Artan

440,00 10 18:10
15,51 10 18:10
11,13 9.98 18:10
44,08 9.98 18:10
73,85 9.98 18:10
Artan Hisseler

Azalan

119,80 -9.99 18:10
16,16 -9.97 18:10
260,25 -9.95 18:10
16,60 -7.52 18:10
23,50 -6.82 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

9.479.451.159,50 18:10
9.018.106.905,20 18:10
7.681.754.458,40 18:10
6.820.525.759,68 18:10
6.778.770.036,81 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 31/237 İlkİlk ... 2129303132334181131 ... SonSon
Arama sonucu : 1998 madde; 241 - 248 arası.

Konu: Türkiye Ekonomisi, Faiz, USD,BIST, Büyüme ve Makro Ekonomik Değerlendirmeler

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    ülkede ciddi bir uyuşukluk hali hakim: özellikle iktidarı destekleyen kesim yıllardır yapılan sayısız yanlışı "vardır bir bildikleri" kabulü ve "reis" simgesinin yanıltıcı güçlülük çağrışımları altında önemsemedi, önemli bulmadı. ancak neticede hepsinin ekonomiyi etkilediği eğitim politikasındaki iş bilmezlikten dış politikadaki hayalperestliğe kadar sayısız yanlış icraat yıllar içinde bardağı doldurdu. ben buna artık yanlış yapmama gerekliliği noktası diyorum. o noktadayız. yılalrdır bu zihniyetin rasyonel olmadığını söylüyorum, ve defalarca doğrulandı bu.

o yüzden dolar çok çıktı tarzı yorumlar olabilir, ancak dolara bu açıdan bakmak yerine yanlış giden şeylerin sonucu olarak bakmak faydalı olabilir. o yüzden olağanüstü durumlarda nereye kadar gideceğini kestirmek zordur.
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

2.  Alıntı Originally Posted by discretus Yazıyı Oku
    ülkede ciddi bir uyuşukluk hali hakim: özellikle iktidarı destekleyen kesim yıllardır yapılan sayısız yanlışı "vardır bir bildikleri" kabulü ve "reis" simgesinin yanıltıcı güçlülük çağrışımları altında önemsemedi, önemli bulmadı. ancak neticede hepsinin ekonomiyi etkilediği eğitim politikasındaki iş bilmezlikten dış politikadaki hayalperestliğe kadar sayısız yanlış icraat yıllar içinde bardağı doldurdu. ben buna artık yanlış yapmama gerekliliği noktası diyorum. o noktadayız. yılalrdır bu zihniyetin rasyonel olmadığını söylüyorum, ve defalarca doğrulandı bu.

o yüzden dolar çok çıktı tarzı yorumlar olabilir, ancak dolara bu açıdan bakmak yerine yanlış giden şeylerin sonucu olarak bakmak faydalı olabilir. o yüzden olağanüstü durumlarda nereye kadar gideceğini kestirmek zordur.
    Sn.discretus, çok fazla siyasete girmemeye özen gösterip, daha makro ekonomik tarafta durmaya özen gösteriyorum. Lakin kolay değil siyaset ve ekonomiyi ayırmak...

Ancak; faiz çok acı bir sonuçtur.

Faizi, insanların yaşadıkları toplum içerisinde birbirlerine attıkları kazıkların bir sonucu olarak görürüm. Yani; vergi ödemesi gerekirken ödemeyen, yada çalışması gerekirken çalışmayan daha doğrusu çalışıyormuş gibi yapan toplumlarda oluşur...

Doğal olarak MB larınıda o toplumdan ayrı tutmamak gerekir.

Şöyle ki;

Nasıl ki biz de toplum çalışmayıp, çalışıyormuş; üretmeyip üretiyormuş gibi yaıpıyorsa TCMB da sıkı durmayıp sıkı duruyormuş gibi yapıyor... Politika faizi %8 iken, GLP %13 lere vurmuş, %14 ile mevduat toplayıp piyasayı sıkarken 250 milyar TL parayı nerdeyse bedavaya KOBI lere vermek gibi...

Ne yapılmalı acil olarak!

Bir kere işi ciddiye aldığını göstermek için ABD FED ile zıtlaşmamalıyız... Makinist frene basıyor iken; siz trenin son vagonunda gazlayacağım diye direnmemelisiniz; aksi halde raylardan çıkar devrilirsiniz...

Büyüme sevdasından vazgeçip; daha rasyonel ekonomik adımlar atılıp, kalitesiz %6 büyüme yerine; daha kaliteli %2 büyüme modelleri benimsenmelidir..

TL nin değerini korumalı ve TL yatırımcısını üzmemelidir.. USD olması gereken değer şu an da 3,35 TL dir...

Telaşe içinde sağa sola köprü, yol, üstgeçit, altgeçit, tünel yapımından vazgeçip Kamu Bütçe disiplinini sağlayabilmek için her bir milyon TL için dahi en az 3 kere düşünülmelidir...

Vergi adaleti sağlanmalı vergide reform yapılmalı ve dolaylı vergiler indirilirken direkt vergiler alınmalıdır...

Dolaylı vergi üreticinin canına ot tıkamış; düşük teknolojili Tarım ve Hayvancılığı dahi bitirmiştir...

Hatta orta teknoloji gerektiren Çimento, Cam, Tekstil sanayii lerini dahi bitirmiştir...

Vergide reform şart....

Sermaye grupları ile ABD ve AB ile zıtlaşmamalı ve dikine inat işler yapılmamalıdır...

Eğer bunlar yapılmaz ise; USD yükselmeye devam eder; önümüzdeki hafta 3,95 TL yi görür, yılbaşına 4,05 TL olur Şubatta 4,35 TL ile zirve yapar...

Bu noktada TCMB bir karar kavşağına gelir...

Ya 200 baz faizleri artırır, ya da 4,50 TL ye doğru giden kuru izlemeye devam ederken, altta kalanın canı çıksın diyerek iflas eden kobileri izler...

Şubat ayında böyle bir senaryo ile 100,000 firma iflas eder...

Zarrab olayına girmedim daha...

Ha! İkinci bir B planımız var mı ? Bilemem...

Lakin, olursa çok iyi olur... Çünkü piyasada direnecek takat kalmadı.. Bir anda kol kesmeler başlayabilir...

3. Gündemimize ekonomi oturmuş durumda. Hemde en üst düzeyde... Geçen yazdığım yazıda bu konuya değinmiş iş ciddiye binmiş demiştim...

Sn.CB nımız, haftaya Başbakan ve ekonomiden sorumlu Bşk.Yrd cısı ile ekonomi ve faiz başlıklı bir toplantı yapacağını TV lerden öğrendik...

Lakin; unutulmamalıdır, ekonomi rasyonel bir bilimdir. KHK ile yönetilemez...

Yani;

KHK çıkarıp faiz %5 olucak DİYEMEZSİNİZ....
    KHK çıkarıp USD 3 TL olucak DİYEMEZSİNİZ....
    KHK çıkarıp işsizlik %3 olucak DİYEMEZSİNİZ....

İşte o yüzden ekonomi yönetimi bağımsız olmalıdır... En üst düzeyde faizlerden rahatsız olduğumuz muhakkak.. Lakin bu ülke 2010 yılında %4,50 faiz oranlarını da gördü...

Hem de aynı siyasi yönetim ile... Oysa şimdi %13,50 lerdeyiz...

Bence neden faiz yüksek demek yerine; neden o zaman %4,5 iken şimdi %13,50 demek lazım...

Ya da ne ve neler değişti demeli...

Bu toplantı umarım önümüzdeki hafta piyasaya ışık olur. Lakin çok fazla birşey beklememek gerek ama fazi indirimi rasyonel olamaz..

Japonya, ALmanya, ABD de ki faizlerden örnekler verildi...

Unutulmamalı; o ülkeler ile aynı ligde ve şartlar altında değiliz...

Umarım ülkemiz için hayırlısı olur...

4.  Alıntı Originally Posted by sadecegrafik Yazıyı Oku
    Site aidatları ev kirasının yarısına kadar ulaşabiliyor.

Kanun net olmadığı için muteahhitler kendi yönetim şirketini kurup inşaattan ettikleri zararı site yonetiminden çıkarmaya çalışıyor.

Kat Mülkiyet Kanunu yakında duzeltilmezse büyük sosyal problemler ortaya çıkar.

Kimse bir daha yatırım için ev almaz kolay kolay bu kontrol edilemeyen site aidatlarından dolayı! İnşaat sektörü ZART diye çoker!
    Sn.Sadecegrafik 2012 yılında Bernanke nin konuşmasını canlı izlemiştim.. O an bizde Gayrimenkul sektörü bitti demiştim..

Kimsecikler inanmamıştı...

2012 yılı Mayıs ayından itibaren temel ihtiyaçlarım dışında hiçbirşey almamıştım.. Arabam Ford Focus Dizel 2012 model.. O vakitte sıfıra yakın ikinci el almıştım... Evimi 2000 yılında almış az kalsın yeni bir ev almak üzere idim; erteledim..

2012 yılından 2018 yılına kadar bir adette gayrimenkul satışımı gerçekleştirdim. 2015 yılı Mart ayı idi...

Çünkü FED başkanı faizi artıracağım dediği an "Direnmenin anlamı olmadığını anlamıştım." Duruma göre pozisyon almak en akıllıcası idi...

Ablam Tarih Profesörüdür.. Onlar o an Ankara İncik Boncuk Konaklarında bilmem kaç milyon TL ye Gayrimenkul aldılar.

Almayın dedim... Hadi ordan sende der gibi konuşma yaptılar...

Araç alırken marka olarak Mercedes hemde sıfır aldılar... Elde avuçta ne var aldılar... Sermaye sıfıra indi.... Yıl 2015...

O incik boncuk konaklarını alırken eski adı Emlakçı yeni adı BROKER;

-Efendim 10 adet bahçıvanımız var. 2 adet elektrik teknisyenimiz var. 8 adet güvenlik var. 6 adet temizlik elemanımız var. Toplamda 26 personel 7 gün 24 saat çalışıyor...
    -Efendim kışlık kapalı havuz var.. Yazlık ayrı.. Fitness Spor Salonu Buhar odaları ayrı...

Dinlerken herkes MEST! 10 numara 5 Yıldız... Havuz kenarına Antalya Lara Plajından Kum dahi getirilmiş...

Sanki Mısır Kraliçesi KLEOPATRA...

LÜKSE BAK...

Peki bunun maliyeti nedir?

Aylık 750 TL...

Evinde kiracımısın?

Şimdi TR de herkes lüksü istiyor ancak maliyetine katlanamıyor.. Madem öyle işte böyle..

Kısaca "Toplum Olarak Hak Etmediğimiz bir Lüksü Yaşamak İstiyoruz..."

O zaman da dedim şimdi de diyorum...

Ortalama maaşların 3,000 TL olduğu bir ülkede; Saçma sapan Ankara İncek de bir daire 800,000 TL ediyorsa...

Bu BUZ GİBİ BALONDUR......

iSTERSE DAİRE GÜNEŞLE BİRLİKTE DÖNSÜN....
    Son düzenleme : selka; 18-11-2017 saat: 16:47.

5.  Alıntı Originally Posted by selka Yazıyı Oku
    Sn.Sadecegrafik 2012 yılında Bernanke nin konuşmasını canlı izlemiştim.. O an bizde Gayrimenkul sektörü bitti demiştim..

Kimsecikler inanmamıştı...

2012 yılı Mayıs ayından itibaren temel ihtiyaçlarım dışında hiçbirşey almamıştım.. Arabam Ford Focus Dizel 2012 model.. O vakitte sıfıra yakın ikinci el almıştım... Evimi 2000 yılında almış az kalsın yeni bir ev almak üzere idim; erteledim..

2012 yılından 2018 yılına kadar bir adette gayrimenkul satışımı gerçekleştirdim. 2015 yılı Mart ayı idi...

Çünkü FED başkanı faizi artıracağım dediği an "Direnmenin anlamı olmadığını anlamıştım." Duruma göre pozisyon almak en akıllıcası idi...

Ablam Tarih Profesörüdür.. Onlar o an Ankara İncik Boncuk Konaklarında bilmem kaç milyon TL ye Gayrimenkul aldılar.

Almayın dedim... Hadi ordan sende der gibi konuşma yaptılar...

Araç alırken marka olarak Mercedes hemde sıfır aldılar... Elde avuçta ne var aldılar... Sermaye sıfıra indi.... Yıl 2015...

O incik boncuk konaklarını alırken eski adı Emlakçı yeni adı BROKER;

-Efendim 10 adet bahçıvanımız var. 2 adet elektrik teknisyenimiz var. 8 adet güvenlik var. 6 adet temizlik elemanımız var. Toplamda 26 personel 7 gün 24 saat çalışıyor...
    -Efendim kışlık kapalı havuz var.. Yazlık ayrı.. Fitness Spor Salonu Buhar odaları ayrı...

Dinlerken herkes MEST! 10 numara 5 Yıldız... Havuz kenarına Antalya Lara Plajından Kum dahi getirilmiş...

Sanki Mısır Kraliçesi KLEOPATRA...

LÜKSE BAK...

Peki bunun maliyeti nedir?

Aylık 750 TL...

Evinde kiracımısın?

Şimdi TR de herkes lüksü istiyor ancak maliyetine katlanamıyor.. Madem öyle işte böyle..

Kısaca "Toplum Olarak Hak Etmediğimiz bir Lüksü Yaşamak İstiyoruz..."

O zaman da dedim şimdi de diyorum...

Ortalama maaşların 3,000 TL olduğu bir ülkede; Saçma sapan Ankara İncek de bir daire 800,000 TL ediyorsa...

Bu BUZ GİBİ BALONDUR......

iSTERSE DAİRE GÜNEŞLE BİRLİKTE DÖNSÜN....

Halkalı Atakent Bölgesinde 1+1 aidatlar minimum 250 TL den başlıyor.

6.  Alıntı Originally Posted by demir113 Yazıyı Oku
    Halkalı Atakent Bölgesinde 1+1 aidatlar minimum 250 TL den başlıyor.
    Ama içinde yakıt da yok mu ? Benim bildiğim yakıt da var, o yüzden gayet normal.

7. Sn.Selka
    Vakit bulabildiğinizde CB'nin faiz üzerine yaptığı yeni açıklamaların mevduat faizinde artış bekleyen bizleri nasıl günler beklediğine dair fikirlerinizi yazarmısınız ..
    Malum gözümüz kulağımız gelecek olan faiz arttırım haberlerinde iken böylesi gelen haberler moral bozucu oluyor

8.  Alıntı Originally Posted by bir-esnaf Yazıyı Oku
    Sn.Selka
    Vakit bulabildiğinizde CB'nin faiz üzerine yaptığı yeni açıklamaların mevduat faizinde artış bekleyen bizleri nasıl günler beklediğine dair fikirlerinizi yazarmısınız ..
    Malum gözümüz kulağımız gelecek olan faiz arttırım haberlerinde iken böylesi gelen haberler moral bozucu oluyor
    Sn.Bir Esnaf, SN.CB nımızın niyeti faizi aşağıya çekmek olabilir. Lakin bu işler niyet işi değildir... Faizi indirmenin gerekçesi cari açıktaki düzelme olaması gerekir ki; henüz böyle bir iyileşme yok...

Faiz indirme ancak şu şekilde olabilir...

Bankalar yine düşük mevduat oranı veremez... Aksi halde TL yatırımcısına TL biriktirmenin anlamı yok, git herhangi başka bir şey al demek olur ki; bu OLMAZ....

Yani TL yatırımcısı en azından enflasyon artı 1 puan almalıdır.. Bu da en iyimser oran %12,80 olur...

Ancak Kamu bankları Halkbank Ziraat ve Vakıfbank a yıllık karlarının %50 sini eriterek esnafa KOBİ ye daha düşük faizli kredi verebilir...

Yani; banka 500,000 TL ye %12,81 mevduat faizi verirken aynı parayı zarar ederek %12 den esnafa kobi ye vermesidir...

Buda kamu bankalarının karlarının erimesi ve azalması demektir...

Yani bu sene Halkbank yada Vakıfbank 3,000,000,000 TL kar etti ise seneye bu kar 1,000,000,000 TL olucaktır... Yani karında %75 erime olması demektir...

Bu yapılabilir mi? Evet...

Ama bu taşıma suyu ile değirmen döndürmeye benziyor... Çünkü bu işinde bir limiti vardır...

Halkbank 1 ziraat 2 Vakıfbank 1 milyar TL ucuz kredi dağıtabilir.. Sonra zarar yazarsa o da bankaların fiyatlaması açısından kötü olur...

Hal bu olunca böyle geçici önlemler yerine radikal tedbirler alıp faizi düşürmek gerekir....

Sayfa 31/237 İlkİlk ... 2129303132334181131 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •