İnsanoğlunu anlamak mümkün değil. Doğumdan ölüme her yerde hiyerarşi varsa ve daha iyi bir yaşam standartı için çalışanlar ile yan gelip yatanlar neden seçim vaadi ile eşitlenir ? İmam, öğretmen, polis vb. ek göstergesini , sosyal haklarını bilerek meslek seçmediler mi ? Siyasiler babalarının çiftliği gibi bol keseden hangi meslek grubundan yandaşı çoksa ulufe dağıtmaya başlayınca; diğerleri de - bizde isterük - demeye başlıyor. Bu işin sonu yoktur.
Mesleklerin iş riski, eğitim süreleri, yıpranma oranları vb. kriterler kesin olarak konmalı ve hiç bir siyasetçi değiştirememelidir. Örneğin, her çalışan maaşına göre SGK primi öder. Emekli olurken de bu primlere göre standart hesaplar vardır ve maaşı, ikramiyesi ödenir. Bunlar, asgari ücretli ile , hekimin, hakimin, esnafın emekli maaşı ( tüm emekliler- vekil emeklileri hariç ) eşit olsun diyorlar. Çalışırken herkesten aynı primi kesersen olur. Diğer türlü adaletsizliktir. Bankaya 10 bin tl yatıranla 100 bin tl. yatıran ay sonunda aynı faizi alsın ( oran değil, getiriyi kast ediyorum ) gibi düşünüyorlar.
İşte bu nedenlerle bu iş yatar. Zaten son seçim gibi. Bundan sonrakiler formalite olacaktır.
Yarın ki ovp de stopaj indirimine devam kararı çıkar mı acaba
ABD li şirket yöneticileri ile özel toplantı yapılmış. Acaba Türkiye de batmak üzere olan şirketleri almaları mı teşvik edildi ? Hani biz bu ABD mallarını boykot edecektik. Yine mi kandırdılar beni ?
7.75 dolar faizi doğru mu arkadaşlar, başka alan var mı?
Yaptıkları aslında teknik bir strateji, güvenilir kişilere kredi vererek geniş para arzını arttırmaya çalışıyorlar bence. Tcmb geçen hafta zorunlu karşılıkları biraz rahatlattı. (faiz ödemesini arttırdı). Bu da teknik anlamda banka eğer size 50k kredi vermeyi başarırsa rahatlatılan zorunlu karşılık kararı ile bu 50k'yı 4-5 kere takla attırması ve piyasadaki parayı sadece bu kredi ile belki 300-350k arttırması demek. Likidite yaratmanın çok teknik bir yolu.
Burada önemli olan ama bu baz 50k'nın ilk ateşlemede sağlam bir kaynağa kredi verilmesi. Yoksa para çarpanı 1-2 ateşlemeden sonra sönümlenir.
Bankaların mevduat müşterisine bu tür teklifleri yapmasının altındaki mantık bence budur.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer İmleri