"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Açılışta ilk yarım saatte ortalama % 1 civarı zararla tüm mallardan çıktım.. Dünkü giriş kendi adıma erkendi.. Endeksteki görünüyü görünce stop loss yaptık.. Dünkü endeksteki al sinyali için kapanışı beklemem lazımdı, erken davranmışız.
Umarım ters köşe olmayız bu hareketle. Hayırlısı bakalım..
Yatırım tavsiyesi içermez.
Clausewitz
2 gündür endekste aldığım sinyallere göre yaptığım alım satım kararları ufaktan bir maliyet kaybına sebep oldu. Belli ki piyasa gidişatını 2 gündür okumakta / yorumlamakta zorlanıyoruz.
O sebeple, bir süreliğine yılın belli dönemlerinde yapmaya devam ettiğim "kapanış TE'de al, sabah açılışta sat" yöntemime rücu ettim. Bu sefer 1-2 hisse yerine 5 hissede eşite yakın alım yaptım. (ASELS, BIMAS, EREGL, THYAO, TUPRS)..
Allah bahtımızı açık etsin. Hayırlısı bakalım.
Clausewitz
TE'deki açılıştan saat 10:15'e kadar toplam 5 pozisyonun 3'ü kârlı, 1'i nötr, 1'i zararlı olmak üzere totalde % 0,21 kâr ile pozisyonlar kapatıldı. Çok da iyi bir alışveriş olduğu söylenemez, ancak anlık endeksteki duruma göre kendi adıma çok da şikâyet edecek bir durum söz konusu değil.
Yan tahtalar endeksi XTUMY ise ana endeks XU100'ün aksine iyi bir görüntü arz ediyor. Yan tahtalarda çok kısa vadeli portföy oluşturup devam etme yöntemimden ana endeksteki oyuncularda scalping/trading döngüsüne geçişte zamanlama hatası yapmış olabilirim. Ancak yan tahtalar endeski olan XTUMY'nin zirvelerine yaklaştığını ve bir miktar kâr satışlarıyla karşılaşma ihtimalini düşünerek bu tercihi yaptım.
XTUMY'de kapanış fiyatlarına göre oluşan çizgi grafikteki anlık görüntü:
XU100'de kapanış fiyatlarına göre oluşan çizgi grafikteki anlık görüntü:
Ana endeks ise son grafikte görüldüğü üzere geçen önemli bir direnç ve destek bölgesi olarak çizdiğim ve buralarda biraz zorlanabilir dediğim bölgenin üst sınırlarında geziniyor an itibariyle. Gün sonuna doğru Cuma günü olduğu gibi tekrar bir alım dalgası gelebilir mi bilmiyorum ancak an itibariyle momentumu düşük ve zayıf bir görüntü arz ediyor.
Yaptığım tercihler sonuçta kendi gözlem, izlenim ve bunlarım yorumlamama dayalı. Yani tamamen subjektif. O sebeple kimseye bir yön ya da yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.
Clausewitz
Hocam rakam günlük olarak düşük görünse bile bu ortalamayı tutturduğunuzu varsayarsak;
X=1.0021 ve Y=260 (Yılda bulunan işlem günü ort.)
1,0021 X^Y 260 = 1.725
Yani portföy yıllık %73 kazanç sağlıyor ki bu bence iyi bir rakam
Sanıyorum ki bu rakamların üstüne çıkılabilir
Bol kazançlar...
“Başarısızlık yeniden ve daha zekice başlayabilme fırsatından başka bir şey değildir.” Henry Ford
1 yıl içerisindeki iş günleri hafta sonları ve resmi tatilleri çıkardığımda 249-251 gün arası dalgalanıyor son 10 yılda. Bu sebeple ben 1 yıllık ortalama iş günü sayısını 250 gün olarak alıyorum. O sebeple yıllık bileşik getiri bu oranla % 68,95 filan olur.
Benim günlük ortalama kazanç hedefim % 0,35-0,40 arası..
Günlük ortalama % 0,35 ile yıllık bileşikte % 239,52
Günlük ortalama % 0,40 ile yıllık bileşikte % 271,29
gelir sağlamak mümkün.
İnsanlar bu oranlara tepeden bakıp çok büyük büyüme oranları peşinde gidiyorlar ancak 3 kazanıp 2 kaybederek bazen 2 kazanıp 3 kaybederek bu oranların bazen 1/5'ini bile tutturamıyorlar. Halbuki defansif ve sürdürülebilir bir büyüme metodu keşfetseler bu kendilerine bambaşka bir geleceğin yolunu açar.
Benim uyguladığım yöntemde hisse fiyat hareketlerinin verilerini iyi incelemek lazım ve bu yöntemi uygulayabilecek hisseleri iyi seçmek gerekli. Portföy büyüklüğünüz seçtiğiniz hisse büyüklüklerinde önemli. Zira çabuk girip çabuk çıkabilmek önemli bu yöntemde.
Geçen yıl başında BIMAS, EREGL, THYAO ve TUPRS için bir veri analitiği paylaşmıştım. Sadece TE'de alıp TE'de satarak yıllık bileşik % 150 üstü getiri sağlıyordu ortalama her biri. Açılışı TE yerine 10:15'lere kadar çektiğinizde riski biraz artırsanız bile bu oran çok daha yukarılara çıkıyor.
Herkese uymayabilir bu yöntem ama ben bunu belli dönemlerde uyguladım ısrarla. Endeks geri çekilirken ya da belli aralıklarda yerinde sayarken bile ben bu yöntemle portföyü büyütmeye devam ettim. Bazı günler açılışlar kapanış fiyatının altında olacak ve kayıp yazacaksınız. Bazı günlerde ise sattığınız fiyatın üstüne gidecek fiyatlar. Bunu bilerek bu uygulamayı devam ettirmeniz gerekiyor ve şartlar ne olursa olsun time stop'unuz olmalı. 10:15 ise time stop'unuz 10:15'te her şeyi satmalısınız kâr ya da zararına.. "Tersteyim" diye satmayıp elde tutarsanız çoğu zaman sonuçları daha kötü oluyor. Tecrübe ile sabit. Ya da sattıktan sonra fiyat daha yukarı giderse dövünmemeniz gerekiyor. Çünkü burada scalping yapıyorsunuz, önemli olan kendi heybenize ne attığınız ve yıllık bileşik getirisinin ne olduğu. Şöyle olsa böyle olurdu hikayesine girersek şunu aklınızdan çıkarmayın, 2 gün fiyat sattığınızdan yukarı giderse 3 gün de aşağı gidebilirr ve bunu önceden bilemeyiz.
Peki böyle bir yöntemle gelir garantisi var mı? Kimse geçmişte böyle oldu diye gelecekte de bunun tekrar edeceğini iddia edemez. Tekrar eden pattern'ların bir sebebi var, o sebep ortadan kalkmadıkça ben bu yönteme devam ederim, kafamda daha iyi bir yöntem olmadıkça.
Son düzenleme : deva-i dert; 16-12-2024 saat: 14:41.
Clausewitz
“Başarısızlık yeniden ve daha zekice başlayabilme fırsatından başka bir şey değildir.” Henry Ford
Büyük trader'ların hepsinde kendilerine has bir trading yöntemi vardır ve birbirleriyle yöntem konusunda pek benzemezler. Benzeyen tek ortak şey risk yönetiminde disiplini elden bırakmamalarıdır. Risk yönetimi aslında psikoloji yönetimidir bir manada. İnsanlar çoğu zaman psikoloji yönetimini zararda olsan bile sabırla bekleyip piyasadaki satış rüzgarlarına yenilmemek şeklinde anlıyor. Bu aslında olması gerekenin tam tersi. Olması gereken sabrı risk yönetiminizi ısrarla uygulamak konusunda kullanmanız.
Clausewitz
Yer İmleri