Sayfa 436/1312 İlkİlk ... 336386426434435436437438446486536936 ... SonSon
Arama sonucu : 10492 madde; 3,481 - 3,488 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 2

Alıntı Originally Posted by Westwind Yazıyı Oku
    Avrupa çözümü
    Konut projelerinde zorunlu olarak alt gelir grubuna yönelik konut talep edebilir
    Arazisi devlette kalmak, kiraya vermemek ve sadece devlete geriye satma şartı ile sosyal konut üretilebilir. Bu bugünden yarına yapılabilecek işler değil ama bir yerden başlamak gerekiyor.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Diger ülkeleri bilemem o kadar da, Avrupa'nin cözdügü bir sey yok malesef.
    GER'de 2000'li yillardan sonra, özellikle sosyal demokratlar zamaninda, belediyeler ellerinde bulunan konutlari özellestirmeyle satti. Hatta en cok satan belediye de Berlin belediyesidir ki, simdi istimla ile bu konutlari güncel fiyatlarala geri alma kafasindalar.
    Ayni seyi Münih belediyesi de yapti diger belediyeler gibi. Simdi tekrar arazileri uygun fiyata verip düsük kirali konut yaptirmak istiyorlar da, arazi kalmadi.

O cözümü uygulayan ve basarili olan bir Viyana var. Diger ülkelerdeki belediyellerin aksine Viyana belediyesi emlak sahipligini hic birakmadi, hatta üstüne ekleyerek gitti. 200.000'den fazla konuta sahipmis. Bir de 200.000 toplu konut kooperatiflerinde (emlak sahibi bu kooperatiflerdir ve uygun kiraya verirler) varmis. Bu sekilde Viyana'daki konutlarin 62%'si kamu denetimi altinda uygun fiyatlarla kiralaniyor. Ancak sadece durumu cok düsük olanlar icin degil bu konutlar. Üst sinir var ama toplumsal kaynasma olsun diye öyle cok düsük degil. Bir kisi icin 46K Euro, 4 kisilik bir alie icin 87K.
    Viyana projesi güzel ama ancak uzun vadede olacak bir durum. Viyana bu politikasini 70'li yillarda baslatmis ve hic vazgecmemis.

2.  Alıntı Originally Posted by samreit Yazıyı Oku
    Diger ülkeleri bilemem o kadar da, Avrupa'nin cözdügü bir sey yok malesef.
    GER'de 2000'li yillardan sonra, özellikle sosyal demokratlar zamaninda, belediyeler ellerinde bulunan konutlari özellestirmeyle satti. Hatta en cok satan belediye de Berlin belediyesidir ki, simdi istimla ile bu konutlari güncel fiyatlarala geri alma kafasindalar.
    Ayni seyi Münih belediyesi de yapti diger belediyeler gibi. Simdi tekrar arazileri uygun fiyata verip düsük kirali konut yaptirmak istiyorlar da, arazi kalmadi.

O cözümü uygulayan ve basarili olan bir Viyana var. Diger ülkelerdeki belediyellerin aksine Viyana belediyesi emlak sahipligini hic birakmadi, hatta üstüne ekleyerek gitti. 200.000'den fazla konuta sahipmis. Bir de 200.000 toplu konut kooperatiflerinde (emlak sahibi bu kooperatiflerdir ve uygun kiraya verirler) varmis. Bu sekilde Viyana'daki konutlarin 62%'si kamu denetimi altinda uygun fiyatlarla kiralaniyor. Ancak sadece durumu cok düsük olanlar icin degil bu konutlar. Üst sinir var ama toplumsal kaynasma olsun diye öyle cok düsük degil. Bir kisi icin 46K Euro, 4 kisilik bir alie icin 87K.
    Viyana projesi güzel ama ancak uzun vadede olacak bir durum. Viyana bu politikasini 70'li yillarda baslatmis ve hic vazgecmemis.
    Doğu bloku çökünce kimsenin yüzüne bakmadığı devlete ait konutları satın alanların, çekya, doğu almanya gibi yerlerde kalkınma gelince iyi para kazandığını duymuştum. Bu hikayenin aslı var mı ?

Alıntı Originally Posted by Westwind Yazıyı Oku
    Doğu bloku çökünce kimsenin yüzüne bakmadığı devlete ait konutları satın alanların, çekya, doğu almanya gibi yerlerde kalkınma gelince iyi para kazandığını duymuştum. Bu hikayenin aslı var mı ?

Dogu Almanya'ya bayagi bir hucum oldu da, kazanan da cok oldu, batan da.
    Son yillarda özellikle Dresden, Leipzig gibi sehirlerde yatirim yapmis olanlar kazancli cikti.
    Ancak bir cok yerde öyle olmadi.
    GER'de eksik konut sorunu yok. Bir cok üretim tesislerinin yurt disina cikmasi ve yeni tesislerin "Just in Time" üretimine gectiklerinden dolayi belirli merkezi nokta ve yakinlarina kurulmasi, sehirlere göcü arttirdi. Sehirlerinde yeterince arazisi olmadigindan konut darligi olustu.
    Kisaca tüm Dünya'daki sehirlesmenin yarattigi sorunlari yasiyoruz. Bu enerji fiyatlarinin artmasiyla daha da derinlesecek. Cünkü ulasim cok pahalanacak. Herkes küresel isinma falan diyor da, toplu tasimaya dogru dürüst yatirim yapan yok. Iyi, yaygin, uygun fiyatli toplu tasima yapilmaz sa, ya insanlar bireysel tasit almaya devam edecek, ya da sehirlere yakin yerlere tasinacak.

Yani aslinda kimsenin bir konsepti yok ama, cenesi cok var.

Biraz önce tam dogru yazmamasim. Simdi tekrar okudum. Viyana 1920 yilinda baslamis bu projeye.

5. şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 2

Alıntı Originally Posted by samreit Yazıyı Oku
    Son yillarda özellikle Dresden, Leipzig gibi sehirlerde yatirim yapmis olanlar kazancli cikti.
    GER'de eksik konut sorunu yok. Bir cok üretim tesislerinin yurt disina cikmasi ve yeni tesislerin "Just in Time" üretimine gectiklerinden dolayi belirli merkezi nokta ve yakinlarina kurulmasi, sehirlere göcü arttirdi. Sehirlerinde yeterince arazisi olmadigindan konut darligi olustu.
    Kisaca tüm Dünya'daki sehirlesmenin yarattigi sorunlari yasiyoruz. Bu enerji fiyatlarinin artmasiyla daha da derinlesecek. Cünkü ulasim cok pahalanacak. Herkes küresel isinma falan diyor da, toplu tasimaya dogru dürüst yatirim yapan yok. Iyi, yaygin, uygun fiyatli toplu tasima yapilmaz sa, ya insanlar bireysel tasit almaya devam edecek, ya da sehirlere yakin yerlere tasinacak.

Katılıyorum. Bizzat örneğini gözleme fırsatım oldu. Şehir merkezi ile banliyöyü raylı sistemle birleştirip, kısmı uzaktan çalışmayı desteklerseniz. Yükü büyük ölçüde alabilirsiniz. Tabiki bunun için banliyöde internet altyapısını iyileştirmeniz şart.

6. Sanırım yatırımla üretim karıştırılıyor.
    Evin yatırım olmaktan çıkması, ev sahiplerinin n tane ev almalarını piyasa sartlarında avantajsız hale getirilmesi konusu akıllarda nasıl canlanıyor? Çiftçinin romörkten ürününü dökmesi gibi, ev sahipleri evlerini yakıp yıkmayacaklar. Şuan örnek veriyorum 40 m ev var. 40 m ev durmaya devam edecek.
    Yatırım olmaktan çıkması üretim olmaz anlamına gelmez. Kim yatırım için tv, buzdolabı, çamaşır makinası alıyor. Yatırım olmadığı için bu ürünlerin üretimi durduruluyor mu?
    Evde bir üründür. Mütahit belli bir kar marjıyla üretir ve satar. Bana göre tv üretmekten daha az riski vardır. Çürüme, bozulma, hatalı üretme olmaz. Stok tutabilirsin. Stok tuttun diye teknolojisi eskimez.

Duhul
    Mar 2017
    İkamet
    istanbul
    Gönderi
    6,956
    Konut satışları ocakta önceki aya göre sert düştü

Aralıkta 226 bin olan konut satışları, ocakta yüzde 61'lik düşüşle 88 bine geriledi. Ocakta satışlar, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 25 arttı.

https://www.sozcu.com.tr/2022/emlak/...=alt_surmanset
    Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

8.  Alıntı Originally Posted by samreit Yazıyı Oku

Dediklerinize % 100 katılıyorum.
    Çözüm, merkezdeki evlerin sahiplerine zulüm etmek değil, merkezin dışında yerleşim ve oraya kolay ulaşım yapılması olmalı.
    Devlet tarafından bunun alt yapısı ve teşviki yapılmadığı gibi, bizim halkımız da öyle bir şeye talep göstermez.

En basit işi yapıp en düşük maaşı alan adam bile merkezde oturmak (hatta merkezde ucuza ev sahibi olmak) istiyor.

Hele beyaz yakalıların hayalleri, of anam of.
    Kaportacıdan veya kombi tamircisinden bile az kazanırlar, ama her şeyin en iyisini hak ettiklerine inanırlar.
    Sıradan memur-mühendis-öğretmen gibi bir meslekten gelen TEK MAAŞLA güvenlikli, otoparklı, yeşil alanlı bir sitede oturmak isterler, üstelik MERKEZDE olacak.

Aldıkları maaşın o sitenin ancak AİDATINI karşılayabileceğini biri şunlara izah etsin.
    Evi tutarken herkes iyidir. Yeni kiracı adayınız iyi birine benziyor olsa da, DAVA GEÇMİŞİNİ mutlaka isteyin.
    https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/...nir-mi-6994969

Sayfa 436/1312 İlkİlk ... 336386426434435436437438446486536936 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •