Burada başka bir dinamik var. Zira millet kapışsaydı satış fiyatları düşer ve efektif getirileri yerlerde sürünürdü.
Eurobondlarda yurt içi yatırımcı için benim gözlemlediğim çok sinsice bir risk var. (yurt dışı yatırımcı için bu risk yok)
O da şu:
Devlet sıkıştığında tıpkı değerli konut vergisinde yaptığı gibi eurobondlarda da belirli bir meblağın üzerindeki gelirlere kademeli olarak kallavi gelir vergisi tarifeleri uygulayabilir. Ya da 2.el alım satım kazançlarında olduğu gibi direk olarak kur artış kazancı üzerinden bu vergileri tahsil etmeye kalkabilir.
Şu an hemen yapar demiorum. Sıkışırsa gideceği yol aktif vergisi, değerli konut vergisi ve bu tür gelirlerden elde edilen kazançlardır.
Kazanç elde etmeye başladığım gençlik yıllarında da böyle bir şey olmuştu.
1997-1999 arası elde ettiğim ilk ticari kazançlar ile biriktirdiğim hazine bonoları üzerinden 1999 yılında aşırı bir servet vergisi kesilmişti. (ek %20 gibi bir orandı)
O zaman bu benim sermaye gelişimimi olumsuz etkiledi. Eğer o vergi ve benzer garip uygulamaları yapmasalardı (2001 devalüasyonu v.b) benim sermaye kuvvetim en az 5 yıl daha önce kuvvetlenecekti.
Şu an geldiğim noktaya en az 5 sene önce gelebilecektim.
Neyse.
Yer İmleri