Sayfa 494/679 İlkİlk ... 394444484492493494495496504544594 ... SonSon
Arama sonucu : 5432 madde; 3,945 - 3,952 arası.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

1.  Alıntı Originally Posted by Emirhan06 Yazıyı Oku
    Hocam istersen ilk cümleni bir daha oku ve mantıklı mı diye bak. Bunun kanıtlanması çok kolay. Açarsın her yerden bakabilirsin --İndeks , arena , dgate , despec , penta ve ingramın FK oranlarına. Ne demek bu sektöre kimse 7-8 FK vermez. Şu andaki fiyatlar ne öyleyse. En ucuz olan İndeksin bile FK oranı 7-8 arası diğerleri çok daha fazla hatta zararda olanlar var arena gibi. Üstelik arena 2021 yılında 30 FK değerini gördü. Ortalaması da sürekli 10-15 arası gezindi çoğunlukla. Bence bazı iddiaları ortaya atarken tutarlı olmak lazım , rakamla veri ile konuşmak lazım.

Sektörün bu sene çok iyi olmadığına katılıyorum. Geçen sene 900 milyon USD olan 9 aylık satış bu sene 730 milyon USD'da kaldı. Ama her halukarda seneyi 1 milyar USD'ın üstünde kapatacaktır.. Ama bu geçici bir durum. 2024 senesinde zaten her sektörün ve şirketin işleri kötüydü. Bu kadar yüksek enflasyon ve faiz ortamında kimse tüketimi arttırmaz o yüzden çoğu sektörün işleri kötüydü bu sene. Bilişim sektörüne has bir durum değil bu.

Bu sene enflasyon ve faizler düşerse tüketim biraz canlanır. 2026 ise çok daha iyi olur. Bir de teknoloji gida ve sağlık sektörü gibidir. Kriz anında bile çok fazla tüketimin düşmediği sektördür. Çünkü her geçen gün bazı şeylerin modası geçiyor ama teknoloji her daim kendini yenilediği için talebi artarak devam edecektir orta ve uzun vadede. Ama arada 1 sene falan durgunluk olabilir. O da 2024'deydi.

Paynet parasını ne yapacak bilmiyoruz demişssin ama şirket her KAP haberinde bunu yazdı. Aşağıya kopyalıyorum.

Varsa Satış Karının Ne Şekilde Değerlendirileceği
    Nakden elde edilme tarihinden itibaren otuz gün içinde Şirket'in muaccel hale gelen nakdi banka kredilerinin ödenmesinde kullanılacaktır.

Yani şirket 3 milyarlık banka borcunu kapatacağını defalarca söyledi gelecek olan para ile. Bu yüzden sıfır borçlu hatta net nakit ve döviz fazlası olan şirket haline gelecek diyoruz.

Şirket 2025 yılını 3,5 milyar liranın üzerinde bir kar ile kapatacak paynet satışından elde edilecek iştirak satış karının etkisi ile. Bu da zaten şirketin şu andaki değeri. Yani FK anlık 1.

Bundan sonraki senelerde de finansal gider sıfıra yakın olduğu için , bugünün parası ile 1 milyar liranın üzerinde operasyonel kar yapacak. Bu rakama bundan sonra açıklayacağı işler dahil değil , yapay zeka işinin ne boyuta evrileceğini de bilmiyoruz. Bu dediğim 1 milyar kar gayet muhafazakar bir rakamdır. 1,5 milyar olması da muhtemeldir.

Bu durumda 10 FK bile deseniz 100-150 lira arsında bir değer yapar 1 sene içinde. Olur mu olmaz mı hep beraber görelim. Burası borsa nice olmaz denen şeyler olur , olur dedikleriniz de olmaz ama türk borsası USD bazında çok ucuz. Dünya biraz stabil hale gelirse borsanın da artışı ile arena da çok daha yukarılara gidecektir diye ümit ediyorum.
    şirketlerin yada sektörün fksına bu şekilde bakılmaz. Şirketin mevcut kârı geçici sebeplerle düşük kaldıysa fk yüksek gözükebilir. Tam tersi sebeple düşük de gözükebilir. O saydığınız sektör hisselerinin kaçı doğru fiyatlanıyor? Penta'nın hareketleri ortada. Arena'nın br dönem 30 fk olmasının bir önemi yok. döviz artışı ve talep sebebiyle prospektif fksı düşeceğinden hisseyi erkenden fiyatlamış olabilirler. Ya da operasyon olmuştur vs. Bu sektörün dünyada nasıl fiyatlanacağına bakmalı+ ülkemizde nasıl fiyatlanacağına bakmalı. Bu tarz bir şirketi borsa dışı satın alacağınızı düşünün. 7 8 fk ya alır mısınız? Toptancılık yapıyor sadece. Borsa dışı satın almaların fklarına bakın. Hiçbir değer yatırımcısı yada bilanço bazlı yatırım yapanlar böyle bir şirkete 7 8 fk vermez. Zaten fk ile iş yapmak işin basiti ve nispeten amatörcesi. İndirgenmiş nakit akışına hangimiz bakıyoruz? Çok fazla etken var.

Ayrıca.. faiz giderleri ile parasal kazanç+ vergi gelirini çıkarınca geriye 210 milyon kâr kalıyor geriye. Hadi mantıken parasal kazanç ı saymayayım 400 m olsun. Yani seneye 0 faiz gideri yazılsa bile müthiş bir tablo yok.

Son olarak Net borcu 105 milyon dolar. Şirketin elindeki nakit buna dahil olduğu için borcu kapatamaz.

Short açıp da konuşacak halimiz yok. Düşman gibi görmeyin.

2. Bu tahtada short açmak büyük risk olur zaten.
    Ytd.

Aracı kurumlar model portföyüne eklese işin rengi değişecek.Ama her zaman olduğu gibi izole bir yaşantı gibi tahtaya ilgi yok.

2025 yılının hisselerinden olacağına inancım tam.
    Ytd.

Bu arada dün rüyamda Sergio Ramosu gördüm :) Futbol fanatiğide değilimdir.Öyle gün ve hafta içerisinde bununla ilgili bir bilinçaltı durumumda olmadı.

Hadi bir tabirlere bakayım dedim,

Rüyada sergio ramos görmek büyük üzüntüler yaşanan bir dönemin bittiğine, hayırlı işler gerçekleştirilerek kazanılan paranın yine hayır getirecek işlere harcanacağına, ters giden işlerinin düzeldiğine ve içinde bulunduğu hem maddi hem manevi durumdan çok büyük bir mutluluk duyduğuna, çok hayırlı işlere gireceğine, çok büyük karlar edeceğine, endişe ettiği işlerin son bulacağına, hayatına güzellik, heyecan, eğlence ve renk geleceğine, birçok insanın evine ekmek girmesinin sağlanacağına alamettir.

Burdan okuyunca güzel duruyor bakalım sonu nasıl olacak 😅

3. Şimdi anımsadım kendi yazımı okuyunca,bir süre önce kaleci Karius a dirsek attığı Real maçından sonra Kariusun kariyerinin kötüye gittiği yorumu ile ilgili bir video izlemiştim,bak bundan olabilir :)

4.  Alıntı Originally Posted by Eneshg Yazıyı Oku
    şirketlerin yada sektörün fksına bu şekilde bakılmaz. Şirketin mevcut kârı geçici sebeplerle düşük kaldıysa fk yüksek gözükebilir. Tam tersi sebeple düşük de gözükebilir. O saydığınız sektör hisselerinin kaçı doğru fiyatlanıyor? Penta'nın hareketleri ortada. Arena'nın br dönem 30 fk olmasının bir önemi yok. döviz artışı ve talep sebebiyle prospektif fksı düşeceğinden hisseyi erkenden fiyatlamış olabilirler. Ya da operasyon olmuştur vs. Bu sektörün dünyada nasıl fiyatlanacağına bakmalı+ ülkemizde nasıl fiyatlanacağına bakmalı. Bu tarz bir şirketi borsa dışı satın alacağınızı düşünün. 7 8 fk ya alır mısınız? Toptancılık yapıyor sadece. Borsa dışı satın almaların fklarına bakın. Hiçbir değer yatırımcısı yada bilanço bazlı yatırım yapanlar böyle bir şirkete 7 8 fk vermez. Zaten fk ile iş yapmak işin basiti ve nispeten amatörcesi. İndirgenmiş nakit akışına hangimiz bakıyoruz? Çok fazla etken var.

Ayrıca.. faiz giderleri ile parasal kazanç+ vergi gelirini çıkarınca geriye 210 milyon kâr kalıyor geriye. Hadi mantıken parasal kazanç ı saymayayım 400 m olsun. Yani seneye 0 faiz gideri yazılsa bile müthiş bir tablo yok.

Son olarak Net borcu 105 milyon dolar. Şirketin elindeki nakit buna dahil olduğu için borcu kapatamaz.

Hadi sizin söylediginiz gibi vergi, parasal gelir/gider, yatırım ve finansal gelir/giderleri kenara bırakalım, şirketin 2024 yılında 738 Milyon TL esas faaliyet geliri bulunmaktadır.

Şirket sadece toptancılık yapmıyor, yapay zeka ve LLM gibi konulara 3 yıldır yatırım yapıyor. bunu önceki sayfalarda yazmıstım okuyabilirsiniz bilgilenmek isterseniz. Bundan haric Bulutum.com, pencere.com, goplus gibi farklı çözümleri de geliştirmeye çalışıyor.

Degerleme diyorsanız;

Güncel olarak favök'ü 1,14 Milyar TL ve Firma degeri = PD+ Net borç yani 3711+ 3418 = 7,12 Milyar TL. güncel FD/favök 6,21 Ancak prospektif olarak bakarsak (Paynet ödemesi kasasına girince) firma degeri yaklaşık 3,7 milyara çekilecek. Ve Payneta ait favökü cıkartırsak (yaklaşık 100M tl civarı) 1 milyar civarı favök'ü olacak.

Yani prospektif bakarsak 3,5 civarına cekiliyor (ki favökün daha da artma ihtimali var cünkü operasyonel tarafta işler iyi gidiyor yani bu çarpan 3-3.5 arasına çekilebilir 1 bilanco sonrasında)

Şirketin son 8-10 yılına baktıgımızda zaten bu çarpan 3.3 altına inmemiş, hatta yapay zeka işleri ortaya cıkmadan önce 8-10 FD/favök görmüştü Arena degerleme olarak.

Burda önümüzdeki dönemde yapay zeka gelirlerinde ciddi artış olursa Fd/Favök olarak 10-15 bandını dahi görebilir bu şirket. Yapay zeka yatırımları/bekentileri bu degerlemeleri göstermeye müsait.

Ancak şu anda (paynet satış onayları geldigi için ve işlerin iyileşmesini dün geceki raporlarda gördügümüz için) tarihin en ucuz carpanlarında Arena.

Sizin indirgenmiş nakit akımları üzerine bir analizi olursa onu da incelemek isterim. Buraya paylasabiliriniz. Ancak ben o yöntemi cok makul görmüyorum. Ufak dokunuslarla istediginiz sonuca ulasabilirsiniz orada. Bence fd/favök bakmak cok daha mantıklı.

Beklentim önümzüdeki süreçte 7-8 FD/Favök degerlemeleri görmek . Bu da favök sabit kalırsa 70-90 pay degerini işaret eder. Biz içinde ne kadar kalıp kazanabiliriz orası nasip.

5. Benim gözümde şu anda Arena için 4 tane hikaye var.

1- Paynet satısı sonrası düzelen mali yapı, düşen çarpanlar vs.
    2- Yapay zeka ilgili gelişmeler.
    3- Perea satışı ( Büyük takas degişimleri sonrasında ciddi upside gelebiliyor, 15-16 Milyon lot el degiştiriyor)
    4- Cok durgun bir dönemde telefon işlerininin 450 Milyon USD den 464 Milyon USD'ye cıkması. Hane halkının harcanabilir gelirinin çok düştügü bir dönemde böyle bir artış çok önemli.

6. Hepimizin ortak net bir şekilde gördüğü bir konu var. Arena artık sadece distribütör değil yazılım ve yapay zeka işindede varlar. Bunun ayak izlerini son gelen bilançoyu inceleyenler görmüştür. Yazılım işinde büyümeye devam ediyorlar muhtemelen gelirlerin bir kısmını burdan elde etti

Paynet satışı bu hisse için milattır bence. Gelirlerinin sadece %10 na sahip bir şirketi piyasa değerine yakın bir paraya satmış oldu

Hisse üstünde tek sıkıntı fon satışı kaldı. Hacim düşük olduğundan öyle bir kaç günde bitecek gibi değil bu satış. Sabredeceğiz artık fon satışı bitesiye kadar

7. 2024 yılı şirketler açısından zor yıldı ciddi anlamda faiz gideri yazıldı ..

2025 yılı göreceli olarak faizlerin ortalama %35 olacagını kısmen satışların arttıgı bir dönem olacak...

Hintli ortak 15 yıldır Arena sahibi neden bu yıl 1 Nisan- 31 Mart Özel hesap dönemine geçmek istedi...

8.  Alıntı Originally Posted by Eneshg Yazıyı Oku

Teknoloji ticareti yapan bu şirketin yıllık 1 milyar kar etme potansiyeli var (şimdilik) ve aynı şirketin 3 milyar pd si var.Gereksiz bir eleştiri olmuş sanki, ben heyecanla tutmaya devam ediyorum.

Sayfa 494/679 İlkİlk ... 394444484492493494495496504544594 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •