Originally Posted by
moza80
katıldığım ve katılmadığım çok nokta var.öncelikle tasarrufların tek bir noktada toplanması büyük bir risk bu yüzden yumurtaları mutlaka farklı sepetlere koymak lazım.
bende fiziki döviz ve altın ,hisse senedi ve bes var.mesela ford maliyetim 55 liralarda idi ancak şu anki rakamları göremeden sattım.bugün sasa hektas yıldız olur yarın tavhl tskb vs.hissede beklemek zordur bir tuşa basıp alıp satabilirsiniz vs yani demek istediğim her yatırım aracının kendi dinamiği ve psikolojisi var
100 dolardan btc alan adam 50 bin dolardan satmış da olabilir 60 bin dolardan alan 20 bin dolardan da...
besin en önemli özelliği sizi sistemde tutması, her ay para ekleyip (burası çokomelli) tasarrufa zorlayıp çıkmanın da belli bir süreden sonra makul olması.
yani isterseniz borsada da yatırım yapıp diğer yatırım araçlarını da kullanabilirsiniz.ama tek sepete koyayım buradaki parayı sadece bistte ya da altında dövizde değerlendireyim derseniz risk artar.
kazanabilirsiniz de kaybedebilirsiniz de.bu sizin yatırım tipinize bağlı.
İşin püf noktası, güzel tecrübeler.
Ben ekonomi doktorası eğitimi aldım, 24 yıldır da borsada işlem yaparım..yani hem alaylı, hem mektepli sayılırım..bende de bes var, miktar olarak da fena sayılmaz.
eğer tasarruf miktarınız düşük, yaşınız gençse..sadece hisse yatırımı yapıp kendiniz yönetebilirsniz belki..ama belli miktarların üzerinde, bir de orta yaş ve üzeriyseniz, farklı yatırım kanalları üzerinden ilerlemek en doğrusu...portföy belli büyüklüğe gelince, mutlaka kendine ait ev olmalı..başka emlak yatırımları da olabilir....bes te olmalı bence, ama bozmak aklınıza gelmeyecek, son çare olarak kullanacağınız bir para gibi düşünmeli.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri