27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
100 endeks 3 cent'te. En zirvede 5.2 cent'i görmüştük ama o zaman ekonomi çok iyiydi, AB'ye üyelik gündemdeydi, yıllık enflasyon %10 u altındaydı, TL stabil idi, şirketlerin karlılığı süperdi. Tablo şu anda çok farklı, neredeyse 180 derece farklı ama buna rağmen 100 endeks 3 cent'ten işlem görüyor. Sizin için 3 cent ucuz olabilir ama mevcut ekonomik şartlarda, hele hele borsanın alternatifi risksiz yatırımlar (PPF, mevduat, devlet tahvilleri) yılda %40 net getiriyorken 3 cent'ten işjem gören borsa bana pahalı geliyor.☹️
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
şirketler bilanço verilerine göre zaten net bakmadım ama tahminimce o dönemdekinin 3 te biri fiyatlanıyor buna rağmen siz şirketler büyüdükçe fiyatları borsaya yansımamalı düşmeli tezini savunuyorsanız ve borsa endeksini bir tartı değil de seçim sandığı gibi oylama makinesi olarak görüyorsanız o sizin keyfi yorumunuz olur bana göre.
evet teorik olarak stabil bir ekonomide enflasyon azken-yokken-negatifken faizler yükseldikçe borsa düşer fakat bizde faizlerin yüksek olmasının nedeni enflasyonun da yüksek olmasıdır. yani faizden kazandığınızı zaten şirketler değerlemeler üzerinden kazanıyor. ve üzerine faaliyetlerinden kar ediyorlar.
durum böyleyken faizden gelen parayı kar saymak ve garanti kazanç görmek ve bunu böyle lanse etmek bence yanlış.
GSRAY BJKAS TSPOR hepsi yakın geçmişte 2 şer bedelliye giderek sermayelerini sırasıyla 5.4 , 6 ve 7.5 milyar TL ye çıkardılar. Bir tek FENER çok geri kaldı, son bedelli ile kasasına sadece 907 milyon TL koyarak sermayesini 250 milyon TL ye çıkardı. Bu durumda FENER in de diğerleri gibi 2. bir bedelliye gitmesini bekleyebiliriz. Bu bedelli muhtemelen %300@5TL gibi olur yani 5 TL rüçhanlı %300 bedelli gibi. Böylece sermaye 1 milyar TL ye çıkar, kasaya da 3.75 milyar TL taze para girer. Böyle bir durumda bile ciddi bir sulanma etkisi olmaz, en dinamik ve en volatil sportif hisse olarak FENER yoluna devam eder.
DCF hisse değerleme metodunu duymuşsundur, indirgenmiş nakit akımı oluyor. İndirgeme oranı risksiz getiri oranıdır ki kabaca gösterge devlet tahvili getirisidir. %10 gibi bir ıskonto oranı ile o zaman 5.2 cente çıkmış borsa, ama şu anki ıskonto oranı %30 larda olmasına rağmen 3 cent'deyiz. Benim tezim, arada daha büyük bir fark olması gerektiğidir çünkü DCF bunu söylüyor.
Reel ekonomik büyüme oranı ne ise şirket karlılıkları da 3 aşağı 5 yukarı o minvalde hareket eder. Borsaya ise kaldıraçlı yansıyabilir. Ama 2 tarafı da keskin bir kılıçtır bu, ekonomi darboğazda iken kaldıraç ters yönde çalışır.
dediğim gibi bu tür karşılaştırmaları ve teorileri stabil ve kararlı bir ekonomide gündeme alabiliriz. fakat şirket hiçbir faaliyet göstermese bile 1 yıl sonunda en az faiz kadar değer kazanıyorsa eğer bence bu da risksiz yatırımdır. tabi kısa dönemde ihtiyaç olmayan parayla yapıldığı sürece.
bence borsaya türkiye'de rakip olabilecek tek alternatif yatırım kanalı altındır. ona da al sat komisyon oranı yüksekliği kuyumcuya git gel muhabbeti nedeniyle hiç bulaşmadım.
saygılar abim.
Son düzenleme : caylakborsaci; 11-03-2025 saat: 14:22.
Yer İmleri