Gayrimenkul: 30 Haziran'da sona ermesi planlanan İmar Barışı yapı* kayıt bedeli ödeme süresi 31 Aralık tarihine kadar uzatıldı.*
Yazdığım her şeyi eleştirebilirsiniz katılmadığınızı da söyleyebilirsiniz , aksini de iddia edebilirsiniz ama "haddini bilmelisin" kelimeleri kime karşı kullanılırsa kullanılsın, doğru değil bence.
Daha önce de defalarca kez yazdığım gibi
"Piyasaları doğru okuyanlar siyasetin ve ekonominin gideceği yönü de doğru okuyabilirler"
Dolayısıyla sizin için belirsizlik olarak görülen gelecek piyasayı doğru okuyanlar açısından öngörülebilir.
Maalesef bu ülke "borsa ile ilgilenmiyorum , altın fiyatlarından anlamıyorum diyen ekonomi profesörlerinin de olduğu bir yer. Daha da kötüsü ekonomi veya siyaset bilimcisi olduğunu söyleyip "her şeyi kendi tarafı açısından yorumlayan, bazen gerçekleri gizleyen ya da çarpıtanların da olduğu bir yer"
"Hangi taraftan olursa olsun maalesef aynı"
Ayrışan siyasetçiler , ayrışan yorumcular ve en sonunda da ayrışan insanlar...
Kaç tane tarafsız yorumcu sayabiliriz
Taraf kelimesini hiç kullanmadığımız kadar çok kullanır olduk.
"Okuduğumuz yorumlara da tarafsız bakamıyoruz çoğumuz"
Birbirimize şüpheyle bakıyor , birbirimizi birinin tarafı olmakla suçluyoruz.
Borsa yatırımcısı objektifliğini kaybettiğinde para kazanması imkansız hale gelir.
Seçimlerden önce 86 000 civarında çoğunluk 70 000' leri konuşurken , Dolar' da 8.5 hedefleri verilirken "seçimlere yakın 93 000' i aşarız, tv ekranlarında 100 000 konuşanları duyarız , dolar düşer" demiştim.
Tepki gösterdiğiniz bölümüme benzer bir ifadeyi o zaman da kullanmıştım.
Bu ifadeyi kullanma nedenim "piyasa psikolojisine dikkat çekmek"
Finansal piyasaların en temel ilkelerinden birisi "insanların %85' i bir şeye inanıyorsa onun gerçekleşme olasılığı çok çok düşüktür , piyasa büyük çoğunluğun düşündüğünün tersi yönde hareket eder"
İnsanımızın dövize yönelme oranı rekor seviyeye geldi ve buna rağmen Dolar 6 civarındayken 8.5 gibi fiyatları konuşanlar vardı.
"Piyasa psikolojisi son derece önemli, kullandığım cümle de bunu anlatmada son derece etkili"
20 yıldır borsa ile ilgileniyorum , son 10 yıldır tek işim borsa.
Değinmediğimi söylediğiniz sorunların ve daha fazlasının farkındayım ve aslında son paragrafımda değindiğim konular tam olarak bunlar.
106 000' i kırdık diyebilmemiz için bu sorunların çözülebileceğine finansal piyasaları ikna etmek zorundayız. Piyasalar ikna olursa zaten sizin bahsettiğiniz faizler de düşecektir.
Şimdi piyasa bardağı dolu tarafından görmeyi tercih edecek.
CAATSA süreci benim araştırdığım kadarıyla 2 ayı aşan bir süreç. Trump' ın açıklamaları bu süreci, olumsuz sonuçları beklediğimiz bir süreçten olumlu olanın ya da korkulanın olmadığını göreceğimiz bir bir sürece dönüştürdü yani artık bu olumlu bir beklenti piyasa için.
Enflasyon süreci , Trump gelecek beklentisi , CAATSA ' da yaptırım çok hafif olacak beklentisi , küresel parasal genişleme beklentisi gelişen ülkeler ile aramızda rekor düzeye gelen ucuzluk makası.
Şimdi fiyatlayacağımız şeyler bunlar.
Yine geçmişte sıkı sık tekrarladım bir söz daha var , benim çok işime yarıyor.
"Fiyatlar düşükse olumlu tarafları görenleri daha çok dinle , bardağın dolu tarafını gör ki ucuz fiyatlardan alacak cesaretin olsun, fiyatlar yüksekse olumsuz taraflara dikkat çekenleri daha çok dinle , bardağın boş tarafını da gör ki satabilesin"
Sorunların farkındayım , bu sorunlar bizi 2000 yılından bile daha ucuz seviyelere düşürdü ama ben şimdilik olumlu taraftan bakmaya devam edeceğim.
Geçmiş yazılarıma bakarsanız çoğunluk panik halinde 70 000' leri konuşurken neden 86 000' de 99 000 - 106 000 hedef verebildiğimi görebilirsiniz. Siyasetin evrileceği yönü görebilmek için "teknik analizin , ana hisselerdeki fiyatlamanın bile yeterli olduğunu da göreceksiniz.
Çok şey öğrenilebileceğini düşündüğüm için buraya kopyaladım
parasever yazdığın yazılarla bilginve tecrüben olduğunu ve yazılardaki uslübunla da insani yönlerinin yüksek olduğunu gösterdin.
sana olumsuz anlamda söyleyecek tek sözümüz olamaz. bana ilk başta garip gelen, bu tür yazılar genelde borsa genel forumlarında yazılırdı, sen ekonomi, politika gibi genel öngörülerini bir hisse forumuna yazman. ha bundan memnunmusun dersen çok memnunum. devam et. maalesef piyasa çok fırsatlar barındırdığı gibi çok da kaybedişler yaşanabilir. burada en önemli faktör zaman. ben açıkçası çok az sayıdaki bilgili kişi hariç, borsada kayda değer kazanç sağlayan kişi olduğunu sanmıyorum.
uzun vade al unut stratejisi belki eskiden geçerliydi ama günümüzde artık bir değeri yok, kazançlar çok yavaş gerçekleşiyor kayıplar çok hızlı, bu noktalarda da sermaye ve cesaret öenme kazanıyor. yeterince sermaye yoksa borsa hobi yeri,yeterli cesaretin yoksa da zaman kaybı.
bu anlamda rygyo gelirsek açıkçası borçlarını kapaması 4-5 yılı alacak gibi duruyor. bu yükselmeyecek anlamına gelmiyor tabiki, ama uçacak anlamına da gelmiyor. ama mutlaka bir değer gelecektir. bu kur artışları durmuşu korkuttu biraz bu güzel en azından yatırımlara ara verdi, olumlu yönü düşük faizli krediler kullandı. açıkçası 0,40 usd olacak şekilde hissenin yolculuğa başlamasını temenni ederim. o bir önceki 1,75 seviyesi, tl de biraz üstte çıkmalı kura bağlı tabi.
herkese bol kazanç dilerim
Borsada algı tamamen değiştiği için 98 000 ve altına olası her geri çekilme "bence alım fırsatı olur"
Bu geri çekilme 106 000 hareketi için bir hazırlık olacaktır.
86 000' de hedef 99 000 - 106 000 derken, bu hareket sırasında bardağın dolu tarafına bakacağım demiştim.
106 000' e yaklaştığımızda " bardağın boş tarafına bakmaya başlayacağım"
"Borsacı bugün ne olduğuna değil, yarın ve sonrasında ne olacağına bakmalı"
Ekonomi ile ilgili sorunları hepimiz biliyoruz. Bu sorunlar çözüme doğru mu evrilecek yoksa büyüyecek mi ?
Borsacılar bunu konuşmalı ve buna göre yatırım planı yapmalı.
Düşen kur , düşen enflasyon şirketlerin finansman yükünü hafifletecek ve sorunlu çoğu kredinin ödenebilir hale gelmesini sağlayacaktır. Elbette sorun tümüyle çözülmeyecektir ama atılacak adımlar doğru adımlar olursa bunlar üstesinden gelinemeyecek sorunlar olmaktan çıkar.
106 000' i geçmek için piyasa bu sorunlara kalıcı çözüm için ne yapılacağını görmek ister.
Ama 106 000' e kadar düşük kur , düşük faiz beklentisi sorunların çözüme evrileceğini rahatlıkla fiyatlar.
106 000 aşılır ise yeni zirve gelir .
Şimdilik aşılır mı aşılmaz mı yorumu yapmayacağım, görüp karar veririm.
Ama aşılır ise o zaman katalizör Erdoğan' ın zayıflaması İmamoğlu' nun Cumhurbaşkanı olması beklentisi olur.
ama " Parlamenter sisteme dönülmesi yerine Cumhurhaşkanlığı sisteminin güçlendirilmesi" şartıyla
"siyasi istikrar için bu şart"
Umarın yeni gelenler de AKP' nin "seçimi zamanında yapma başarısını sürdürebilirler"
Yer İmleri