Sayfa 282/367 İlkİlk ... 182232272280281282283284292332 ... SonSon
Arama sonucu : 2929 madde; 2,249 - 2,256 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. "Benim ortağı olduğum şirket zaten bi düzine vergi ödüyor, benim ödememin neresi mantıklı anlamadım ben ?" diye bir yazıya denk geldim X'te ve tel gerçekten koptu.

İnsanlar hisse taşımakla gerçekten ana ortaklardan birisi olduklarını filan zannediyorlar. Amerikalılar niye keşfedememiş bu genius (!) mantığı acaba da, bir de hisse senetlerinden oluşan kazançlar üzerinden vergi alıyorlar, hissedarlar hisselerini sattıklarında? Onlar hisse taşıyanların şirketlerin gerçek ortak olduğunu kabul etmiyorlar demek ki.. ya da iplemiyorlar yani işin açıkçası insanların şirketlerle kurdukları ortaklığı.. Acaba hiç bir aklı başında Amerikalı IRS'a böyle bir şikayette bulunmuş mudur acaba? "Benim ortak olduğum şirket zaten vergisini ödedi, ben neden vergi ödüyorum bir daha?" şeklinde...

İsmini ne koyarsanız koyun, istediğiniz kadar uzunlukta bir zaman diliminde hisse taşıyın, kanunlar işi nasıl tanımlıyorsa tanımlasın, reelde yaptığınız şey aslında hisse senedi ticareti, yönetimde gerçek anlamda bir tasarrufunuz olmadığı sürece hiç bir reel bir ortaklığınız da olmayacak. Alınacak hiç bir kararda yetkiniz olmayacak. Size değişik isimlerle huzur hakkı, maaş ya da bonus filan ödemeyecekler. başka isimlerle bile olsa kârdan pay almayacaksınız, yasal olarak verilen bir temettü filan yoksa. Mesela hissesini yıllarca taşıdığınız şirket hiç temettü vermediyse, ve bir anda temettü verme kararı aldıysa, siz temettü gününden 1 gün önce hisselerinizi satsanız ve 2 gün sonra da geri alsanız belki 5 yıl taşıdığınız şirkette 2 -3 günlük ayrılığınızdan dolayı siz temettü dahi alamamış olacaksınız. Olay sadece o anda hisse taşımanızla ilgili teknik bir uygulamadan başka bir şey değil..

Olayı olduğu gibi kabul edelim. Bizim yaptığımız şeyin pratikteki karşılığı, tanımı hisse senedi ticareti.. Değişen sadece vadeler, zamanlar.. Amerikalısı da Avrupalısı da bu işin farkında ve bilincinde ve hisse senedi ticareti yapanın şirketin reel ortağı olmadığını bildiği için bu ticaretten elde ettiğiniz gelire vergi uyguluyor. "Ortağı olduğum şirket zaten vergi verdi, ben neden tekrar vergi veriyorum?" diye bir garabet soru da oluşmuyor bu şekilde. Böyle bir soru ancak bir süre hisse taşımakla kendini gerçek anlamda şirketlerin ana ortağı filan sayan bizim hissedarların aklına gelir.

Denemekte fayda var, belki AYM de haklı bulur bu komik görünen iddiayı..
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku

Mavi bölge, bugün itibariyle, şimdilik çalışmış görünmüyor.

159,70'ten dönüş yapınca, bir delilik yapıp 160,00-160,10 seviyelerinden tekrar alışlar yaptım.. Tekrar maldayız bakalım. Hiç bir rasyonel tabanı olmayan, tamamen sezgisel olan bu kararın doğru karar olmadığı yönünde bir his yoğunluğu yaşamaya başladım hâl-i hazırda. Hayırlısı bakalım.

162,60'dan satıp kârı tekrar realize ettim. 163,00'ü de gördü ama yapacak bir şey yok. Akşam tekrar almayı düşünüyorum TUPRS'ı ya da THYAO'yu.. Bugünlük bu kadar aksiyon yeterli. Dünkü kapanış ve sabahki açılışla oluşan % 0,12'lik kâr ve sonrasında biraz korkarak ve risk alarak yaptığım işlemden oluşan % 1,22 kâr ile toplam % 1,34 civarında bir günlük kâr oluşmuş oldu. Biraz çingene işi gibi görünüyorlar, ama şimdilik böyle pınçık pınçık gitmek durumundayız diye düşünüyorum.
    Son düzenleme : deva-i dert; 11-06-2024 saat: 14:13.
    Clausewitz

3. Akşama kadar işlem yapmayacağım dedim, ama bu sefer disiplini bozup tekrar 161,20'den alım yaptım. Umarım bu hareketin negatif bedelini ödetmez bize Mr Piyasa.
    Clausewitz

4.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Akşama kadar işlem yapmayacağım dedim, ama bu sefer disiplini bozup tekrar 161,20'den alım yaptım. Umarım bu hareketin negatif bedelini ödetmez bize Mr Piyasa.
    Bir süre son alım fiyatımın üstünde seyreden TUPRS sonrasında alım fiyatımın altına düştü ve şu anda da alım fiyatımın altında seyrediyor.. Oluşan günlük kârın bir kısmını törpüleyecek gibi duruyor son yaptığım işlemin sonucu, eğer tekrar yukarı çıkmazsa fiyat. (Şu anda % 1'in altına düştü günlük kâr)

Geçen ders aldığımı söylediğim şeyden demek ki ders almamışım. Haydi gün içi bir scalping yaptın, iyi de sonuçlandı, kaşınıp ikincisini yapmaya ne lüzum vardı, fiyat tekrar düşüş eğilimine girmişken?
    Clausewitz

5.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Bir süre son alım fiyatımın üstünde seyreden TUPRS sonrasında alım fiyatımın altına düştü ve şu anda da alım fiyatımın altında seyrediyor.. Oluşan günlük kârın bir kısmını törpüleyecek gibi duruyor son yaptığım işlemin sonucu, eğer tekrar yukarı çıkmazsa fiyat. (Şu anda % 1'in altına düştü günlük kâr)

Geçen ders aldığımı söylediğim şeyden demek ki ders almamışım. Haydi gün içi bir scalping yaptın, iyi de sonuçlandı, kaşınıp ikincisini yapmaya ne lüzum vardı, fiyat tekrar düşüş eğilimine girmişken?
    Tekrar alım seviyelerinde dolaşmaya başladı. Muhtemelen kapanışta alım yerine bugünkü alım kotamızı bu şekilde doldurmuş olduk. Kâr realizasyonu gerektirebilecek çok ani bir zıplama olmazsa, kapanışa ve yarın sabahki durumlara bakarak yolumuza bakacağız demektir.
    Clausewitz

6. TUPRS tekrar sıçrama yaptı.. 162,50'den tekrar satış yaptım.. % 0,80 civarı bir kâr daha eklemiş olduk. Günlük bileşik kâr toplamda yuvarlak % 2,2 (tam küsuratını sonra hesaplarım) civarında oluştu. Son alımı kapanışta TE'de yapacağım artık.. Bereketli bir gün oldu, çok şükür.
    Clausewitz

7. Gün içi bu tür sıklıkta işlemleri endeks genelinin pozitif olduğu günlerde yapıyorum ara sıra. TUPRS duruma ayak uyduramasa da her iniş ve çıkışta güzel scalping fırsatları verdi bana.
    Clausewitz

8. Akşam pazarı başladı..
    Clausewitz

Sayfa 282/367 İlkİlk ... 182232272280281282283284292332 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz