Sayfa 576/777 İlkİlk ... 76476526566574575576577578586626676 ... SonSon
Arama sonucu : 6213 madde; 4,601 - 4,608 arası.

Konu: $$$$$$$$$.........dolar.........$$$$$$$$$

1.  Alıntı Originally Posted by enki Yazıyı Oku
    Hem doğru, hem yanlış..net döviz rezervi 18,2 milyar dolar ama burada altın dahil edilmemiş..

Normalde MB net rezervleri döviz+altın ile söylenir..çünki altında nihayetinde döviz gibi satılmaya hazırdır..

Dolayısıyla MB'nın net rezervleri şu anki kurla 26.5 milyar dolar civarındadır..
    Peki neden net döviz rezervi Yılbaşından bu yana 27.565 dolardan 18.151 Dolara düşerken Altın rezervinde düşüş olmamış (Hatta net altın rezervinde bir miktar artış bile yaşanmış) ?

Haberdeki Altın-döviz ayrımının nedeni Altının döviz gibi likit bir enstrüman olmadığından dolayı kaynaklandığını düşünüyorum

Yoo altında döviz gibi likittir..istediği zaman satabilir..

Şimdi burada malum MB'sı istediği enstrümanı rezervine alır yada satar..anılan dönemde altını alıp dövizi satmak istemiş olabilir..mesele MB 6 aydır ABD hazine bonosu satıyor..bir kısmını rezerv açısından satıyor olsada bir kısmını da Rusya gibi bilinçli yapıyor..

Benim takip ettiğim tabloda döviz+altın MB rezervleri yılbaşında 31 milyar dolarmış, şu an az önce değindiğim gibi 26,5 milyar dolara inmiş durumda..

Ben MB net rezervlerine şuradan bakıyorum:

https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?...t/#collapse_13

Arzu edersen detaylandırabilirim(işlem yapmadan pek anlaşılmıyor)..selamlar..

3. Rusya ve daha birçok 'gelişmekte olan' ülkede nedense son zamanlarda altın modası başladı. İnşallah altında 1980-2000 yılındakine benzer bir hareket olmaz ( https://www.macrotrends.net/1333/his...100-year-chart )

Belirttiğim yıllardakine benzer bir dalga meydana gelirse doların tahtını sarsmak için altına yüklenen merkez bankalarının rezervleri sıkıntıya gelebilir.

Nomura'nın döviz kuru krizine girebilecek ülkelerle ilgili olarak oluşturduğu Damocles index'inde bizde riskli gupdayız..

Doların sıkılaştığı ortamda bu riskli ülkelerde oluşabilecek bir döviz krizi diğerlerine de bulaşabilir..zaten global yatırımcı açısından korkulan da budur..

COMEX'te satışa hazır(registered) altın miktarı yine minumumlara düştü..yaklaşık 4,5 ton ve 173 milyon dolar para ediyor..hani diyorum aramızda para toplasak, kapatırız orayı..

Dolar güçlüyken altın'ın yükselmesi zor ama genelde sıkıntılı durumlarda bu registered altının minumum seviyelere düştüğünü gözlemliyorum..ancak rivayetler muhtelif, o yüzden yatırım tavsiyesi olmasın..

Alıntı Originally Posted by enki Yazıyı Oku
    Gelgitler olacaktır ama düzeltme öyle bir kaç ay sürmez..trend belli..
    El Erian abimizde şöyle demiş;

Muhammed El-Erian: Gelişen piyasalardaki sakinlik muhtemelen kısa sürecek

Bloomberg köşe yazarı ve Allianz SE baş ekonomi danışmanı El-Erian, gelişen piyasalardaki sorunları değerlendirdi

https://www.bloomberght.com/haberler...n-kisa-surecek

7. TÜİK'in bugün paylaştığı verilere göre %5,2 ekonomimiz büyümüş. GSYH-TL'yi GSYH-USD'ye böldüğümüz zaman 1$=4,33 TL gibi bir değer çıkıyor. Bu da 14 Mayıs 2018 tarihine denk gelmekte. Diğer çeyrekler için de bakacak olursak;

2018-1. Çeyrek: 1$=3,81 TL --> 14 Şubat 2018
    2017-4. Çeyrek: 1$=3,79 TL --> 26 Ekim 2017

Dolar kurunu çeyreklerin tam ortasını mı alıyorlar diyecektim ki 2017-4.Çeyrek tezimi çürüttü. O zaman neye göre?

Neyse, 2018-1. Çeyrek ile 2018-2.Çeyrek arasında yani 3 aylık periyotta kurdaki artış yaklaşık %13,6 olmuş. Malumunuzdur ki dolardaki artış birçok ürününde fiyatını artırmaktadır. Bu durumda gerçekten Türkiye %5,2 büyümüş mü sayılır yoksa enflasyonun getirdiği fiyat artışları mıdır bu durum? Dolar bazında bakınca pek büyümüş gibi durmuyoruz.

İçimden bir ses diyorki, 3. ve 4. Çeyrek büyüme oranlarını böyle şaşalı bir şekilde haber sitelerinde göremeyeğiz. Dolar bazında 5. çeyrektir aynı seviyedeyiz.

Dolar bazında 2013 Türkiye GDP'si 950,6 milyar dolar, 2017 Türkiye GDP'si 851,102 milyar dolar. Negatif bir diğer veri ise; 2013'ten 2017'ye nüfusumuz %6,5 artmış ve buna rağmen ekonomide daralma var. Çifte daralma... Kişi başı düşen gelir (GDP per capita) daha da hızlı düşmektedir.

Büyüme rakamları bana inandırıcı gelmemektedir..bu konuda daha önceleri bir takım revizyonlar yapılmıştır..Erdoganomics;

Sayfa 576/777 İlkİlk ... 76476526566574575576577578586626676 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •