Suheyl hocam MSFT 2000-2014 arası brüt 6$ a yakın temettü vermiş toplamda, temettüden de bir getiri var sayılmaz.
Suheyl hocam MSFT 2000-2014 arası brüt 6$ a yakın temettü vermiş toplamda, temettüden de bir getiri var sayılmaz.
Son 10 senede ki Lockheed Martin temettü verimi 1 e 10 ortalamada. Yani 1 usd ye senelik 10 usd kar dağıtmış. Ve 80 $ den 430 $ a gelmiş bu zaman zarfında.!!!!
Bu işin zirvesi..
Bundan daha düşükleri ise bizimkine 20 filan basıyor minimumda.. İnceleyin bakalım ne göreceksiniz..
Saçma sapan devletlerin savunma şirketleri bile uçmuş gitmiş. Ondan sonra yok dünya sıralamasında 47. sıradaymışız falanmış filanmış..
O portföy yönetimi ile ilgili bir konu. Yumurtalarını tek sepete koyma muhabbeti ise o zaman ne diye hisse de bekliyoruz ?? Risk alan para kazanmalı, bunun başka izahı olmaz. O zaman döviz, altın, faiz, PPF ler, biraz da yanına hisse koy oldu sana portföy işte.. Ama bak adam Amerika da LM de ne biçim para kazanmış..
Hocam geçen yıl Ekim ayında seçim öncesi sorun olabilir diyerek portföyün yarısını ABD ye taşıdım. Bu yıl başında MSFT aldım, temettü artış hızı güzel, hisse de fena gitmedi şimdiye dek. Niyetim seçim sonrası dönmekti, ama ABD de şirketlerin ne kadar profesyonel yönetildiğini, borsanın nasıl işlediğini görünce geri dönmekten vaz geçtim.
Burada dönen oyunlar sadece Aselsanda değil ki, hemen pek çok hissede var. Operasyon sadece bunda olmadı. İsteyen tek hisse alır, isteyen istediği sepeti yapar elbette. Anitaks tüm sektör hisseleri 10 a katladı dediği için öyle yazdım. Hisselerin fiyatları katlayarak gidiyorsa cirosu, kârı arttığı/artacağı için gidiyor. Cirosu yerinde sayıp fiyatı 10 a katlayan sektör veya hisseler mi var?
Uzun vade yatırım için ilk bakılacak 2 kriter patron/yönetim ve sektör.
Aselsanın sektörü iyi, sektöründe momentum var, sektörünün lideri, ROIC i yüksek, ileriye dönük çok geniş bir büyüme potansiyeli var, her şey çok güzel ama patronu yok.
Şirket kâr etme mantığıyla kurulmamış, sahibine para kazandıracak işler peşinde koşan bir şirket değil. O yüzden de diğer şirketler gibi fiyatlanmaması gayet doğal. Ama neticede cirosu arttıkça hissenin fiyatı da artar, ne kadar köfte o kadar ekmek.
Aynen oyle, bilancoya bakıp yatirim yapiyorsak, bu hisseden kazanmalıyız, burdan kazanmadik diye baska hisse veya yatirim aracından burayi kompanse etmemeliyiz. Her yatirim aracinin kazanci kendine göre olmalı.Başka yerden artıya gecsek, buradaki kaybi kapattik diye mi sevinecegiz? Bundan daha saçma bir şey olamaz. Umut dağıtılacaksa , o dağıtılan umudun da bir gerçek sonucu olmalı. Yeter artik boş laf ve umutlar.Sonucu görelim, hani nerede?
Yer İmleri