Sayfa 536/582 İlkİlk ... 36436486526534535536537538546 ... SonSon
Arama sonucu : 4650 madde; 4,281 - 4,288 arası.

Konu: ISDMR - İskenderun Demir Çelik

Alıntı Originally Posted by osisa Yazıyı Oku
    Sıkıntıda burada zaten 70 tl beni kurtarmıyor.Gecen seneki 55 tl ile su an 70tl olsa bir fark varmi? O zamanda satmadim.

4 yıldır bekliyorum ve kendi durumuma göre iyi denebilecek adete ulaştım adet bir sey ifade ediyor mu onuda bilemiyorum surekli arttırıyorum ama overall yerlerde..

Endeks yükselince hepsi yukseliyor kimi az kimi cok gidiyor bunun yukselmesi demek endeksin yukselmesi demek başka türlü yukselme ihtimali sifir..

Endeks yükselince trampa edeceğim senetler nerelerde olur onuda bilemiyorum belki onlar bunun x1 yaptığı yerde x3 yapacak..

Yani tam bir girdabın icindeyim.

Su anki fiyatix 4 yapmalıki kayiplari telafi etsin kar zaten beklemiyorum..

Geçmişteki verileri genellikle referans alarak yatırım yapmam ama en azından piyasa/borsa/eregli ilişkisi açısından mutlaka göz atarım.
    Ereğli' nin bir gerçeği var ki o da döngüsellik. Her ekonomi mutlaka bir döngüsellik içerir ama çelik sektörü, döngüselliği malumunuz daha sert, sinsi ilerletir. Ve global etki altındadır.

Yanlış anlaşılmaması adına tekrar yazayım, "geçmiş verilere bakarak" strateji belirlemem ama eğer göz atmak istersem, bir önceki döngüye bakarım. O da 2016-2018 periyodu olabilir. Hem bist/ereğli korelasyonunu, hem forumlarda yazılanları, hem de çelik sektörünün o senelerdeki durumuna bakarım.

2016-2018' den şu sonuç çıkıyor. Ereğli, yukarı döngüsellikte, Bistten çok çok daha fazla getiri sağlamış. Hatta katlamış diyebiliriz.
    O dönemde forumdaki yazışmalara bakarsanız, yine bugünkü yazışmalara benzer şeyler görürsünüz.

Bir diğer önemli konu da dolar/tl. Dolar değerlenince, çeliğin TL karşılığı da değerlendiği için, ereğliye ekstra destek sağlıyor. (hissenin TL değerine destek sağlıyor. Aslında cari katkısı çok yok, çünkü aldığı hammadde de dolar bazlı)
    Yani "mesela" bir analizde/raporda ereğli için 12 ay sonrasına bugün 55TL hedefi verildiyse, bunu dolara çevirerek değerlendirmeliyiz. Bugün: 55TL/30,35 = 1,81$. 12 ay sonra dolar/tl beklentisi 40TL ise; Hisse için 40x1.81= 72TL' lik bir hedef fiyat verilmiş oluyor.
    Son düzenleme : KaaN-; 01-02-2024 saat: 01:25.

Alıntı Originally Posted by osisa Yazıyı Oku
    Tcell.petkim.froto.sise ben bu dörtlü den kazandığım tüm birikimi buna aktardım.

Yani bizimki inatlasmami yoksa batmaya yatirimmi bende bilemiyorum.

Tahtada bir gurup var sürekli trade derdinde ve hisse fiyati umurlarinda değil tahtayi babalarının çiftliği gibi kullaniyor baskilaya baskilaya tum 100 endekin usd bazli en kötü performansi gosteren sirketi haline getirdiler.

Şirket yönetimi zaten hisse fiyatıyla ilgilenmiyor düşmüş çıkmış umurlarinda değil umurlarinda olsa geri alim programini uygularlardi.

Yani beklemeye devam ediyorum ama tatmin edici bir teklifle gelse tahta bir daha bulasmamak üzere cikacagim.

Belkide onlarinda amaçları bu..

Sizin yaptıklarınızın bir inat olduğunu düşünmüyorum. Yükselişe inanç yoğunluğunuz var. Bu bende de var
    (ama fedorun ki takıntı olabilir, aşk olabilir, inat olabilir...vs )

Yönetim için yoruma pek gerek yok. Geçmişte de hep böyleydi/böyleymiş. Hissenin $ bazlı yarı fiyata düştüğü dönemler yaşanmış ama yine bir yönetim müdahalesi olmamış. Çünkü çelik sektörü gerçekten çok büyük dalgalarla hareket ediyor. Sektörün düşüş dönemlerinde işletme ve stok maliyetleri o kadar yükseliyor ki ve hatta finansman maliyeti o kadar pahalılaşıyor ki, karşısında durmak imkansız.
    Bu nedenle, "koca ereğli yönetimi tabii ki hissesine sahip çıkar" umuduyla hisseye girip üzülen çok var ve varmış.

Eğer Ereğli hissesi alınacaksa, en temizi/az zararlısı, global ekonomiyi ve çelik sektörünü dikkatli takip edip, mümkün olduğunca döngüsellikleri öngörmeye çalışıp, hisse alım satımlarını ayarlamak.

Şunu da eklemek lazım. 2016-2018 yıllarında çelik sektörünün yükselme döneminde oluşan Ereğli rakamları aşağıdaki gibi olmuş. Mevdut durumda 2019 dev yatırımları tamamlandı, verim arttı, üretim gelişti vs. Buna paralal olarak "hemen" kâr, ciro..vs yükselecek diyemesek de, en azından bu finansalların yakalanabileceği düşünülürse; hisse fiyatı, şirket değeri ...vs ne olur kabaca bir fikir verecektir. (hisse alım-satım kararını netleştirmez)

Son düzenleme : KaaN-; 01-02-2024 saat: 01:27.

3.  Alıntı Originally Posted by KaaN- Yazıyı Oku
    Geçmişteki verileri genellikle referans alarak yatırım yapmam ama en azından piyasa/borsa/eregli ilişkisi açısından mutlaka göz atarım.
    Ereğli' nin bir gerçeği var ki o da döngüsellik. Her ekonomi mutlaka bir döngüsellik içerir ama çelik sektörü, döngüselliği malumunuz daha sert, sinsi ilerletir. Ve global etki altındadır.

Yanlış anlaşılmaması adına tekrar yazayım, "geçmiş verilere bakarak" strateji belirlemem ama eğer göz atmak istersem, bir önceki döngüye bakarım. O da 2016-2018 periyodu olabilir. Hem bist/ereğli korelasyonunu, hem forumlarda yazılanları, hem de çelik sektörünün o senelerdeki durumuna bakarım.

2016-2018' den şu sonuç çıkıyor. Ereğli, yukarı döngüsellikte, Bistten çok çok daha fazla getiri sağlıyor. Hatta katlıyor diyebiliriz.
    O dönemdeki forum yazışmalarına bakarsanız, yine bugünkü yazışmalara benzer şeyler görürsünüz.

Bir diğer önemli konu da dolar/tl. Dolar değerlenince, çeliğin TL karşılığı da değerlendiği için, ereğliye ekstra destek sağlıyor. (hissenin TL değerine destek sağlıyor. Aslında cari katkısı çok yok, çünkü aldığı hammadde de dolar bazlı)
    Yani "mesela" bir analizde/raporda ereğli için 12 ay sonrasına bugün 55TL hedefi verildiyse, bunu dolara çevirerek değerlendirmeliyiz. Bugün: 55TL/30,35 = 1,81$. 12 ay sonra dolar/tl beklentisi 40TL ise; Hisse için 40x1.81= 72TL' lik bir hedef fiyat verilmiş oluyor.
    Çok güzel noktaya parmak bastınız, fonksiyonel para birimi dolar olan bir şirketin fiyat beklentisini de dolar bazında yapmak lazım bence, ancak TL bazında işlem gördüğü için aracı kurumlar çok tercih etmiyor, dediğiniz gibi doların sabit kalacağını varsayarak tahmin yapıyorlar ise aslında hedef fiyat getirisi dolar bazında getiri oluyor...[emoji4]

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Alıntı Originally Posted by zars Yazıyı Oku
    Çok güzel noktaya parmak bastınız, fonksiyonel para birimi dolar olan bir şirketin fiyat beklentisini de dolar bazında yapmak lazım bence, ancak TL bazında işlem gördüğü için aracı kurumlar çok tercih etmiyor, dediğiniz gibi doların sabit kalacağını varsayarak tahmin yapıyorlar ise aslında hedef fiyat getirisi dolar bazında getiri oluyor...[emoji4]
    Hatta konuyu biraz daha öteye götüreyim. Belki paydaşların aklının karışmasını bir nebze hafifletir;

Çelik ile doların ilişkisini bütün dünya artık ezbere biliyor. Nedeni şu;
    Global ekonominin/ticaretin düzeleceğine/hızlanacağına inanç filizlenmeye başladığı anda piyasada "stoklama dalgası" oluşuyor. (vadeli fiyat/spot fiyat mantığı). Mesela tüccarlar/aracı kurumlar/hrc işleyip parça satanlar stoğa mal çekmeye başlıyor. Biliyor/inanıyor ki, şimdi "atıyorum" 700$' a stoğa çektiği malı, 1-2 ay sonra 850$' a satsa kemiksiz %20 $ bazlı kâr yazacak. Bu nedenle sektörde dalgalar sert oluyor.

İki örnek vereyim;

- Birincisi sektörden olsun. Ters yönde bir örnek. Bir çelik şirketi (ismi şimdi aklıma gelmedi) yaklaşık iki yıl önce hrc' yi 700$ kampanyalı cash ödemeli satış başlattığında, piyasada fiyat sanırım 900$ civarıydı. Ben bizzat bunu paylaşıp, sektörde sıkıntı var demiştim. Mide bulandırdı ama saçma hareket dendi, görmezden gelindi. Sonra zaten adam haklı çıktı. HRC fiyatlar yıkıldı.

- İkincisi çip krizi. Öngörüsü sağlam şirketler stok yapıp, daha sonra amiyane tabirle "elini öptürerek" malını sattı.

Özetle; şirketimizden, grafiklerden, rasyolardan ziyade sektöre/ekonomiye odaklanmak çok daha verimli sonuçlar verecektir.

5. İsdmr....

Eregl....

6. Dip zirve analizi tebrik etmek lazim..

7.  Alıntı Originally Posted by KaaN- Yazıyı Oku
    - Birincisi sektörden olsun. Ters yönde bir örnek. Bir çelik şirketi (ismi şimdi aklıma gelmedi) yaklaşık iki yıl önce hrc' yi 700$ kampanyalı cash ödemeli satış başlattığında, piyasada fiyat sanırım 900$ civarıydı. Ben bizzat bunu paylaşıp, sektörde sıkıntı var demiştim. Mide bulandırdı ama saçma hareket dendi, görmezden gelindi. Sonra zaten adam haklı çıktı. HRC fiyatlar yıkıldı.
    Evet o günü dün gibi hatırlıyorum... Gazete kupürü üzerinden satış ilanı vermişti... Adı dilim ucunda, Tezcanlar mı öyle bir şey... Sn Kızıldağ da dalga geçmişti ucuza satıyorlar diye...

Güzel yazıyorsun Kaan, eline sağlık...

8. Dün şunu dinledim...

https://youtu.be/Okz0RCE09_Q?si=vkHXkl5XWb2cl2F1
    Beğeniyorum bu adamın videolarını da...

Yabancı raporundan bahsediyor, sanki Erdoğan'ın seçim sonrası faiz düşürtmeye başlayacağını ima eder gibi bir hali var...

Çelişen şeyler var söylediklerinde, Türkiye'de faizin düşüşü ve yabancının borsaya geliş durumu. Aslında o da buna dikkat çekiyor.

Demirçelik özellikle Ereğli'den bahsediyor. Mathias'dan farklı olarak olumlu 2024 için, FED'in faiz indirimleri ile birlikte. (Bu da enteresan)

Aracı kurumlara dikkat edin diyor orada x firması varken aynı sektördeki y firmasının olmayışını sorgulayarak araştırın diyor, bu dediği de Ereğli'yi önermesi ile çelişiyor gibi...

Burada zamanla konuştuğumuz paranın psikolojisi kitabını şiddetle önermiş... Bunu ben de okuyacağım.

Sayfa 536/582 İlkİlk ... 36436486526534535536537538546 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •