Anket Sonuçlarını Gör: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

Oylayan
344. Bu anket için oy kullanamazsınız
  • Balon 1 yıl içinde patlayacaktır, nakitte fırsat beklenmelidir

102 29.65%
  • dolar bu fiyatlarda iken, yatırım yapmak mantıklı

23 6.69%
  • faizler insin, şimdi almak mantıklı değil

21 6.10%
  • ömür boyu alacak param olmayacak

16 4.65%
  • Kira çarpanlarının uçtuğu ortamlarda ev almak doğru değildir, beklenmelidir.

130 37.79%
  • İstanbul gibi metropollerde gayrimenkül yatırımı her zaman karlı bir iş olacaktır.

52 15.12%
Sayfa 679/1014 İlkİlk ... 179579629669677678679680681689729779 ... SonSon
Arama sonucu : 8108 madde; 5,425 - 5,432 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım

1. Bir tanıdık geçen sene 380bin TL ye satmadığı eve şimdi 300bine alıcı gelse hemen veririm diyor.

Canlı örnek!

Arz fazlası var. Kötü emlak kanunlarından dolayı da yabancı zengin yatırımcı gelmiyor. Adam gelsin rezil mi olsun emlak alıp kiraya vererek?

Borsadan bile GYO hissesi almam bu ülkede! Ne kadar temettü vermişler? Bu bile emsaldir sektörün berbat yönetildiğine!

Yabancı akıllı. Temettü veren ihracatçı düşük f/k hisseler alır. Eurobond alır. Tahvil alır.

Gerisinin koy... ne...

Matematik yok konuşanlarda. Hesap kitap yok.

Alıntı Originally Posted by harakiri35 Yazıyı Oku
    oturmak için alınan ev ile yatırım için alınan gayrimenkulu ayrı tutmak gerekiyor. genede emlak fiyatları ülke genelinde reel olarak düşerken oturmak için ev almak mantıklı değil. seneye daha ucuz olacaksa şimdi niye alalım? tabi bu nakit parası olan için geçerli, krediyle alacak olan al(a)madığı için ev fiyatları düşüyor zaten...

bence emlak yatırımı iyi bir kira geliri getirmediği müddetçe yapılabilecek en boktan yatırımlardan biridir. bi kere ev/bina eskir sürekli masraf çıkartır, taşınması/saklanması/kaçırılması mümkün olmadığı için devlet boyuna vergiyi dayar, bazı arkadaşların biraz obsesif derece yazdığı gibi aidat masrafı çıkartabilir.

Sadece ucuz para/kredi dönemlerinde fiyatı şişince spekülatörler kira bile almadıkları gayrimenkulun iyi bir yatırım olduğunu zannederler. Ama likit değildir, fiyatı ise konutun durumuna göre çok değişkendir. Yan komşu 3 ay önce 300'e sattı diye ille o paradan gidecek diye bir şart yoktur. Olası bir kriz durumunda ise direk elde patlar...

Türkiye'de bu kadar emlak manyaklığının olma sebebi genç nüfusun hala artıyor olması ve emlak fiyatlarının enflasyon karşısında Cumhuriyetin hiçbir döneminde ciddi şekilde düşmemiş olmasıdır. 2001 krizinde belki düşmüştür ama çabuk toparlamıştır. Şuanki balon patlaması ve ayı piyasası muhtemelen ilk olacaktır. Eldeki konut stoğu düşünülürse de muhtemelen uzunca bir süre toparlayamayacaktır.

2. Boğazdaki villaları yalıları kiraya versen ne kadara gider? Acaba kendini amorti eder mi? Belki çoğu boş bile kalır.Sahipleri satıp niye dairede oturmazlar ki? İsyata yatır parayı ohh kebap..Interneti de kapatıp yatacam bu saatte yatmak varken mal mal yaziyorum..Aylik 60 tl parayı da isyata koyarım.

SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Burada yazılanlar hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalı.Yazılarım kişisel görüşlerimden ibaret olup size uygun olmayabilir.

3. Sanat eseri ile dandik bir resmi mukayese ediyorsunuz.

Boğazdaki villaların sahipleri bellidir. Adetleri sınırlıdır. Konut kategorisinde değildir. Arz sınırldır. Talep her zaman vardır.

Arz Talep kanunu nedir? Yerçekimi gibidir.

Alıntı Originally Posted by brsci Yazıyı Oku
    Boğazdaki villaları yalıları kiraya versen ne kadara gider? Acaba kendini amorti eder mi? Belki çoğu boş bile kalır.Sahipleri satıp niye dairede oturmazlar ki? İsyata yatır parayı ohh kebap..Interneti de kapatıp yatacam bu saatte yatmak varken mal mal yaziyorum..Aylik 60 tl parayı da isyata koyarım.

4.  Alıntı Originally Posted by brsci Yazıyı Oku
    Bekleyene bedava ev veriyorlarsa bekle tabii arkadaş niye beklemeyesin..🌝 Gelecek sene daha ucuza aldin öteki sene yari fiyatına bile düsebilir..[emoji1]

Zamanin da Ankara Eryaman'da 5.etapta ev kiraladıydım öğrenciyken.1+1 sıfır evde yakıt dahil bedavaya oturduydum nerdeyse..Konut sahipleri yakıt parası vermemek için kış öncesi bir dönem epey ucuza vermislerdi o dönem de bana rastladıydı..Satılık evler de çok pahalı değildi.Şimdiyse uçtular..Günlük kiralıyorlar..

bedava verirler mi dedim? tam tersi olaya maddiyatla bakma diyen sensin.

Bişeyin fiyatının düşeceği ön görülüyorsa alınmaz, artıcağı düşünülüyorsa alınır. Oturmak için alıyorsan ufak değişimleri takmayabilirsin veya kira geri dönüşü 30-40 yıl demedende alabilirsin. Fakat fiyatlar bariz bir şekilde düşüyorsa gözünün önünde ya gerizekalı olman lazım şimdi almak için yada parayı sokakta buluyor olman.

neyse zaten senin gibi düşünüyor olsaydı piyasa fiyatlar düşmezdi şuan, en azından konutta. Demekki hesap kitap yapan insanda varmış, "maddiyata bakılmaz" diyenler hayali alıcı, forumlara yazanlarmış.

5. Bana bu arkadas bizim Mandreke gibi geldi, nick'mi degistirdi acaba.

Mantik ayni, kafa ayni, zeka ayni.

6. Bence her türlü muhasebe yapmak lazım otururken de yatırım yaparken de. Benim oturduğum ev 4+1 200m2 iyi bir muhitte kirası 2000 tl. Satın alsan 800 bin tl istiyorlar.

800 bin tl ile neden bu evi alayım ki? Parayı çok daha iyi değerlendirip, evde de 5 yıl oturup çıkarım daha yenisi daha iyisi daha güzeli sürekli yapılıyor. Burada kritik nokta çarpan ve arz. Arz bu tempo devam ettikçe ben bu çarpanla ev almam kira veririm evin dökülmesi eskimesi masrafı yarın başka yer beğenirsem satması alması ile uğraşmam bu kadar basit.

400 bin istemiş olsaydı, ben bu evi her türlü bu günün 2 bin tl sine kiraya veririm yarın çıkmak istersem satılmasa bile dert değil zaten bağlanan para 400k der alırdım.

Geçen konut maliyetlerine baktım %50 arsa maliyeti ile 200m2 lüks konut maliyeti 660 bin tl çıkıyor. Yapan adam da kazanacak 800 e en az satması lazım. Faiz %15, adamın hem fırsat maliyeti hem zaman kaybı var. Yani yeni evler pahalı değil. Müteahhit artık eskisi gibi marjlar kazanmıyor. Arsa sahibi olmak lazım bu devirde. Arz fazlası ve dolarda yükseliş nedeniyle kira reel olarak çok aşırı düşüşte bu da ev fiyatlarında aşağı baskı oluşturuyor. Suriyeliler olmasa bu iş çoktan bitmişti arkadaşlar.

Keşke Türkiye için gerçek stok miktarına ulaşabilme imkanımız olsaydı, işin resmini daha net çekip hareket etme fırsatı olurdu.

7.  Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Bence her türlü muhasebe yapmak lazım otururken de yatırım yaparken de. Benim oturduğum ev 4+1 200m2 iyi bir muhitte kirası 2000 tl. Satın alsan 800 bin tl istiyorlar.

800 bin tl ile neden bu evi alayım ki? Parayı çok daha iyi değerlendirip, evde de 5 yıl oturup çıkarım daha yenisi daha iyisi daha güzeli sürekli yapılıyor. Burada kritik nokta çarpan ve arz. Arz bu tempo devam ettikçe ben bu çarpanla ev almam kira veririm evin dökülmesi eskimesi masrafı yarın başka yer beğenirsem satması alması ile uğraşmam bu kadar basit.

400 bin istemiş olsaydı, ben bu evi her türlü bu günün 2 bin tl sine kiraya veririm yarın çıkmak istersem satılmasa bile dert değil zaten bağlanan para 400k der alırdım.

Geçen konut maliyetlerine baktım %50 arsa maliyeti ile 200m2 lüks konut maliyeti 660 bin tl çıkıyor. Yapan adam da kazanacak 800 e en az satması lazım. Faiz %15, adamın hem fırsat maliyeti hem zaman kaybı var. Yani yeni evler pahalı değil. Müteahhit artık eskisi gibi marjlar kazanmıyor. Arsa sahibi olmak lazım bu devirde. Arz fazlası ve dolarda yükseliş nedeniyle kira reel olarak çok aşırı düşüşte bu da ev fiyatlarında aşağı baskı oluşturuyor. Suriyeliler olmasa bu iş çoktan bitmişti arkadaşlar.

Keşke Türkiye için gerçek stok miktarına ulaşabilme imkanımız olsaydı, işin resmini daha net çekip hareket etme fırsatı olurdu.

SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Çok güzel analiz etmişsiniz teşekkürler.
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

8. Konutta fiyatı belirleyen her zaman alıcıdır. Alıcı talebi kıstığı an fiyatlar gevşer.
    Şu an faizler yüksek. Hem yatırımcı hem ihtiyacı olan parasını faiz ile değerlendirmeyi tercih ediyor.
    Arz hem ikinci el hem sıfır dairede yüksek.

Faizler yüksek olduğu sürece talep az olacak hatta dibi görecek. Dip fiyat yakalayan konut ihtiyaç sahipleri değerlendirebilir.
    Bence 170 çarpan, bir hedef olabillir. Faiz ciddi düşerse tüm denge değişir.

Sayfa 679/1014 İlkİlk ... 179579629669677678679680681689729779 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •