Originally Posted by
nosfecagri
Bence her türlü muhasebe yapmak lazım otururken de yatırım yaparken de. Benim oturduğum ev 4+1 200m2 iyi bir muhitte kirası 2000 tl. Satın alsan 800 bin tl istiyorlar.
800 bin tl ile neden bu evi alayım ki? Parayı çok daha iyi değerlendirip, evde de 5 yıl oturup çıkarım daha yenisi daha iyisi daha güzeli sürekli yapılıyor. Burada kritik nokta çarpan ve arz. Arz bu tempo devam ettikçe ben bu çarpanla ev almam kira veririm evin dökülmesi eskimesi masrafı yarın başka yer beğenirsem satması alması ile uğraşmam bu kadar basit.
400 bin istemiş olsaydı, ben bu evi her türlü bu günün 2 bin tl sine kiraya veririm yarın çıkmak istersem satılmasa bile dert değil zaten bağlanan para 400k der alırdım.
Geçen konut maliyetlerine baktım %50 arsa maliyeti ile 200m2 lüks konut maliyeti 660 bin tl çıkıyor. Yapan adam da kazanacak 800 e en az satması lazım. Faiz %15, adamın hem fırsat maliyeti hem zaman kaybı var. Yani yeni evler pahalı değil. Müteahhit artık eskisi gibi marjlar kazanmıyor. Arsa sahibi olmak lazım bu devirde. Arz fazlası ve dolarda yükseliş nedeniyle kira reel olarak çok aşırı düşüşte bu da ev fiyatlarında aşağı baskı oluşturuyor. Suriyeliler olmasa bu iş çoktan bitmişti arkadaşlar.
Keşke Türkiye için gerçek stok miktarına ulaşabilme imkanımız olsaydı, işin resmini daha net çekip hareket etme fırsatı olurdu.
SM-N950F cihazımdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok güzel analiz etmişsiniz teşekkürler.
Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.
Yer İmleri