Originally Posted by
baydisiplin
Merhaba yurt içi bir kurumda yurt dışı hisse senedi hesabım var, 5 yılda 3 bin dolarım 12 bin dolar oldu. şimdi satıp beyanname vermek istiyorum. 5 yıl önceki 3 bin dolar*3,73= 11.190 TL , üfe ye göre bugünkü değeri 66.707 TLve şimdiki 12 bin dolar*18,10= 217.200 TL karşılığı arasındaki 150.493 TL fark benim karım görünüyor. Ama o 5 yıl içinde ben kızımı özel okula gönderdim , internette sağlık ve okul masraflarını düşebilirsiniz diyor. her yıl harcadığım okul masrafını üfe değerine göre hesaplayıp düşmem gerekiyor diye düşünüyorum, bu durumda vergi matrahı falan kalmıyor, doğru mu düşünüyorum, eğitim ve sağlık harcamaları düşülebiliyor mu? düşülüyorsa üfeye göre hesaplayıp gerçek değeri bulmakla doğru mu yapıyorum, bu şekilde uzun iki tarih arası beyanname veren dostumuz var ise beni aydınlatırsa sevinirim
Alis ve satis dolar kurlari tcmb doviz alis kurundan TL ye cevrilecek.
Alis maliyetine enflasyon endekslemesi uygulanarak satis gunune kadar getirilecek.
Bu sekilde matrah cikacak.
Gecmis yil zararlari ayni yil icindeki karlardan mahsup edilir.
Fifo yontemi ile maliyetler belirlenir.
Matrah cikinca bu sene icindeki egitim ve saglik giderleri matrahin %10 i ile sinirli dusulur.
Vakif unilerinin ucreti dusulemez.
Ozel saglik sig primi ayri olarak dusulur. Siniri saniyorum matrahin %10 u ama emin degilim arastirmak gerekir.
Varsa bagis ve yardimlar da belli bir sinir ile dusulur.
Kalana guncel vergi tarifesi uygulanir.
Mart ve temmuz aylarinda iki esit taksitte odenir.
Kolay gelsin.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri