Originally Posted by
cokenerjik
elektrik gelirinin olağandışı bir gelir olmadığı çok açık. hasılat kalemi altında yer alması gerekiyor. yalnız rygyo özelinde işler epey karışık. 30 mw ges var ve diyelim ki 30 depo üzerinde 1mw. bu depolar da farklı dağıtım şirketlerinin olduğu bölgelerde ve her bir dağıtıcıyla bu mahsuplaşmanın ayrı ayrı yapılması gerekiyor. sadece dağıtıcı ile mahsuplaşma olsa yine iyi, bir yandan da depoyu kiralayan birden fazla kiracının harcadıkları elektrik giderlerini onlara paylaştırıp, yine onlardan tahsil etmek de gerekiyor. her depoda normalde olduğu gibi ana şebekeden bir giriş sayacı var ve bir de ges siteminden ana şebekeye çıkış sayacı var. dönem sonunda, ki bu her ay olmalı, bu sayaçların girdisi çıktısı sonucunda dağıtıcı şirketle olan borç alacak ilişkisi netleşiyor, kullanım ve üretim arasındaki farka göre borç da olabilir alacak da ama kiracılarla olan ilişkiyi yönetim sağlamalı, yani her ay kiracılarından paylarına düşen elektrik giderleri, m2 üzerinden olsa gerek, tahsil edilmeli ve hem kiracılardan alınan hem de dağıtıcıdan varsa alınan mahsuplaşma farkları satış geliri olarak kaydedilmeli.
yalnız geçen sene son çeyrek hasılat nasıl bu sene ilk çeyrekten az olabilir? diye soruyorsunuz, bu gayet normal, çünkü her çeyrekte yeni kiralanabilir depolar sisteme dahil oluyor olabilir, boş yerler doluyor olabilir, kiracı çıkar giderse ancak tersi olur ki böyle bir kiracı terki olsa bunu kap bildiriminde görürdük. ve en önemlisi enflasyona ve dövize bağlı kiralamalar dolayısı ile her çeyrekte daha fazla kira geliri oluşması da çok muhtemel. bu dediğiniz ancak yıllık kiralama durumunda tuhaf olabilirdi ki belirli depolarda kiralamanın yıldan yıla ödenmesi gibi bir durum varsa onu bilmiyorum. ayrıca elektrik gelirleri sadece son 6 ayda muazzam bir artış gösterdi, bu gelirler aylık olarak hesaplanıyorsa her çeyrekte ve özellikle de 2.çeyrekte bu farkı hasılat kalemi altında belirgin bir şekilde görememiz gerekirdi. bir daha iyice bakalım...
Yer İmleri