BİST'te pek çok 30 endeks kağıdı defter değerine oranla çok ciddi iskonto ile işlem görüyor örneğin KCHOL ALRKO EKGYO vs. Bu iskonto %40-50 gibi devasa oranlarda. Ama bu kağıtlar revaçta değil.
BİST'te pek çok 30 endeks kağıdı defter değerine oranla çok ciddi iskonto ile işlem görüyor örneğin KCHOL ALRKO EKGYO vs. Bu iskonto %40-50 gibi devasa oranlarda. Ama bu kağıtlar revaçta değil.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Öte yandan FROTO ışıl ışıl parlıyor ve defter değerine oranla iskontolu işlem görmesini bırakın, defter değerinin 2.5 katından işlem görüyor. EREGL ile FROTO hisse başına ayni defter değerine sahiptir, 36 TL. Ama biri 23 TL den işlem görüyorken diğeri 88 TL'den işlem görüyor. İkisi de sanayi şirketi ama fiyatta devasa bir fark var. Bu nereden kaynaklanıyor? Burada da analitik mantık bir işe yaramadı.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Dünyadaki en baba otomotiv şirketlerinden VW ile Stellantis'e bakıyorum, yıllık cironun %10-15 i gibi bir piyasa değerine sahipler. Ayrıca defter değerine oranla %75 gibi anormal yüksek bir iskonto ile işlem görüyorlar. Mesela VW hissesinde hisse başına defter değeri 400 euro iken hisse 93 eurodan işjem görüyor, iskonto oranı %77. Bu da rasyonaliteye aykırı bir durum ama gerçek.
Yelpaze hoca haklı olarak şöyle bir eleştiride bulunmuş:
"Rasyolar veya değerlemelerle ilgili haklısın hocam.... Seni anlamak da zor TH hocam, analiz yaparken tam bir değer yatırımcısı olup ilkelerde ısrar ediyorsun ama yatırımcılık profilin bu değerleri yıkıp üzerine basmak şeklinde...."
TH:
Mesleğimden kaynaklanıyor bu. Kurumsal brokırlık işi yapıyorum uzunca bir süredir, özel KOBİ'kerde blok hisse veya komple şirket alımı / satımı. Yabancı yatırımcılarla Deloitte, KPMG vb kurumların eşliğinde çalışan biriyim. Uzmanlık alanım şirket değerlemesidir. Bu işte temel analiz esastır. Kurumsal yorum yapmaya gelince doğal olarak ilk etapta bu pencereden bakıyorum.
Junk bond (çöp tahvil) alanında işler canlanıyor, ABD ihraççıları Cuma gününe kadar geçen 5 gün boyunca 13 milyar dolarlık yeni arzı piyasaya sürdü. Bu, bir yıldan uzun süredir kaydedilen en büyük haftalık meblağ ve Nisan ayının tamamında kaydedilen 8,6 milyar doları kolayca geçiyor. 5 günde satılan çöp tahviller 1 ayda satılanların 1.5 katı. Risk iştahı çok yüksek seyrediyor.
Bitcoin'in tarihi zirvesi 111,950 dolar. Şu anda fiyat 110,300 dolarda. Tarihi zirvesinin sadece %1 küsür altında. Risk iştahının çok yüksek seyrettiğinin diğer delili.
USDJPY paritesi primlenirse yani Japon Yeni dolar karşısında değer kaybederse bu durum carry trade'in tekrar devreye girdiğini gösterir ve riskli olarak algılanan yatırım enstrümanlarına olan talep canlanır. Bunların arasında TC devlet tahvilleri ve BİST de var.
Yer İmleri