Sayfa 228/412 İlkİlk ... 128178218226227228229230238278328 ... SonSon
Arama sonucu : 3290 madde; 1,817 - 1,824 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. Almanya borsası DAX ın performansı beni şaşırtıyor. 1990 lardaki doğu almanya ile birleşmenin sonucu ortaya çıkan ekonomik krizden bu yana en kötü ekonomik ortam var orada ama DAX tarihi zirvede. 16 yıl önce Mart 2009 da DAX 3500 lerde taban yapmıştı, 2007 Ekiminde gördüğü 8200 den 1.5 yılda 3500 e %60 düşmüştü. Şimdi ciddi bir ekonomik kriz çıkma potansiyeli ile başbaşa iken DAX 23.000 lerde tarihi zirvede. Burada ciddi şekilde bir uyumsuzluk var.
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.

2. Daha 2 hafta önce 100 endeks yatay kanalı aşağı yönde kırarak 9400 lere inmişti. Herkes tırsmaya başlamıştı. Hemen akabinde kanalın içine geriye döndük, orada bir kaç gün oyalandıktan sonra bu sefer de kanalın 10200 deki üst sınırını yukarı yönde kırıp 10500 e çıktık. Ne kadar kolay hareket ediyor endeks di mi? Bi bakıyorsun paldır küldür aşağı gidiyor ve sanki satışların sonu yokmuş gibi duruyor, sonra bi bakıyorsun ta tersi durum ortaya çıkıyor. İşlem hacminde öyle ciddi bir artış da yok. Bunun nedeni BİST'in sığ ve küçük bir borsa olması, dolayısıyla da birkaç hakim oyuncunun bir araya gelerek endekse rahatlıkla yön verebilmesidir. Borsada işlem gören 704 şirketin halka açık kısmının toplamı 100 milyar dolar etmiyor. Bu meblağın sadece bir bölümü alım satıma açık, tahminimce yarısı yani 50 milyar dolar civarında bu kısım. Bu meblağ gelişmiş borsalarda büyükçe tek bir şirkete eşdeğer. Durum öyle olunca hakim oyuncular endekste ağırlığı olan kağıtlara yüklenerek endekse yön verebiliyor.

3. DAX, S&P500 ve NİKKEİ sıkıntılı duruyor. Küresel ekonomik büyüme Trump'ın politikaları yüzünden darbe alacak diye büyük fonlar tedirgin. Uzun vadeli, 30 yıllık devlet tahvili getirilerindeki düşüş zaten ekonomik büyümenin azalacağına işaret ediyor. ABD 1Ç ekonomik büyüme rakamı eksi gelebilir. Bu durumda 23 FK dan işlem gören S&P500 daha da sıkıntılı hale gelir.

4. TR kendine özgü kategoride bağımsız hareket eder herhalde. Ekonomik büyümeden taviz verneksizin yüksek enflasyonu halletmenin verdiği özgüvenle yeni başarılara imza atacaktır TR Allahın izniyle kısmetse. Dünyadaki en büyük 5 ekonomiden biri olacak inşallah. AK Partiden Allah razı olsun, onların sayesinde hem ülke hem millet çağ atladı.

5. Ülke ve millet çağ atladı AKP sayesinde diyorum ama öte yandan 2000 yılı zihnimde tüm canlılığı ile duruyor. 2001 Şubatında patlayan o büyük krizin arifesidir 2000 yılı. Dolar kuru 500 bin TL idi 2000 in başında (yani 50 kuruş, 6 sıfır atıldı) ama 2001 Şubatında dolar kuru neredeyse 2 TL ye çıktı. Bankacılık sektörü çökme aşamasına geldi 2001 in başında. 1999 un son ayları ile 2000 yılındaki beklentiler bugünküler gibi gayet olumluydu, enflasyon kontrol altına alınmış, yabancı yatırımcılar ülkeye gelmeye başlamıştı. Sonra ne olduysa ters yönde rüzgar esmeye başladı ve ortalık darma duman oldu.

6. Bir arkadaşımız "TH spor hisselerinden anlamıyor, o gitsin bilanço okusun dursun" demiş. Ben de şöyle diyorum:

Spor hisselerinden kim anlıyor ki? FENER'i 35 tl de bekliyorum, GSRAY'ı da 1.31 de. İkisinden biri gerçekleşir herhalde, bunlardan biri şampi olacağına göre. TR'deki sportif a.ş.ler dünyada eşi benzeri olmayan bir iş modeline sahip. Bu iş modeli şu şekilde: Kasa dolu ise kafana göre harcama yap ve kasayı boşalt, sonra bedelliye gidip kasayı doldur, sonra kasayı tekrar boşalt, sonra tekrar bedelliye git ve kasayı doldur......bu döngüyü tekrarla. Adamlar şirketlerini sıfır maliyetle finanse etmenin yolunu bulmuş. Bu hisselerin kumardan farksız olduğunu, bunların yatırım amaçlı alınmadığını herkes biliyor. Zaten bu yüzden zırt pırt bedelli yaptıklarında hiç itiraz gelmiyor, herkes paşa paşa ödüyor. GSRAY yakın geçmişte 2 tane bedelliye gidip (ilki %100, ikincisi %400) sermayeyi 540 milyon tl den 5.4 milyar tl ye yani 10 katına çıkardı. Bu süreçte her bir GSRAY hissesi için 1+(2x4)=9 tl rüçhan bedeli ödendi ki az para değil bu. Tabii eldeki hisse sayısı da 10 kat oldu. Bedellilerle ayakta duruyor sportifler ve herkes bu gerçeğin farkında. Borsadaki hissedarlar bedellilere ful katılarak şirketi kendi ceplerinden finanse etmeye devam ettikleri sürece bu iş modeli sorunsuz çalışır, ne zaman "yeter artık" denilirse işte o zaman bu şirketleri beleşten ayakta tutan bu sistem çöker.

Taraftarın kulübüne desteği mi oluyor bedelliler....

8.  Alıntı Originally Posted by 0101 Yazıyı Oku
    Taraftarın kulübüne desteği mi oluyor bedelliler....
    Evet aynen öyle. Zaten bu destek olmasa ayakta kalamaz sportifler. Tüm profesyonel futbol kulüplerinin 4 büyüğün yolundan gidip şirketleşmesi ve halka açılması gerekiyor mesela Adana Demirspor Malatya Kayserispor Gaziantep Vanspor Batmanspor Hopaspor vs vs hepsi bu cihete gitmeli. Bu kadar cebi dolu fanatik taraftar varken böyle bir fırsat kaçmaz. Bırakın taraftarlar tüm faturaları ödesin, buna dünden razılar zaten. Bütün futbol kulüpleri bir an önce halka açılmalı. Bütün borçları, yükümlülükleri, harcamaları taraftarın sırtına yükleyin olsun bitsin, böylece kronik mali darboğazdan bir hamlede ilelebet çıkmış olursunuz, aksi takdirde batıp gideceksiniz.

Sayfa 228/412 İlkİlk ... 128178218226227228229230238278328 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •