Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası ve Draghi eurodaki değer artışına olumlu bakmıyor ve AB ekonomisinin toparlanmasına engel olarak görüyor. Dolardaki düşüşten AMB de memnun değil.
Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası ve Draghi eurodaki değer artışına olumlu bakmıyor ve AB ekonomisinin toparlanmasına engel olarak görüyor. Dolardaki düşüşten AMB de memnun değil.
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
Öte yandan kur savaşları tüm dünyada cereyan etmeye devam ediyor. Örneğin Çin Merkez Bankası ve Çin Hükümeti Yuan'ın değer kaybetmesini kesinlikle arzu etmiyorlar ve USDCNH kurunun şu anda 6.60 larda olmasından memnunlar. Çin hükümeti doların değer kaybetmesine olumlu bakıyor. Özellikle USDCNH kurunda 7 seviyesi onlar için çok önemlidir ve buranın yukarı yönde kırılmaması için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazırlar. 2 sene kadar önce bu 7 seviyesi yukarı yönde kırılmak üzereyken off shore merkezlerden yüz milyarlarca dolarlık swap işlemleri yaparak 7 nin kırılmasını önlemişlerdi. TCMB'nin de son aylarda benzer bir politika uyguladığına ve USDTRY kurunun makul bir seviyeye indirilmesine çalıştığına inanıyorum. Şahsen dolar kurunun hükümet tarafından 3 tl civarında çekilmek istendiğini düşünüyorum.
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
Ben şahsen 1 eylülde gelecek rakamın 16 17 gün sonraki toplantı için çok büyük öneme haiz olduğunu düşünmüyorum..
Önümüzdeki toplantıda artıracaklar veya artırmayacaklar (hal ve gidişattan 2. seçenek daha aktif diye düşünüyorum) çokdan belli oldu.
eurusd ve EM lerin para birimlerindeki hareket bunu destekliyor bence..
Bakın, bugün Japonya gösterge 10 yıllık tahvillerinin yıllık getirisi %0.011 e (onbinde 1.1) düştü, bir günde %50 e yakın düşmüş oldu (geçen Cuma onbinde 2.1 idi). Elinizde 9,000 Yenlik bir Japon tahvili var ise yılda sadece ve sadece 1 Yen faiz getiriyor. Japon merkez bankası 10 yıllık tahvillerin ana alıcısıdır, tahta yapıcısıdır, amacı da tahvil getirilerini sıfırlamaktır çünkü ülkenin kamu borcu yıllık GSMH'nin %250 si gibi olup 11 trilyon dolardan fazladır. Böyle bir borcun altından kalkmak ancak borca ödenen yıllık faizin sıfırlanması veya sıfıra çok yakın olması ile mümkündür. Bu icraatıyla Japon yeninin de değer kaybetmesini amaçlıyorlar ama gelgelelim doların içinde bulunduğu konjonktür dolar endeksini düşürüyor yani dolar değer kaybediyor, sonuçta da Japon yeni değer kaybedemiyor, en iyi ihtimalle yatay gitme eğiliminde oluyor veya da tam tersine değer kazanıyor. Japonya para biriminin değer kaybetmesini isterken Çin kendi para biriminin değer kazanmasını istiyor, TCMB de Çin gibi TL nin değer kazanmasını arzuluyor.
ABD Hükümeti ve Trump "güçlü dolar politikası izliyoruz" diyorlar ama yaptıkları icraat bunun tam tersini söylüyor. Altyapı ve savunmaya harcamak istedikleri ekstra trilyonlarca dolar nereden gelecek acaba? Bütçe açıklarından gelecek başka bir kaynak yok, bunu yapmak için de tahvil satacaklar, böylece zaten yüksek olan kamu borçları daha da artacak. Halihazırda 20 trilyon dolarda olan ABD kamu borcu Ekim ayında tavanın artırılması sonucu bunu takip eden bir kaç gün içinde 1 trilyon dolar kadar ani bir artış gösterip 21 trilyon dolara çıkacak. Bahsedilen altyapı harcamaları ve savunma vs bütçelerindeki mega artışlar sonucunda bir kaç seneye kadar ABD kamu borcu 25 trilyon dolara fırlayacak yani yıllık GSMH'nın %130 una. Peki böyle bir gelişme dolar için pozitif midir negatif mi? Tabii ki de negatif.
Sayın TRENDHOUND,
Yorumlarınız için teşekkürler. Sepetinizde USD ağırlığı yüzde olarak ne kadar?
FED yıl sonuna kadar en az bir kere 25 baz puanlık bir faiz artışı yapacak gibi görünüyor, onların da eli kolu bağlı, faizi çok artırırlarsa ekonomi bundan zarar görebilir çünkü borçluluk durumu 2007 ye göre çok daha vahim bir durum aldı. Örneğin öğrencilerin bankalardan aldıkları öğrenci kredileri 1 trilyon doları aşmış durumda ve tarihi zirvede, oto kredileri de öyle ve 1 trilyon doları aşıp tarihi zirve yaptı. İstihdam rakamları yanıltıcı ve bunu FED de biliyor. Gerçek işsizlik %5 değil, bunun 3 katı. İşte bu yüzden FED faiz artışları yapmak istese bile yapamıyor çünkü hem vatandaşlar hem şirketler hem de devlet aşırı borç içinde.
Şu anda %91 nakitteyim, %9 borsada, nakitteki paramın tümü TL dedir, dolar veya başka bir dövizde veya altın vs gibi emtialarda pozisyonum sıfırdır, tümü TL de olan nakidimi 32 günlük vadede tutup vade sonunda temdit yapıyorum, en son temdit yaptığımı %14.20 den bağlamıştım. Ancak şunu da ekleyeyim: Dolardaki gidişatı çok yakından takip ediyorum, uygun bir seviyeye geldiğine inandığım anda TL den tümüyle çıkıp dolara girebilirim. Peki uygun seviye nedir? Bu göreceli bir kavramdır ve hem dolardaki hem de iç piyasadaki gelişmelere bağlıdır, sabit bir seviye olmayıp dalgalıdır.
Yer İmleri