Amerikali aktor Michael Keaton'in dogum gunu (5 Eylul 1951)
![]()
Amerikali aktor Michael Keaton'in dogum gunu (5 Eylul 1951)
![]()
Kanada asilli Amerikali romancı ve sair Jack Kerouac Yolda (On The Road- Sulla Strada) romanini Viking Press araciligiyla 5 Eylul 1957 tarihinde yayinladi.
"Oraya varana kadar da durmamaliyiz."
"Nereye gidiyoruz ?"
"Bilmiyorum, ama gitmemiz lazim"
"Benim ilgimi ceken insanlar deli olanlardir. Yasamak icin deli olan, konusmak icin deli olan, her seye ayni anda ihtiras duyan, hicbir zaman esnemeyen ya da siradan bir sey soylemeyen! Ama gece boyunca maytaplar gibi yanan, yanan, yanan..."
"Basim donunceye kadar dolastim. Sanki ruyadaydim da ucurumdan yuvarlaniyordum. Icimden ah, sevdigim kiz nerede, diye gecirdim, asagidaki kucuk dunyada bakmadigim gibi bakindim etrafa. Onumde Amerika kitasinin buyuk dogal girinti cikintilari, uzaklarda bir yerlerde de havaya toz bulutu ve kahverengi duman puskurten manyak, heybetli New York. Doguda bir kahverengilik ve bir kutsallik vardi, California ise badana yapilmis gibi beyaz ve bos kafaliydi,en azindan o siralar boyle dusunuyordum."
"I spun around till I was dizzy; I thought I'd fall down as in a dream, clear off the precipice. Oh where is the girl I love? I thought, and looked everywhere, as I had looked everywhere in the little world below. And before me was the great raw bulge and bulk of my American continent; somewhere far across, gloomy, crazy New York was throwing up its cloud of dust and brown steam. There is something brown and holy about the East; and California is white like washlines and emptyheaded -- at least that's what I thought then."
Rus yazar Boris Pasternak'in Doktor Jivago (Doctor Zhivago) romani Amerika'da ilk kez 5 Eylul 1958 tarihinde yayinlandi.
"Yasami degistirmek! Ne kadar iddialı bir soz. Oysa yasami zerre kadar anlamamis olan bir insan, ancak boyle bir laf edebilir. Bunlar yasamin nasıl surdugunu, kalbinin nasil carptigini hissedemeyenlerdir. Onlar yasami kendileri tarafindan islenebilecek bir ham madde olarak goruyorlar. Dusunemiyorlar ki yasam hicbir zaman bir hammadde olmamistir ve olamaz."
"Reshaping life! People who can say that have never understood a thing about life - they have never felt its breath, its heartbeat -
however much they have seen or done. They look on it as a lump of raw material that needs to be processed by them, to be ennobled by their touch. But life is never a material, a substance to be molded."
"Hayalperestler, bir ev dolusu hayalperest. Babaannem Abruzzo'daki evinin hayallerini kuruyordu. Babam borclarini temizleyip ogluyla birlikte tas dizme hayalleri kuruyordu. Annem evden kacmayan neseli bir kocayla cennete gitme hayalleri kuruyordu. Kiz kardesim Clara rahibe olma hayalleri kuruyordu. Kucuk kardesim Frederic sabirsizlikla buyuyup kovboy olacagi gunu bekliyordu. Gozlerimi kapatip bu evin icinde yayilmis dus viziltisini dinledim." John Fante, 1933 Berbat Bir Yildi
"Sognatori, eravamo una casa piena di sognatori. La nonna sognava la sua casa nel lontano Abruzzo. Mio padre sognava di essere senza più debiti e di fare il muratore a fianco di suo figlio. Mia madre sognava la sua ricompensa celeste con un marito allegro che non scappava via. Mia sorella Clara sognava di fare la suora, e il mio fratellino Frederick non vedeva l'ora di crescere per diventare un cowboy. Se chiudevo gli occhi riuscivo a sentire il ronzio dei sogni per tutta la casa, poi mi addormentai."
"Istiyor musun? Yani asik olmayi?"
"Bir gun, elbette. Guzel, akilli ve iyi huylu, seksi bir tanrica bir gun bu kapidan girecek. Mutfakta essiz olan teyzem Fiona gibi yemek yapacak, barda bardak bardak bira icmekte benimle yarisacak ve benimle sahin gezisine cikmaktan zevk alacak."
"Cok fazla sey istemiyormussun."
Connor yosun yesili gozleriyle ona bakti. "Hayatin ne verecegini asla bilemedigimize gore, neden her seyi istemeyelim?"
"İyi bir noktaya degindin."
Nora Roberts, Kara Cadi
"Do you want to? Fall in love?"
"Sure one day. She'll walk into the room, beautiful and brilliant, a sexual goddess with the mind of a scholar and an angel's temperament. She'll cook like my aunt Fiona, who can't be equaled in the kitchen, match me pint at the pub, and like little beter than to go hawking with me."
"You don't ask much"
His eyes, green as the moss twinkled at her. "Why not ask for all, as you never know what life's going to hand you?"
"Good point," she said.
Efenim şinci
Bu elemanı merhum pederi görsel sanatlara kanalize etme istemiş
Hatta mahkeme karariyla soyismi degismisler önce bak sonra bah en son Bach
Bach Bach
Gör hele
Mealinde
Ama fayda etmemiş
Duysal organa hitab eden musiki sanatiylan icra buyurmuştur Haşmetbeap Bach hazretleri
Wolfgang Amadeus Mozart tarafindan yazilan La Clemenza di Tito (The Clemency of Titus) operasi ilk kez 6 Eylul 1791 tarihinde Parg'da sahnelendi.
![]()
Italyan ressam Giovanni Fattori'nin dogum yil donumu (6 Eylul 1825)
Accampamento di soldati (Soldiers in a landscape, 1907)
![]()
Yer İmleri