Sayfa 541/577 İlkİlk ... 41441491531539540541542543551 ... SonSon
Arama sonucu : 4609 madde; 4,321 - 4,328 arası.

Konu: Viop LXV

1. Yanlış bilinen bir şeyler var. Bunlardan biri de enflasyon.
    Enflasyonun nedeni aslında sadece iç dinamikler değil. Hatta çoğunlukla dış dinamikler.("Dış güçler" değil, dinamikler.)

Aşağıda Türkiye'nin "Brüt Dış Finansman" ihtiyacının bir grafiği mevcut.
    2025 yılının geride kalan aylarında da görüldüğü gibi, Türkiye gittikçe artan oradan dış ticaret açığı veren bir ülke.
    Hatta ihracatının büyük kısmı da; ithal hammadde, makine vb. ye dayalı...

Bu nedenle, dış kaynak ihtiyacınız ile uyumlu biçimde paranızı devaüle etmek, yani faiz ödemek durumundasınız.
    Bu bir terazi gibi dengededir. Olmalıdır...

Arada "Nas" vb. gibi ekonomik literatürde olmayan araçlar kullanmaya kalkarsanız.
    Terazinin dengesi bozulur, realite ile uyumlu olmayan sonuçlar da çıkabilir ortaya.
    Hatta güven meselesi subjektif olduğundan, realiteye uygun adımlarınız bile şüphe ile karşılanır hale gelebilir.
    Bu nedenle istikrar ve tutarlılık önemli.
    Al,sat,tut,yakala,sık,bırak vb. tavsiye için aracı kurumunuzla görüşün.

2.  Alıntı Originally Posted by Zdx&Lunar Soul Yazıyı Oku
    Peki çok güzel bende diyorum ki USD Tl ekrandan 32 ler geçerken geçen sene ramazan bayramı öncesi 33-34 tl den USD alanlar düşünsün bana ne? Tamam sizde alın yıllık % 30-40 USd faizi o zaman. Ne işiniz var burada?
    Üstte TÜİK verilerini girdim.
    Son bir yılda gerçekleşen net reel faiz negatif.
    Borsa yükselsin diye yada beton lobisi istiyor diye faiz indirirlerse işler boka sarar.

3. Bloomberght ya da reuterse enflasyon beklentisi giren bütün piyasa profesyonellerini sopa ile dövmek yetmez,o sopayı götlerine sokmalı.

Çünkü hiç biri o kendi beklentileri ile DİBS satın almaz.

4.  Alıntı Originally Posted by ENGRANDMASTER Yazıyı Oku
    Üstte TÜİK verilerini girdim.
    Son bir yılda gerçekleşen net reel faiz negatif.
    Borsa yükselsin diye yada beton lobisi istiyor diye faiz indirirlerse işler boka sarar.
    Ben zaten enflasyon desteklemeden faiz indirsinler demiyorum Nebati zamanı gibi. Ben diyorum ki tamam siyaset karışık öyle böyle herkesin fikrine eyvallah ama durumdan istifade edenlerin yarattığı bir de kar enflasyonu var bu ülkede. Ama vatandaşın artık bunu karşılayacak gücü kalmadı. Misal markete pazara gittiğimde ben nasıl kazıklandığımın çok iyi farkındayım. Bunun bir kısmı iktidarın eskiden uyguladığı yanlış politikalar ama bir kısmı da fırsatçılık. Bu da sonsuza kadar gitmez. Hay ben başlayayım o gözü doymaz beton lobisine.

Ben borsada pozisyonum var diye faiz düşsün de istemem. Ben kendime göre ucuz olan şirketlere yatırım yaparım kazanana kadar beklerim. Kaldıramayacağım yükün altına girmem.

9550 üzerine atıp ortalamalar kendine gelene kadar zaten zor olacaktı piyasa. Savaş işi de volatilitenin daha da yüksek olmasına sebep oldu.
    "Hayalleriniz için sessiz bir şekilde savaşın. Çünkü onları gerçekleştirirken yaratmış olduğu etki insanların tahammül edemediği bir şeydir."

5. Tüm bunlardan sonra Ortadoğu iyice boka sarmazsa 250-300 bp indirim yapar.

6. Diyelim ki, patates ihraç ediyoruz. Bütün işimiz de bu.
    (Bu durumda bizim paramız da patatese endeksli olsun.)
    Yılda tonu 10 TL'den 100 ton patates ihraç ediyoruz.
    Buradan elde ettiğimiz gelir ile de, tonu 100 TL den 10 ton ketçap ithal ediyoruz.
    Özünde bunun karşılığı 100 ton patates verip, 10 ton ketçap almakla aynıdır.
    Yani bizim ürünümüz(paramız) ketçap üreticisinin ürünü(parasına) göre 1/10 dur.

Hop dünyada patates arzı arttı, ton fiyatı 5 TL oldu.
    Satışı 2 kat arttıramıyorsak(ki arz arttı, sıkıntı büyük),
    bizim ürünümüz(paramız) ketçap karşısında 1/20 seviyesine iner bu doğaldır.

Lakin satışımızı arttıramıyoruz, ketçap ihtiyacımızı da sınırlayamıyoruz? Ne olur?
    Al,sat,tut,yakala,sık,bırak vb. tavsiye için aracı kurumunuzla görüşün.

7. Markette oligopol var.
    Ve iktidar göstermelik cezalar yazıyor.

Pazara hal’e satamadığı kalitesiz malını getiren köylü dükkan kirası elektrik vergi ssk maaş ödemiyor ama market fiyatını baz alıyor.

Hizmet enflasyonu çok yüksek, çünkü, mesela eskiden açık ara en çok otel rezervasyonu yapılan booking yasaklandı. Artık fiyat karşılaştırması yapamıyorsun ama booking in pazarını turizm bakanının şirketi kaptı.

8.  Alıntı Originally Posted by ENGRANDMASTER Yazıyı Oku
    Tüm bunlardan sonra Ortadoğu iyice boka sarmazsa 250-300 bp indirim yapar.
    Zaten benim beklediğim 500 bp normal değil. Benimde kendimce okumalarım var. Haklı çıkmazsam ya da savaş işi daha da kötü olursa zaman kaybedeceğimin de farkındayım.
    "Hayalleriniz için sessiz bir şekilde savaşın. Çünkü onları gerçekleştirirken yaratmış olduğu etki insanların tahammül edemediği bir şeydir."

Sayfa 541/577 İlkİlk ... 41441491531539540541542543551 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •