-
Italyan besteci Gioacchino Rossini'nin Kulkedisi (La Cenerentola-Cinderella) 25 Ocak 1817'de Roma, Teatro Valle'de ilk performansini sergiledi.
-
Ingiliz oyun, hikaye ve roman yazari William Somerset Maugham’in dogum yildonumu (25 Ocak 1874)
'Bana haksizlik ettigini dusunuyorum. Aptal, onemsiz ve basit biri oldugum icin beni suclaman adil degil.Ben boyle yetistirildim.Tanidigim butun kizlar da boyle.Bu, muzik kulagi olmayan birini senfoni dinlerken SIKILDIGI icin azarlamaya benziyor.Bana sahip olmadigim nitelikler yakistirdigin icin beni suclaman adil mi? Seni hicbir zaman olmadigim biri gibi gorunerek kandirmaya calimadim.Sadece hos ve neseliydim.Sen carsida gezerken inci kolye ya da samur kurku degil; teneke bir trompet ve oyuncak balon istedin.'' Boyali Pece

“I think you do me an injustice. It’s not fair to blame me because I was silly and frivolous and vulgar. I was brought up like that. All the girls I know are like that…It’s like reproaching someone who has no ear for music because he’s bored at a symphony concert. Is it fair to blame me because you ascribed to me qualities that I hadn’t got? I never tried to deceive you by pretending I was anything I wasn’t. I was just pretty and gay. You don’t ask for a pearl necklace or a sable coat at a booth in a fair; you ask for a tin trumpet and a toy balloon.”
-
Ingiliz yazar ve romanci (Virginia Stephen) Virginia Woolf'un 137.dogum yildonumu (25 Ocak 1882)

"Her seyin icinden bir bicak gibi keserek geciyordu; ayni zamanda da disaridan bakiyordu her seye." Bayan Dalloway

"Dunyanın guzelligi solmadan az once, iki ayri cehreye sahiptir. Bir nesedir, oteki ise insanın yüregini delen aci."
“Benim aklimin ozgurlugune vurabileceginiz hicbir kilit, hicbir kapi, hicbir surgu yoktur. / Non c'è cancello, nessuna serratura, nessun bullone che potete regolare sulla libertà della mia mente”

"Gunes isigindan derinlere kadar uzanan aralikta, yari yolda karanliklar icinde, belki de aci ve kara bir gozyasi toplandi; bir gozyasi damladi; sular bir o yana, bir bu yana dalgalandi, bu damlayi yuttu ve duruldu. Hic kimse bu derece uzgun gorunmemistir." Deniz Feneri
"Bir gece bulutlarin arasindan gecen bir yildiz vardi, ben yildiza 'Tuket beni.' dedim. / There was a star riding through clouds one night and I said to the star, 'Consume me'. " Dalgalar / The Waves
-
Italyan sair Diego Valeri'nin dogum yildonumu (25 Ocak 1887)
Sesiydi denizin, belirip yitiveren
ses ses ustune, fisiltisi dalganin
parlayip sonen
yayılan, bolunen bir ikincisinde.
Eylul isigiydi, yesildi
yapraklarinda cinarlarin, mavilesen
derin gokte, yaldizli
kesik cizgisinde son batinin
Yorgun bayramlariydi
bahcelerin, bostanlarin;
kirmızi zambaklardi, ak kelebeklerle cevrili
kucuk cimenlikte.
Buzlu camiydi, parildayan otlar arasinda
cukurlarin...

Era il suono del mare: trascorrente
voce su voce, susurro dell'onda
che prona si distende sopra l'onda
supina e in lei si perde.
Era la luce di settembre, verde
nel fogliame dei platani, celeste
nel cielo alto, dorata
sulla linea sbarrata
dell'ultimo occidente. Eran le stanche
feste degli orti e dei giardini, i rossi
gigli aggirati da farfalle bianche
sul breve prato,
Era tra splendide erbe, l'appannato
vetro dei fossi...
Degil mi hava guzel, degil mi esmiyor artik
dizilebilirler dallara sessizce
otumeden yesil kuslar
yaprakcasina, penceleri gumusten.

Perché fa bello, perché non c'è vento,
gli uccelli verdi possono stare
cheti sui rami, senza cantare,
come foglie che sono, con le zampe d'argento.
-
Almanca librettosunu Hugo von Hofmannsthal'in yazdigi, Richard Strauss'un Elektra operasi ilk performansini 25 Ocak 1909'da Dresdner Staatsoper'de sergiledi.
-
Kanadali sair Alden Nowlan'in dogum yildonumu (25 Ocak 1933)

Seninle bir yuruyusten
Donuste
Ve yagmurun yagip
Yagmadigini soruyorlar
Varamadim farkina
Ama onlara dogru yaniti
Vermem gerekecek
Yoksa kacik diyecekler
-
Italyan besteci, sarkici, oyuncu, komedyen, gitarist ve soz yazari Giorgio Gaber'in dogum yildonumu (25 Ocak 1939)

-
Alman besteci Richard Strauss'un Metamorphosis bestesi 25 Ocak 1946'da Sef Paul Sacher yonetiminde Zurich, Collegium Musicum'da sahnelendi.
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri