Balon 1 yıl içinde patlayacaktır, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar bu fiyatlarda iken, yatırım yapmak mantıklı
faizler insin, şimdi almak mantıklı değil
ömür boyu alacak param olmayacak
Kira çarpanlarının uçtuğu ortamlarda ev almak doğru değildir, beklenmelidir.
İstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatırımı her zaman karlı bir iş olacaktır.
Dedim ya bizim beton sevdalıları zamanında Manhattan gökdelenlerinde büyümüş olacak ki böyle sapan saçma evlere paraları basmışlar. Neyse bir nüsübet bin nasihatten evladır derler , biz zamanında çokça dedik, nasihatlar fayda etmemiş artık herkes layığını bulacak eldeki nüsübetlerden.
Bizim memleket bir garip...Kanada da yasiyorum is icin Irak ve Turkiye ye seyahat ediyorum....Toronto da mortgage ile 100-150K Kanada dolarina 3+1 sifir ev almak mumkun..(yaklasik 1000 dolar aylik geri odeme gibi) kiralar ise 800-1000 arasi..ve satin alinan evin normal kosullarda deger artisi pek olmaz..yani 2. el piyasasi cogunlukla daha asagilardadir. Dolayisi ile insanlar ev almak yerine kirayi tercih ediyorlar...istanbul ve diger metropollerde ise herhalde bu rakamlara ancak evin 1 odasi satin alinabiliyor..halbuki konut kalitesini ve ulasim imkanlarini karsilastirdiginizda kosullar Turkiye dekinden daha iyi..velhasil 15 yili askindir desteklenen beton ekonomisindeki buyuk balon bir sure sonra sonecek ve fiyatlar stabilize olacaktir diye dusunuyorum.
Bazi arkadaslarim universiteden mezun olup is bulduktan sonra bir hevesle amerikan mutfakli evleri aldilar. Hatta amerikan mutfakli diye reklami yapiliyordu evlerin. Insanlar koku nedeniyle ayri mutfakli evleri tercih edince bu sefer "ayri mutfak" ekstra bir ozellikmis diye sunulmaya basladi.
Bir arkadasim Ankara'da 1+1 rezidansta oturuyor (Oran). Saglam kiraci oldugu icin ev sahibinden kirayi dusurmesini istemis ve anlasmislar. Düsürmese binada kiralik ev cok, daha dusuk kiraya oraya gecerim diyor. Aldigi parayi da baska sekilde isletiyor. Bu turbulansli devirde nakit kraldir.
değerli üyeler
90 larda ve 2000 lerin başında bordorlu olarak yada ticaret erbabı olarak mevcut mütevazi birikimlerle biraz kredi çekerek hanımın bileziklerini bozarak olmadı arabayı satarak ev sahibi olunabiliyordu büyük kentlerde.
ama bu residence tipi lüks site tipi inşaatlar ve gyo tipi inşaat şirketleri meseleyi bir üst segmente taşıyıp çok katlı yada lüsk site tipi binalara yüklenince lükslük algısını yerleştirince fiyatlar katladı gitti. ne oldu ? bordolu kesim için, esnaf için, orta ve dar gelirli kesim için mevcut fiyatlarla ev sahibi olabilmek bu paraların peşinatını dahi malum hayat şartlarında elde edebilmek imkansız hale geldi makas giderek açıldı.
bakıyosunuz 2+1 3+1 istanbulun kenar mahallelerinde sırf yeni olduğu için 350 binliradan başlıyor aynı metre kare ataşehirde isim yapmış bir residence deyse eğer fiyat 600 binliraya fırlıyor hatta lükslüğüne göre 1 milyonu geçen var.
beton maliyetine bakıyorsunuz en kral malzemeyi bile kullanmış olsa 2 +1 lüks dairenin içi en kaliteli akıllı teknolojiyle full bile olsa toplam maliyet 100 bin lirayı bulmazken satış fiyatının 700 bin lira olduğunu görünce fahiş karları kocaman balonları hissediyorsunuz.
peki kimler alıyor bu daireleri diye araştırdığımda fon gibi büyük gayrimenkul emlak şirketlerinin düzinelerce daireyi toplu alım yapıp 1 yıl sonra rant oluştuğunda icabında %15 karına satıp para kazandıklarını duyuyoruz.
demekki diyoruz sektör bu şekilde duruyor, çünki 1400 tl asgari ücretli çalışanın ve emeklinin atelyesini ayakta tutmaya çalışan işçisinin sigortasını yatıramayan bir imalatçının bazı gün siftah edemeyen bir esnafın bu evleri uzaklardan yutkunarak izlediğini görüyoruz çünki bizlerde onlardan biriyiz.
saygılarımla
“Kalbimizde Tanrı'nın ışığı vardır, onun adı da vicdandır." Lev Nikolayeviç Tolstoy
sn.eric
kanada örneğini biliyorum, yeğenimin aile olarak maddi durumu iyi.
kanadadaki bir üniversiteye gidecek bu yıl, ailecek geçen yaz gidip gezdiler toronto yu ottawayı, evet kanada doları bazında türkiyedeki fiyatlara göre çok çok ucuzmuş evler videoya çekmişler izledik, muhteşem bir ülke, yemyeşil masmavi sakin huzurlu ve saygılı sımsıcak.
hemde 2 - 3 katlı tripleks arkası orman önü göl muhteşem doğa içinde doğalgazlı şahane evler varmış tl bazında 300 bin lirayla 600 binlira arasında değişiyormuş, türkiyede aynı bahçeli müstakil tripleksin şehir dışındaki en ücra yerde bile fiyatının 2 milyon tl den başladığı görüldüğünde kanada gerçekten dünyadaki bir cennet.
türkiyede maalesef çok çalışarak çok didinerek hep en azına razı oluyoruz ve çok pahalıya yaşıyoruz. ev toprak otomobil emtia ekmek ulaşım üretim çok pahalı arkadaş başa çıkamıyoruz artık çok pahalı.
yaşamımız günü kurtarmaya dönük ömür törpüsü, geleceği filan düşünemiyoruz artık geçtik o planlardan hayallerden.
saygılarımla
“Kalbimizde Tanrı'nın ışığı vardır, onun adı da vicdandır." Lev Nikolayeviç Tolstoy
3 4 sene önce işten çıkarıldım tazminatımıda aldım tabi 15 senedir çalışıyordum orada
neyse tazminatımı alınca herkes bana ev al ev al dediler. kimseyi dinlemedim birde üzerine kredi çektim girdim borsaya cesarete bak
son 3 4 senedir part time çalışıyorum haftada 4 5 saati geçmez çalışma sürem. kendi işim zaten. başımda patron yok. bu arada bekarım bununda avantajı var tabiki böyle rahat hareket edebilmemde. borsadan kaznadığım para + part time kazandığım parayla çok az çalışarak idare ediyorum. paramı borsa yerine eve yatırsam ancak beylikdüzünde kıçı kırık bir ev alabilecektim halende taksitlerini ödüyor ve çalışmak zorunda kalacaktım. şimdi ise istanbul merkezde yaşayabiliyorum oturduğum ev kira satın almaya kalksam 600 bin tl almam mümkün değil. ama sonuçta burda oturuyorum ha benimha kira beğenmessem çıkar başkasına geçerim
bu arada 2 hafta önce borsadanda çıktım kazancım 3 4 sendde dolar bazlı 4 e katladım. dolar yükselmese 8 e katlıcaktım. kredimi ödedim içinden parada bolca yedim.
ha biraz şans biraz tesadüf biraz bilgi böyle bir duruma geldik çok şükür diyelim. yine elimdeki parayla doğru düzgün bir ev alamıyorum ama şu kriz ortamını geçirmeme yetecek en azından.
sonuç olarak ev bana göre nakit alınmadıktan sonra hiç yanaşılmaması gereken bir maldır. özellikle kredi çekip almayı asla ama asla düşünmüyorum. kira en güzeli.
sizin yukarda gönderdiğiniz eve bırak 700 ben 200 bile vermem
o para bende olsa istanbulda gider arsa alır üstüne küçük bir kulübe yaptırır yaşarım aradaki farkıda yine değerlendiririm borsada ...
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir!!
O 725 çekilen evde rahat 300bin köpük var.
tarantula'nın fikirlerine de çoğunlukla katılmakla beraber borsada herkesin şansı yaver gitmeyebilir. Onu da göz önüne almak lazım.
Neticeye bakarsak borsa 60-90bin aralığında gidip geliyor yıllardır. Bir yere ilerlediği yok yani. Buradan kar etmek herkesin yapabileceği iş değil. 60bin'lerden girebilen evliyalar bile dolarla oranlayınca pek bir kazanç sağlayamadılar.
O zaman olay hisse seçimi özelinde kişinin yeteneğine ya da şansına kalıyor.
İlla borsaya girecek olsam Amerika'daki şirketlere yatırım yapardım. Tabi onda da al/sat yapmak eziyet, minimum tutar yüksek... Alıp unutulacak kenarda atıl kalmış para lazım.
tarantula en büyük yatırımı kendi işini kurarak yapmış bence.
Yer İmleri