yapay zekanın yorumu
30 Haziran’daki “Mutlak Butlan” Davası Nedir?
“Mutlak butlan”, hukukta tam anlamıyla geçersizlik anlamına gelir. CHP’nin 2023 Kasım kurultayında Özgür Özel’in genel başkan seçilmesi süreciyle ilgili bazı isimler (delegeler) bu kurultayın usulsüz yapıldığını, bazı kurallara uyulmadığını öne sürerek Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu.
Davanın iddiaları arasında şunlar var:
Delegelere bazı belgelerin zamanında verilmediği,
Sayım döküm işlemlerinin usulsüz yapıldığı,
Tüzük kurallarına aykırı işlemler gerçekleştirildiği.
Amaç, kurultayın tümüyle geçersiz sayılması (mutlak butlan) ve yeni bir kurultayın zorunlu hale gelmesidir.
🧩 Olası Senaryolar
✅ 1. Mahkeme “mutlak butlan yok” derse:
Özgür Özel’in genel başkanlığı kesinleşir.
CHP’de liderlik tartışması sona erer.
Kılıçdaroğlu bu durumda “geri dönme” ihtimali göstermez.
❌ 2. Mahkeme “mutlak butlan vardır” derse:
Kasım 2023’te yapılan kurultay hükümsüz sayılır.
Özgür Özel’in genel başkanlığı düşer.
CHP’nin başsız kalmaması için geçici yönetim ya da “kayyum” atama riski doğar.
Bu durumda:
Kemal Kılıçdaroğlu, “Partiyi kayyuma bırakmam” diyerek yeniden yönetime talip olabilir.
Parti içi olağanüstü kurultay süreci başlar, Kılıçdaroğlu veya başka bir isim aday olabilir.
Yargının atayacağı geçici yönetim (mahkemece belirlenirse) partiyi seçime götürmekle yükümlü olur.
💬 Kılıçdaroğlu’nun Söylemi Ne Anlama Geliyor?
“Ben kabul etmesem kayyum gelecek. Kayyuma mı bırakayım?”
Bu söz, aslında ciddi bir siyasi sorumluluk mesajı. Kılıçdaroğlu, mahkemenin mevcut CHP yönetimini düşürmesi halinde, krizi büyütmeden yönetime geçip partiyi yeniden düzenleyeceğini ima ediyor.
Ayrıca bu söylem:
CHP’nin “devlet müdahalesine açık hale gelmesini istememek”
Parti içi bölünmenin önüne geçmek
“Sahipsiz kalmasın” mesajı vermek anlamına da gelir.
🎯 Sonuç
30 Haziran 2025, CHP için hukuki ve siyasi olarak kritik bir gün.
Kemal Kılıçdaroğlu, mahkemeden “kurultay iptal” kararı çıkması durumunda yeniden devreye girmeye hazır olduğunu açıkça beyan etti.
Özgür Özel’in başkanlığı mahkemece düşerse, CHP geçici olarak yönetimsiz kalabilir. Bu da partiye yargı gözetiminde “kayyum benzeri geçici yönetim” atanmasına yol açabilir.
Kılıçdaroğlu bu boşluğu önlemek için gerekirse partiyi devralabileceğini söylüyor.
Burada yer alan yatırım bilgi,yorum ve tavsiyeleri yatırım danıŞmanlığı kapsamında değildir yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kiŞisel görüŞlerine dayanmaktadır.
Yer İmleri