Sayfa 1455/7020 İlkİlk ... 4559551355140514451453145414551456145714651505155519552455 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 11,633 - 11,640 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Ingiliz heavy Metal grubu Iron Maiden, 10. studyo albumu The X Factor’i 2 Ekim 1995’te EMI ve CMC (Kuzey Amerika) etiketleriyle piyasaya surdu.

2. Pulitzer ve Tony Odullu Amerikali oyun yazari August Wilson’in olum yildonumu (2 Ekim 2005)

“Gencligimde arkadaslarimin cogu resimle ugrasirdi. Sanata cok deger verirlerdi. Onlarin atolyelerine gittigimde o resimleri incelerdim. Bir gun bir arkadasimi cok uzgun aglamakli bulunca sebebini sordum. ‘Sari boya alacak uc dolarim yok’ demisti. Ben de paletine bakmistim. Orada yeteri kadar sari boya vardi, hatta daha fazlasi vardi. ‘Iste burada yeteri kadar var’, dedim. Daha da uzulerek cevap verdi: ‘Hayir hayir... bana krom sarisi lazim.’ Iste o zaman ne kadar sansli oldugumu fark ettim; cunku benim araclarim cok basitti: kalem ve kagit. Bunlari bir yerden odunc alabilirdim, pecetelerin, karton paketlerin ustune yazabilirdim. Etrafta gezip yazacak bir seyler arayabilirdim.”

“At that time many of my friends were painters and when I’d go visit them, I’d hear them complaining about needing money to buy paint. I recall visiting a painter friend of mine who was frustrated because he didn’t have the three dollars to buy a tube of yellow paint. When I pointed to some yellow paint on his pallet he said, ‘Naw, man, I’m talking about chrome yellow.’ Then I realized how lucky I was because my tools were simple—I could borrow a pencil or paper; I could write on napkins or paper bags. I’d walk around with a pen or pencil and I’d discover poems everywher.”

3. Deneysel Spiritualizm'in kurucusu Fransiz yazar Allan Kardec’in (Hippolyte Leon Denizard Rivail) dogum yildonumu (3 Ekim 1804)

“Gozlemlerimin ilk sonuclarindan birisi, insan ruhu olmak hasebiyle, bu bedensiz varliklarin da, ne en yuksek hikmet, ne de en yuksek bilgiye sahip olmadiklarini gormek oldu. Bilgileri sinirli idi. Evrimleri ile orantiliydi ve herhangi kisisel bir yorumdan daha fazla degere sahip degildi.”

“Un des premiers résultats de mes observations fut que les Esprits, n'étant autres que les âmes des hommes, n'avaient ni la souveraine sagesse, ni la souveraine science ; que leur savoir était borné au degré de leur avancement et que leur opinion n'avait que la valeur d'une opinion personelle.”

4. Amerikali unlu sair Edgar Allan Poe, 3 Ekim 1849'da Baltimore sokaklarinda perisan bir vaziyette bulundu ve Washington Universitesi Hastanesine kaldirildi. (Dort gun sonra hayata veda etti.)

5. Italyan tiyato sanatcisi Eleonora (Giulia Amalia) Duse'nin dogum yilldonumu (3 Ekim 1858)

6. Fransiz ressam Pierre Bonnard'in dogum yildonumu (3 Ekim 1867)

La finestra (The Windows, 1925)

Sala con vista giardino (Dining Room on the Garden, 1934)

7. Fransiz yazar ve asker Henri Alain-Fournier’nin olum yildonumu (3 Ekim 1886)

— Beni dinle Meaulnes '' dedim. '' Dinle beni: Yapmamiz gereken bir sey var; senin planindan yararlanarak yolun bilmedigin bolumunu bulabiliriz ama gunduz gozuyle ''

— O bolum buralardan cok uzakta. ''

— Oyleyse arabayla gideriz, bu yaz, gunler uzar uzamaz. ''

Onerimi kabul ettigini gosteren uzun bir sessizlik oldu.

'— Meaulnes, mademki ‘ dedim, 'sevdigin genc kizi birlikte bulacagiz, kim oldugunu soyle anlat bana.'

Yatagimin ayakucunda oturdu. Karanlikta, egilmis basini, kavusturdugu kollarini, dizlerini goruyordum. Uzuntusunu uzun sure gizleyen ama sonunda gizlerini birine acmaya karar veren biri gibi, derin derin soluk aldı...”

— Ecoute, Meaulnes, fis-je en me mettant sur mon séant. Ecoute-moi: nous n’avons qu’une chose à faire; c’est de chercher tous les deux en plein jour, en nous servant de ton plan, la partie du chemin qui nous manque.

— Mais cette portion-là est très loin d’ici.

— Eh bien, nous irons en voiture, cet été, dès que les journées seront longues.

Il y eut un silence prolongé qui voulait dire qu’il acceptait.

— Puisque nous tâcherons ensemble de retrouver la jeune fille que tu aimes, Meaulnes, ajoutai-je enfin, dismoi qui elle est, parle-moi d’elle.

Il s’assit sur le pied de mon lit. Je voyais dans l’ombre sa tête penchée, ses bras croisés et ses genoux. Puis il aspira l’air fortement, comme quelqu’un qui a eu gros coeur longtemps et qui va enfin confier son secret…”

8. Rus sair Sergey Aleksandrovic Yesenin’in dogum yildonumu (3 Elim 1895)

Geziniyorum ilk karda
    Tutusan guclerin inci cekirdekleri yuregimde.
    Yolumun ustundeki yildizi
    Aksam, yakti mavi kandiliyle.

Bilmiyorum, isik mi bu, karanlik mi?
    Ruzgar mi, horoz mu korulukta oten?
    Yoksa kis degil de, cayirliga inmis
    Bir kugu surusu mu tarlalari orten?

Oh, ak duzluk, sen ne guzelsin!
    Hafif ayazda kizisiyor kanim!
    Nasıl istiyorum yaslamak bagrimi
    Uryan goguslerine kayinlarin.

Oh, ormanların koyu bulanikligi!
    Karla kapli tarlalarin sevinc salmasi yurege!..
    Nasil istiyorum kenetlemek kollarimi
    Sogutlerin agaç kalcaları ustunde.

...Ay oldu,
    Mavileniyor pencerede tan.
    Ah, sen, gece!
    Ne diye, gece, her seyi yiktin!
    Ayaktayim, basimda silindir sapkam.
    Yanimda yok kimse.
    Yalnizim.
    Ve kirik ayna.

Sayfa 1455/7020 İlkİlk ... 4559551355140514451453145414551456145714651505155519552455 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •