işte diyoruz ki o f/k'lar bazı şirketlerde gerçek değil. basit örnek vereyim enflasyon muhasebesinin anlaşılabilmesi için.
diyelim ki salça üretiyorum.
stoğumdaki 6 ay önceden aldığım salçanın bilançolarımdaki maliyeti 10 lira. ben bugün 40dan sattım. kaç lira kar ettim 30 lira, f/k buna göre hesaplandı.
ama dönüp tekrar salça imal etmem gerekiyor. kaç liradan maliyetlendim yeni salça için, diyelim ki 25 olsun. ee benim karım aslında 30 değil 15miş. dolayısıyla ilk fk hesabım hatalıymış. işin daha kötüsü ne, reel olarak 15 lira kar etmeme rağmen ben 30 lira kar üzerinden vergi öderim.
tabiki olay bu kadar basit ve amatörce değil ama konuyu anlamışsınızdır umarım.
sahol ucuz mu? ucuz tabi, ucuz değil desem neden portföyümde sahol olsun. pahalı olsa satarım. ama bunu sadece f/k ve pd/dd bakarak söylemek doğru olmaz. piyasa o f/k'ya rağmen kaldırmıyorsa bir bildiği var. yoksa kapış kapış gitmesi gerekirdi di mi..
mesela bankalar defter değerinin altında işlem görüyor diye uçacak denemez. vobelit forumunda deniz43 beyin yazdığı bilgiye göre deutche bank 0,3 pd/dd üzerinden işlem görüyormuş mesela. şimdi baktım 0,36 olmuş. madem pd'nin altında işlem görmesi ucuzluk alameti ve ucuzluk arıyoruz gidelim deutche bank alalım sahol yerine?
Yer İmleri