Kesinlikle yazdıklarıma dikkat etmemişsin yada pek çoğunu atlamışsın anlaşılan..Ben yıllardır farklı olarak dolar yükselişinin faiz artışlarından (esasen yeterince arttıramayacağından- menzilinin kısa olmasından) gelmeyeceğini düşünüyorum sadece..çünki temelde FED sıkılaştırma yapıyor gibi gözüküyor ama esasen yapmıyor/yapamıyor..aşağıdaki grafik finansal koşulların hala gevşek olduğunu gösteriyor..geçen günde yayınlamıştım..görmedin sanırım..
Temelde gelişmiş MB’ları çaresizler bence.. borç çok fazla, kaldıraç çok fazla, 8-9 senedir kolay ve ucuz parayla oluşan balonlar çok fazla..vede bu balonlar birbirleriyle çok ilintili..çok detaya girmeyeyim ama bildiğin gibi borca dayalı bu sistemin devam edebilmesi için sisteme sürekli para girişi şart..dolayısıyla BOJ, ECB, BOE vb. sistemde likiditenin kurumaması için sistemi sürekli besliyorlar..burada ABD’nin QE yapamaması sonucu değiştirmiyor..her ay basılan 200 milyar dolardan fazla paranın bir kısmı ABD borsalarına , ABD hazine bonolarına yada farklı piyasalarına giriyor..sistem havuzdan beslenerek böylelikle devam edebiliyor..yani işte bu şekilde para mok gibi ortalıkta..
Benim düşüncem global ekonomi zaten düşük büyüme ve düşük enflasyon tuzağına girmiş durumda..zamanını kestirmek zor ama bunun bir sonraki adımı resesyon..tabi resesyon deyip geçmemek lazım..bu kadar borçla büyüyemiyen ekonomiler/şirketler ne olacak..hele birde bir sürü zombi şirketi, ekonomileri düşününce..sonrası deflasyon ihtimali vb. vb..
Kısaca yukarıdaki ihtimali gören dolar ne yapar..vede dolar borçlusu ne yapar..DXY’yi 120’ye getirir..
Diğer konu FED’in faiz yada gerisarma açısından ECB ve BOJ’un epey önünde olması..
BOJ’un işi zaten bitik..İlerleyen aylarda ECB'de kabaca güçlü Euro ile bitecek..
Sn. Gunwane umarım bu yazıyı okursun..beni yoruyorsun..

Yer İmleri