Garanti bankası ile Halkbankın konsolide aktifleri hemen hemen ayni ama Garantinin piyasa değeri şu anda 30 milyar tl iken Halkbankın piyasa değeri 8 milyar tl nin biraz üzerinde yani 1 GARAN hemen hemen 4 tane HALKB ediyor. Ayni aktiflere sahip olan bu 2 bankanın PD'leri arasında bu kadar (1 e 4 gibi) fark olmasını neye bağlıyoruz? a) OFAC'a, b) Halkın devlet bankası olmasına, c) Aktiflerin kalitesi ve getirisine, d) Batık veya takipteki kredilere. Benim hesabıma göre aradaki fark olan 22 milyar tl nin 9 milyarı OFAC'tan kaynaklanıyor, 13 milyarı ise diğer 3 şıktan (b, c ve d) kaynaklanıyor. (d) şıkkının Halk için daha kötü olduğuna inanmıyorum. (c) şıkkı kapsamında da arada ciddi bir fark olduğunu düşünmüyorum. Demek 13 milyar tl lik iskontonun büyük kısmı bankamızın devlet bankası olmasından kaynaklanıyor ancak böyle bir iskonto bana uçuk geliyor zira GARAN'ın piyasa değerinin hemen hemen yarısı kadar bir değerdir bu.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Yer İmleri