Originally Posted by
djoz
Sayın Hakem'in emlak yatırımları olduğunu az çok biliyoruz. Şu an emlağa olumsuz bakışı geleceğe dair beklentilerinin olumsuz oluşundan kaynaklanıyor.
"Pozisyonunun aksine" konuşabilen biri olduğu için ben kendisinin görüşlerine (katılsam da katılmasam da) değer veririm.
Ben asıl forumun "gedikli emlak düşmanları" niye sık sık buraya uğruyor ona anlam veremiyorum. Böyle iki üç kişi var.
Adamlar hayatta ev almamış, ev satmamış, yurt dışında gezecek kadar paraları olmasına rağmen gelecekte de ev almaya niyetleri yok, kiracılıkla övünüyorlar, kirada oturmanın ne kadar akıllıca olduğundan falan bahsediyorlar.
Ama bir gün bakıyorsun kiralar yüksek diyorlar, bir gün bakıyorsun ev fiyatları yüksek diyorlar, bir gün çarpan yüksek diyorlar, bir gün inşaat kalitesi düşük diyorlar.
Biri bunlara bedavaya boğazda yalı hediye etmeden memnun olmaz bu tipler.
Bir ara 1990'ların çarpanlarından örnek vermek çok modaydı bu başlıkta.
Ya arkadaşım, madem o zaman çarpan daha iyiydi, niye ev almadın?
Paranı uçuk mevduat faizinde değerlendirmek iyi geldi tabi. Ev alanlar enayiydi, bir sen uyanıktın.
Şimdi yüksek kredi oranları "ödenemez" olarak görülüyor.
İyi de kardeşim 0.6 oranla millet ev sahibi olurken sen neredeydin?
Ekonomi iyiyken ev alamazsın, ekonomi kötüyken ev alamazsın. Yahu kardeşim o zaman senin ev alacak bütçen yok demektir. Forumda ağlamakla bu durum değişmez. Boşuna kafa ütülüyorsun.
Bir de mesela şey vardır. Ev sahiplerini hep kan emici pis zenginler olarak görürler.
İyi de kardeşim, ev yatırımı bu kadar karlı bir şeyse, ev sahipleri herkesin kanın emip Erol Taş kahkahası atıyorsa, niye forumda "parayı betona gömmek enayilik, kiracılık daha mantıklı" propagandası yaptın?
Bir de bunların geçmişi görmezden gelip sadece son 5-6 yılı göstererek "emlak sürekli kaybettiriyor" propagandası yapanları var.
Dolar başlığına gidip papaz krizindeki 7.4'ü başlangıç noktası alarak "dolar 1 yıldır dolarcıları süründürüyor" falan diyenler ne ise, bunlar da aynısı işte.
Aynı kişiler iki gün sonra "Evler satılmasa bile fiyatları arttırıyorlar, fiyatlar milyona vurdu" diye şikayet ediyorlar. Yahu fiyatlar düştü mü yükseldi mi bir karar ver.
Bir de "kimse almazsa fiyatlar eşşek gibi düşecek" diyenler var.
Tamamen arz-talep dengesine kilitlenmişler, stagflasyon ihtimali akıllarına gelmiyor.
Durgunluğa rağmen fiyatlar enflasyon kadar artıyorsa, bu stagflasyondur.
Sen malı ister al ister alma, fiyatlar artar. Şu an onu yaşıyoruz.
Farklı bir şey de yaşayabilirdik. Ülkede korkunç bir kaos olabilirdi.
Evleri çerez parasına versen alan çıkmayabilirdi. Ama olmadı işte.
Neyse boşverin. Bu bahsettiğim kişiler o zaman da ev almazlardı.
Onlar ağlamaya devam etsin, ben de karpuz yemeye devam edeyim.
Yer İmleri