğu yüksek faizlere ilişkin korkular uzun vadeli yatırım kararlarına müsade etmiyor. Paranın değerini korumanın maliyeti çok yüksek olduğunda hisse senetlerine ilgi azalıyor. Tüm saydığım olumsuzlukların, hisse senetlerinin temsil ettiği şirketlerin performansına da yansıdığını unutmayalım. Yüksek faiz, değerli TL, yüksek giderler, daralan iş hacimleri, belirsizliğin neden olduğu etkiler vs. bilançolara yansıyor aslında.

6. Gösterge UST10Y getirisi %4.68 e çıktı ve piyasanın moralini bozdu. VIX'de %10 çıktı bugün. Stres faktörü belirdi ve sonuçta da entropi yükseldi.😞

7. PLTR de ciddi satış yiyor son 2 gündür. 70 dolara indi.

8. ABD borsasındaki stresin 5 ana nedeni şunlar:

1) Temettü verimi yıllık %1.27 ye yani tarihi dip seviyelere inmiş durumda

2) PD/DD oranı tarihi zirvede

3) F/K oranı tarihi zirve civarında

4) S&P500 borsa endeksinde PD si en büyük 10 şirketin toplam PD ye oranı %38 ve tarihi zirvede. Şirketlerin %2 si toplam PD nin %38 i ediyor. Ciddi bir anomali bu.

5) Gösterge UST10Y %4.68 e çıktı ki 21 F/K ya tekabül eder. Bu da göreceli olarak borsayı pahalı yapıyor.

İşte bu 5 faktör entropinin dolayısıyla da VIX in artmasına neden oldu, stres ortaya çıktı.

Sayfa 140/298 İlkİlk ... 4090130138139140141142150190240 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •