burada yapılan analizler, bilgi ve paylaşımlar
yatırım tavsiyesi değildir,...
burada yapılan analizler, bilgi ve paylaşımlar
yatırım tavsiyesi değildir,...
Aynen öyle , ancak bunu sağlayacak olan yine halktır,yok Almanya da Merkel şöyle yaşıyormuş ,İsveç te kral böyle yapmış,elbette dürüstlükleri de etkendir ancak en küçük yanlışlarında bilinçli insanlar var.Biz de hangi parti olursa olsun bir fanatizm var.Bir gündem konuşuluyor hatasıyla sevabıyla eleştirmeye gör hemen şucusun bucusun,bir de bu forumun eğitim seviyesi yüksek,cahil vatandaş ne yapsın.Şimdiye dek bir halt olmamış bundan sonra da olmaz.
Yatırım tavsiyesi değildir...
Tatil bitti.Yarin işleme başlarım
Ormanların yanmasını gördüm.Yazik....ciğerlerimizi yakanların ciğeri yansın...
Vobda dikatimi çeken total pastada ilk5 in satıcılı olması.
Genelde teb önderliğinde tersi olurdu
Bu vadeye benzer durum 2/3 yılda bir olur...
tuzak mı?
kimse bilemez
ama ilginç bir durum
malum pazar. okumak isteyen olacaktır. biraz karalayalım.
yeniçeri ocağının kurulması, işleyişi ve genel sistematiği gerçekten çok orjinal bir örnek. devşirme sistemi ters beyin göçü gibi.
sonuçta o dönemde imparatorlar birbirlerine emojili mesaj atıp iltifat etmiyordu. aralarında sıkıntı çıkınca cepten engellemiyordu.
yeniçerilerin ilk önemli icraatı niğbolu savaşıdır. osmanlı ordusu tamamen yok edilince geriye sadece yıldırım bayezitin çevresindeki yeniçeri ordusu kalmıştı. sultanın çadırının önüne kadar gelen haçlılar yeniçeriler ile karşılaşınca zaten bitkin olan haçlılar dinç yeniçeriler ile karşılaşınca komple yok edildi. 100 bin kişi oldukları rivayet edilir.
2. önemli icraatleri ankara savaşından geri çekildikten sonra anadolunun tekrar kontrol altına alınması ve 3. önemli icraatleri istanbulun fethidir.
istanbulun fethinden sonra artık devlet yeniçerileri değil, yeniçeriler devleti yönetiyor. kanuni ve yavuz bile ocaktan çekiniyor.
yüzyıllarca devletin her politikasına yön veriyorlar. genç osman gibi çok vizyoner, zeki ve milliyetçi bir padişahı öldürmekten çekinmiyorlar.
artık devlet yeniçerilere çalışıyor. astıkları astık, kestikleri kestik.
ta ki 2. mahmuta kadar. kendisi döneminin dünyada en iyi devlet adamlarından biridir. dizilere bakmayın. 2. abdülhamit osmanlıyı batırmıştır.
2. mahmut dünyadaki değişimlerin ve yeniçeri kamburunun farkındaydı. tahta çıktıktan sonra 18 yıl boyunca yeniçeri ocağını kaldırmak için planlar yaptı.
ve tam 15 haziran 1826 tarihinde planını devreye soktu.
sancak-ı şerifi açarak halkı yeniçerilere karşı meydanlara çağırdı, saray önünde halka silahlar dağıttı ve camilerden selalar okuttu.
o gece toplar yeniçeri kışlalarını dövdü. yakalanan yeniçeriler de halk tarafından linç edildi.
bunların hepsi gerçektir. artısı ve eksisiyle.
güzelleme çekmek çok komik oluyor.
audentes Fortuna iuvat
Niyazi Berkes: Türkiye'de Çağdaşlaşma
isimli eserde (aslında alanında bir başyapıt) modernleşme meselesi kapsamında yeniçeri konusu da işleniyor.. söylediklerinize paralel şeyler.. 19. yy modern bir devlet kurma çabaları ile geçer.. bunun karşısında olan geleneksel güç merkezleri arasında yeniçerilerde vardır..ve elimine edilmeleri gerekmektedir.. çok faydalı bir okuma.. yedeksubay olarak askerdeyken okumuştum.. 15 yıl kadar önce..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Türkiye'de mevcut 2 fay hattından birini oluşturduğu için görüşümü yazmak istedim. Bu olaya tarihimizde ''Vaka-i Hayriye'' denir ve korkunç bir olaydır. Bugün Türkiye'de Alevi-Sunni fayı bu olay sebebiyle oluşmuştur.
Sultanahmet meydanından, Aksaray Meydanına kadar olan alanda, bu günkü Ordu Caddesi üzerinde çatışma gerçekleşti. Bu dar alanda insanlar kıtır kıtır birbirlerini kestiler. İnsan kanı bulaşmamış bir karış bile yer yoktu. Sonunda yeniçerilerin neredeyse tamamı kılıçdan geçirildi. On binlerce insan öldü. Ölüleri gömme ihtimali yoktu. Sarayburnu'ndan denize atıldılar. Deniz bir kaç gün boyunca hep kırmızıydı.
Devletin o dönemde nasıl böyle bir hata yaptığını anlamak mümkün değildir.
Kesinlikle başka bir çözüm yolu bulunması gerekirdi.
@erefefik
Ben de geçen İran tarihi okumuştum, onlar da Türk ve Kürt aşiretlerin sürekli taraf değiştirmesinden çok çekmişler, Gürcü ve Ermeni kölelerden sadece devlete sadık bir ordu kurmuşlar. Memluklar da hemen hemen aynı durum. Genel olarak o dönem bagliliklar çok hızlı değiştiği için büyük devletler bu tarz hususi ordular kurmuş hepsi de sonradan başlarına bela olmuş.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer İmleri