Sayfa 653/1001 İlkİlk ... 153553603643651652653654655663703753 ... SonSon
Arama sonucu : 8001 madde; 5,217 - 5,224 arası.

Konu: YATIRIM FONLARI VI ( & Mevduat faiz karşılığı oranları )

1.  Alıntı Originally Posted by istanbullu1963 Yazıyı Oku
    mükafat, ünlü, tacirler, gedik vs vs... bir sürü şirket var elbette ama ben şahsen arkasında büyük bankalar olan fonlar dışına çıkmamaya çalışıyorum... burası türkiye, nolur nolmaz diyorum.
    Tüm yatırım fonlarının bakiyesi nakit ve menkul havuzu Takasbank üzerinde toplanıyor, büyük bankaların da en büyüğü, T.C. devletinin saklamacı kuruluşu takasbankı
    Fonu yöneten portföy yönetim şirketi batarsa, -ki zaman zaman olmuştur, fon tasfiye oluyor ya da başka portföy şirketine devroluyor ( bunun da örneği çok- demirbank fonları, eski pamukbank fonları bile isim değişip devam edenleri var ) .
    Eğer tasfiye olursa ( Raymond JAmes fonları ) , tüm menkul fon varlıkları likite çevriliyor, son pay fiyatından katılımcılar çıkıyor, geçmişte çok örneği oldu.
    Ancak bu şirketlerde tutulan portföy yönetimi için ya da başka nedenli repo vs. nakit bu dediğim kapsamda değil elbette.

Özel bankada mevduat yapmak gibi o anlamda bir riski yok ( tmsf sınırı 150 bin üstünden bahsediyorum ). Yatırım fonunun riski, getiri riski.

Türkiye'nin en büyük özel bankalarında dahi ne olur ne olmaz diye mevduat hesabı açmayan temkinli, takıntılı, obsesif biri olarak söylüyorum bunu.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

2.  Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    Tüm yatırım fonlarının bakiyesi nakit ve menkul havuzu Takasbank üzerinde toplanıyor, büyük bankaların da en büyüğü, devletin takasbankı
    borsada batan şirketlerin bakiyesi de takasbankta kayıtlı ama şirket batınca yatırımcı hava alıyor... ben öyle biliyorum...

3. Tabloda eksik veya hata bulursaniz lutfen uyariniz. Eger tabloya eklememi istediginiz fon olursa ekleyebilirim.

Mayis ayi portfoy dagilim tablosu;

https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing

4.  Alıntı Originally Posted by Lemon Yazıyı Oku
    Evet hocam bende tekrar baktım şimdi 16.05.2020 baz alırsak %9,01 18.05.2020 baz alırsak %8,41. Teşekkürler grafikleriniz için.
    Rica ederim, bol kazançlar.

5.  Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    Tüm yatırım fonlarının bakiyesi nakit ve menkul havuzu Takasbank üzerinde toplanıyor, büyük bankaların da en büyüğü, T.C. devletinin takasbankı
    Fonu yöneten portföy yönetim şirketi batarsa, ki zaman zaman olmuştur, fon tasfiye oluyor ya da başka portföy şirketine devroluyor ( bunun da örneği çok- demirbank fonları, eski pamukbank fonları bile isim değişip devam edenleri var ) .
    Fon varlıkları likite çevriliyor, son pay fiyatından katılımcılar çıkıyor, geçmişte çok örneği oldu.

Özel bankada mevduat yapmak gibi o anlamda bir riski yok ( tmsf sınırı 150 bin üstünden bahsediyorum ). Yatırım fonunun riski, getiri riski.
    dediginizin doğru olmasını dilerim... kimsenin parası batmasın elbette... garanti olması iyidir...

6. Yatırım Fonlarının malvarlığı, kurucu ve yöneticisinin malvarlığından ayrı olarak BIST'nin resmi Takas ve Saklama Bankası olan Takasbank güvencesi altında saklanmaktadır.
    Ayrıca SPK Kanunu uyarınca, fon malvarlığı rehin edilemez, teminat gösterilemez ve üçüncü kişiler tarafından haczedilemez. Yani fon malvarlığının korunması kanun ile güvence altına alınmıştır.

Kısacası şu,
    Fonu yöneten şirket batarsa fon batmaz.
    Fonu yöneten şirket fonu kötü yönetirse fonu batırabilir.

7.  Alıntı Originally Posted by istanbullu1963 Yazıyı Oku
    borsada batan şirketlerin bakiyesi de takasbankta kayıtlı ama şirket batınca yatırımcı hava alıyor... ben öyle biliyorum...
    Şirketlerin bakiyesi kayıtlı falan değil nerden uyduruyorsunuz bunu. Takasbankta kayıtlı olan sizin namınıza elinizde bulundurduğunuz aracı kurum üzerinden edindiğiniz şirkete ait hisseler/paylar. Takasbank şirketlerin parası pulu, malı mülkü ile ilgilenmez. Sadece eğer şirket borsaya kote ise, mali durumunu belirten bilançoların denetlenmesini sağlar. ( Bunu da SPK yapar, daha doğrusu mevzuat gereği metazori yaptırır, takasbank değil )

Şirketin değeri var. o şirketin elinizde hissesi varsa, şirket batmış, hisse değeri sıfıra düşmüşse paranızı alamıyorsunuz elbette. Çünkü bir hisse, sadece karşıda alıcı varsa bir değer ifade eder. ama sıfır değerli de olsa hisseniz elinizde. Fon tarafında ise kayıttan bahsetmiyorum zaten fonların varlıkları orada. Şirketler akşamüstü tüm bakiyelerini takasbankta mı tutuyor.

10 liraya A şirketinin 50 hissesini aldıysanız. elinizde 50 hisse olduğu kayda geçer. hisse değeri sıfır olmuşsa, hala 50 hisseniz vardır, çöp olmuştur o ayrı.. Takasbank hissenizi saklar, paranızı değil. Benim elimde hala bir kaç tane goldaş hissesi var mesela . Ama hepsi çöp.

Fon çok kötü yönetilir bir günde %30 kaybeder. Kağıt üstünde mümkün. Fon pay fiyatı beşte birine düşer. Bu da mümkün. Ancak yöneten şirket batsa da fona ait menkul ve menkul olmayan varlıklar takasbank üstünde saklanıyor. Getirisi bile takasbank bakiyeden onaylayıp açıklanıyor tefaşta. Yöneten şirket batarsa, fonu başka bir kurum yönetir, yönetmeye talip kurum/şirket yoksa tasfiye olur pay sahipleri paylarının ederi üstünden çıkar.

Özetle fonun toplam diyelim ki 1 milyonu var atıyorum. Bu 1 milyon takasbank üzerinde durur. Portföy yöneticisi şirket bunun üstünde oynar, işlemler yapar, yönetim ücretini de günlüğe bölüp tahsil eder vs. ya da yapamaz. Ancak varlık orada takasbankta. Para portföy yönetim şirketinde değil yani, sadece o para üstünde işlem yapma yetkisi portföy yönetim şirketinde.
    Son düzenleme : hellistheothers; 16-06-2020 saat: 23:55.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

8.  Alıntı Originally Posted by myfinans Yazıyı Oku
    Yatırım Fonlarının malvarlığı, kurucu ve yöneticisinin malvarlığından ayrı olarak BIST'nin resmi Takas ve Saklama Bankası olan Takasbank güvencesi altında saklanmaktadır.
    Ayrıca SPK Kanunu uyarınca, fon malvarlığı rehin edilemez, teminat gösterilemez ve üçüncü kişiler tarafından haczedilemez. Yani fon malvarlığının korunması kanun ile güvence altına alınmıştır.

Kısacası şu,
    Fonu yöneten şirket batarsa fon batmaz.
    Fonu yöneten şirket fonu kötü yönetirse fonu batırabilir.
    myfinans, fonu yöneten yönetici kötü yönetip batırırsa ne yapacağız? takasbank çatır çatır ödelecek mi yatırımcının parasını?

Sayfa 653/1001 İlkİlk ... 153553603643651652653654655663703753 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •