Sayfa 305/582 İlkİlk ... 205255295303304305306307315355405 ... SonSon
Arama sonucu : 4650 madde; 2,433 - 2,440 arası.

Konu: ISDMR - İskenderun Demir Çelik

1.  Alıntı Originally Posted by gxxxx Yazıyı Oku
    Sezgin hocam son çeyrek dediğiniz gibi 300 dolarlık bir favökle çalışırsak,vergi etkisini saymazsak ne kadar bir net kar beklemek gerekir.
    İthal mal girdisi zayıf, elektrikle üretenler zayıf, enflasyon yüzünden mal alımı olmalı, Avrupa kaliteli malı Ereğli’den temin etmeli. 2 olmasada 1,8 milyon ton satış ile 5 veya 5,5 milyar olabilir.

2. 3 ve 4.ç toplamında şahsi beklentim min 9 milyar TL kar böylelikle yılı 21 milyar TL üstünde bir net karla kapatacağımızı ve geri alım yapma gereği duymayan Eregl yönetiminin beklenenden daha iyi bir temettü (6 TL üstü) dağıtacağını tahmin ediyorum. Şahsen 6 TL üstü temettü beni son derece memnun eder ve enflasyon karşısında da alım gücünü koruma anlamında hoş olur. Hisse fiyatı ne mi olur? Gram umrumda olmaz yıllık yumurtayı alalım tavuk satılık değil 2023 ile ilgili öngörü yapmak çok kolay değil seçimdi fed faizlerinin artırılmasının yarattığı hoşnutsuzluk vs vs çok fazla değişken var ilk yarısı farklı ikinci yarısı farklı bir yıl olabilir şimdilik yakın geleceğe odaklanmak lazım.

3.  Alıntı Originally Posted by ric Yazıyı Oku
    Hsbc raporunu okudum
    Tek kelimeyle taraflı bir rapor
    Bizim aracı kurumlarımız maalesef araştırma departmanına önem vermiyor
    İşler tamamen yatırımcıya bolca al sat yaptırarak komisyonlarını almaya döndü
    Sermaye piyasamızı mahvediyorlar bu anlayışlarıyla
    İşler tamamen buna dönünce araştırma departmanlarını tamamen geri plana attılar
    Yerli kurumlardan bir tane adam gibi rapor çıkmıyor
    Düşük ücretlerle araştırma diye adlandırdıkları departmanlara 1-2 personel koyuyorlar
    Onlarda rapor diye aşırı yetersiz şeyler yazarak güzelim şirketlerimizin bir çok noktasını pas geçiyor deyim yerindeyse içine ediyorlar
    Sermaye piyasalarımız deyim yerindeyse felaket berbat bir noktada
    Koskoca ülkede bir avuç insan bir avuç hisselere yatırım yapıyor alıp satıyoruz
    Ülkemiz kalkınmasının temeli sermaye piyasalarından geçmekte
    Bu piyasanın mutlak suretle sorunlarını çözüp gelişmesini sağlamalıyız
    Ancak şu yazdığım şeylerin bile anlamını önemini kavrayamayacak çok insan var
    Ülkede ki paranın %70 80 i dolar ve ona endeksli kkm de
    Kalanı bankalarda
    Yani kaynak sorunumuz yok
    Mesele bu kaynakları sermaye piyasaları aracılığıyla şirketlere aktarmak
    Bunu yaptığımızda ülkenin önü hayal dahi edilemez şekilde açılacak oysa
    Ama ilk öncelik üç şeyi inşaa etmeliyiz
    Bu dönüşümü yapacak İrade, Güven ve Reformlar

Ülkemizin kaynak sorunu kesinlikle yok
    Eksik olanlar yıllardır aynı şeyler
    Bunu tüm gelişmiş ülkeler zamanından yaparak bu hallere geldiler

İlaveten şunu da belirtmeliyim
    Bu düzenin tesisi önünde ki en büyük engellerden biri de bankacılık lobisi
    Bu lobi öyle güçlü ve etkili bir lobi ki mevcut düzenin devamı için her şeyi yapıyorlar
    O yüzden güçlü bir yönetim kadar irade de gerekiyor işte bu düzeni değiştirmek için

Diğer yandan ülkemizde sermaye piyasaları geliştiğinde toplam ülke nüfusunda ki hisse senedi yatırımcı sayısının nüfusa oranıda artacağından siyasilerin davranış ve yaklaşımlarıda kökten ve kalıcı olarak değişecek

Bugün Amerikada nüfusun %60 ı doğrudan %90 ı emeklilik sistemi vesilesiyle dolaylı hisse yatırımcısı
    Haliyle yönetimleri için öncelik her daim sermaye piyasaları oluyor
    Bakınız önlerinde ki başkanlık seçimi öncesi borsanın düşmemesi için yönetim her şeyi yapıyor
    Trump neredeyse her gün dow yükseldi twiti atıyordu

Özetle dostlar modern dünyanın çok gerisindeyiz
    Ülkemize bu sorunları kalıcı olarak düzeltip mantalitelerimizi değiştirip reformlar yapmadan rahat yok
    Bu sorunları çözmezsek kıyamete kadar mevcut kur faiz kıskacında inleyeceğiz
    Ülkemiz asla gelişemeyecek

Biz bu sorunları çözebiliriz
    Ben buna inanıyorum
    Yeni okudum her satırındaki tespitlere katılıyorum

4.  Alıntı Originally Posted by KIZILDAG Yazıyı Oku
    Demir çelikte Rusya yüzünden yaşanan vaka beklenmeyen ve büyük bir tramwa oldu. Avrupa ve genel anlamda enerji sorunu olmasa bu tramwa biraz daha büyür ve tehlikeli noktaya gelebilirdi. Ancak bu olayın tekrar yaşanması piyasa açısından artık zor. Çünkü hemen unutulmaz. Keza hemen unutulmadığı için mala giren tüccar yada üretici sayısı sınırlı. Şuan iki şey önemli, biri çok önemli diğeri az önemli. Çok önemli olan haddeciler yani galvaniz ve soğuk saç üretenler fiyatı yukarı çekti ve dik duruyorlar. Mesela galvaniz 100 gr fiyatı 770 dolara bulamıyoruz. Cuma günü 0,50 mm en incesini sordum 880-900 arası fiyat geldi. Yani nitelikli üründe bu fiyat sektörel açıdan önemli. 1000-1250 dolar fiyattan elinde mal kalan galvanizci artık sisteme, yani oyuna girecektir. Satıp alacaktır. Diğer daha az önemli olan ise hrc ikincil ürün satışı 760-780 dolara geldi. 1 ay önce 700 gibi bir rakam çalışıyordu. Şimdi bir gerileme olmadan 760-780 rakamının kabul görmesini beklemek gerekir. Şuan 760-780 dolara ikincil mal satanlar en son 640-650 dolara hrc aldı. Eski pahalı malları var, biraz ondan biraz bundan karıştırarak satıyorlar. Rusya’dan saç girişi yok. Tekrar başlar mı zor. Ama bu ucuz mal girmediği sürece toparlanma olacaktır. Kötü tarafı ise kredi sisteminde faizlerin %8-10 olmaması. Malasef sanayici için düşük faiz tutuyoruz diyenler sadece bankalara hizmet ediyor. Sanayi %25-40 arası faiz ödüyor. Yaz aylarında yaşanan 1200 dolarlık fiyat hareketlerinin bıraktığı izler yavaş yavaş silinecek. O zaman daha stabil bir piyasa olacaktır.

Diğer bir konu ise hurda, 330 sonrası maliyet 380 dolara geldi. Şuan 720 dolar fabrika çıkışlı hrc hurda etkisi ile buralara geldi. Elektrikle üretenlerin 380 dolar hurdaya göre maliyeti 770 dolar üzeri. Piyasayı bu maliyet tutuyor. Hrc aşağı gelirse hurda ile üretenler üretmek istemezler.

Ereğli son çeyrek 400 dolar gibi bir maliyet 300-320 dolar gibi bir favök rakamı ile çalışacak gibi duruyor. Üçüncü çeyrek en kötü 620 en iyi 1250 dolara fatura kestiğine eminim. Kar ne gelir bilmek zor ama 4 milyar üzeri olasılık oldukça yüksek. Gerisi nasip kısmet.

Erğeli biz dahil Oyak ve ortaklarına temettü öncesi veya temettü zamanı daha göz dolduran rakam ve ikramlarda bulunacaktır. Temettünün dolar ve dolar etkisi ile oluşan karlılığa göre yüksek olmasını bekliyoruz.
    Sezgin hocam, şu ortamda 300-320 favök olursa bence iyi bir rakam.
    Paylaşımlarım asla yatırım tavsiyesi değildir.

5. Sn. Ortaklar bu arada iyi haftalar.

6. Ünlü yatırım 3.ceyrek beklenti 4263 favok 1720 net kar, vay anam vay ya biz hiç birşey bilmiyoruz ya da bu adamların kulaklarına birşeyler fisildaniyor

7.  Alıntı Originally Posted by gxxxx Yazıyı Oku
    Ünlü yatırım 3.ceyrek beklenti 4263 favok 1720 net kar, vay anam vay ya biz hiç birşey bilmiyoruz ya da bu adamların kulaklarına birşeyler fisildaniyor
    Bu öngörünün tutması için %50 kapasite düşüşü ilave olarak net kar 90-100 dolar seviyesine düşmesi lazım. Hakikaten böyle bir durum varsa işler cidden kötüdür.

Ben yine de iyimser taraftayım. İnşallah bu öngörü tutmaz.

8. Şirket her zaman ki gibi kurumlara fısıldamış bir şeyleri belli ki
    Hiç şaşırmıyorum
    Her zaman yaptıkları şey
    Yatırımcıya sıfır bilgi Kurumlara iltimas

Bu arada işler cidden berbat
    Aslolan da fiyat değil talep diye burada çok yazdım
    Benim bilançoda en çok merak ettiğim husus
    Berbatlık hali sansasyonel mi değil mi ?
    Her halükarda kötü bekliyorum
    Bu çeyrek ve son çeyrekte daha berbat bekliyorum
    2023 de berbatlık derecesinin bir tık daha artmasını
    ve en az 1 yılı gözden çıkartmamız gerektiğini bu yüzden sık sık tekrarlıyorum
    Objektiflikten duygusallığa geçenler için uyandırıcı bilançolar devri açılıyor

not: esas faaliyet dışı kalemlerle dengeli bilançolar gelmesini canı gönülden arzu ediyorum
    Az insan çok huzur

Sayfa 305/582 İlkİlk ... 205255295303304305306307315355405 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •