-
Librettosunu Giovanni Verga’nin yazdigi bir hikayeden Giovanni Targioni-Tozzetti ve Guido Menasci’nin uyarladigi, Pietro Mascagni’nin besteledigi bir perdelik Cavalleria Rusticana ( Rustic Chivalry ) operasi ilk kez 17 Mayis 1890’da Roma, Teatro Costanzi’de sahnelendi.

-
Fransiz yazar, film yapimcisi ve film elestirmeni ( Jean Herman ) Jean Vautrin'in dogum yildonumu ( 17 Mayis 1933 )

" Tardi, rapido kaleminin ucuyla Horace Grondin’in suratini ve Tarpagnan’in biyigini ciziktirmeye basladiginda, halktan birkac kadinin kimi hareketleri ile tatli yuzlu La Pucci’yi kabataslak calistiginda solugum kesildi.(...)
Tardi cizdiginde anladim ki kiraz vakti geliyordu. Fark ettim ki, metnim, Daumier’sini bulmustu. O dostumla beraber tekrar ediyorum: Yasasin Komun! " Halkin Cigligi - Paris Komunu

" Si bien que lorsque Jacques Tardi a commencé à t**uiner du bout du rapido la tronche d'Horace Grondin et la moustache de Tarpagnan, quand, à main levée, il a tracé les attitudes de quelques femmes du peuple et le minois de la Pucci, j'ai retenu mon souffle.(...)
Quand Tardi a dessiné, j'ai compris qu'il était revenu, le temps des cerises. Et j'ai su que mon texte avait rencontré son Daumier. Je répète avec cet ami-là : Vive la Commune! "
-
Amerikali aktor, film yapimcisi ve fotografci sanatcisi Dennis ( Lee ) Hopper'in dogum gunu ( 17 Mayis 1936 )

-
Alman yazar Franz Kafka’nin biricik sevgilisi, ' kimsenin kadini olmayan ozgur ruhlu guzel kadini ', Cek asilli gazeteci, yazar ve cevirmen Milena Jesenska’nin olum yildonumu ( 17 Mayis 1944 )

“ Suphesiz gorunuste hepimiz yasama yetisine sahibiz, cunku arada bir kacip yalana siginiriz; korluge, heyecana, iyimserlige, bir inanca, kotumserlige ya da baska bir seye. Ama o hicbir zaman koruyucu bir siginaga saklanmadi; hicbirine. Yalan soylemeyi beceremiyor. Iste bu nedenle bizim korundugumuz her seyle o burun buruna. Tipki giyiniklerin arasinda bir ciplak gibi. / Gewiß steht die Sache so, dass wir alle dem Augenschein nach fähig sind zu leben, weil wir irgendeinmal zur Lüge geflohen sind, zur Blindheit, zur Begeisterung, zum Optimismus, zu einer Oberzeugung, zum Pessimismus oder zu sonst etwas. Aber er ist nie in ein schützendes Asyl geflohen, in keines. Er ist absolut unfähig zu lügen, so wie er unfähig ist, sich zu betrinken. Er ist ohne die geringste Zuflucht, ohne Obdach. Darum ist er allem ausgesetzt, wovor wir geschützt sind. Er ist wie ein Nackter unter Angekleideten. ”
-
Amerikali bilim kurgu ve korku romanlari yazari Francis Paul Wilson'in dogum yildonumu (17 Mayis 1946 )

'' ' Mucize ' ve ' imkansiz ' sozcukleri birbirinden bagimsiz degildi, degil mi? Biri digeri olmadan var olamazdi. / ' But ' miracle ' and ' impossible ' were codependent, weren't they. Couldn't have one without the other. ”

' 'Kurallari guce sahip olanlar koyar. Ama cevrene bak. Iyi, hosgorulu, bariscil, sevgi dolu insanlari iktidarda gorebiliyor musun ? Hayir. Neden peki ? Cunku onlar makam ve mevki pesinde degiller. Oyle olsa bile kazanmak icin yeterince acimasiz degiller. ''

" The people in power make the rules. But look around: Do you see your good, decent, peace-loving people in power ? No. Why not ? Because they don’t run for office. Or if they do, they lack that core of ruthlessness necessary to win. ”
-
Amerikali aktor, muzisyen, yonetmen, yapimci ve yazar William " Bill " Paxton'in dogum gunu ( 17 Mayis 1955 )
-
Turk Futbol Takimi Galatasaray, 17 Mayis 2000'de UEFA Kupasini kazanarak Avrupa'da kupa kazanan ilk Turk futbol takimi unvanini aldi. / Finale di Coppa UEFA, 17 maggio 2000, Copenhagen: Il Galatasaray ha resistito ed è diventato la prima squadra turca a vincere una coppa europea. / Galatasaray won the UEFA Cup after beating Arsenal 4-1 on penalties in the final in Copenhagen. [ Skillmaster Gheorghe Hagi ]

-
Uruguayli gazeteci, yazar ve sair Mario Benedetti'nin olum yildonumu ( 17 Mayis 2009 )

Benim taktigim seni izlemek
Oldugun gibi seni ogrenmek
Oldugun gibi seni sevmek
Benim taktigim seninle konusmak
Ve seni dinlemek
Sozcuklerden yikilmaz bir kopru insa etmek
Benim taktigim
Aklinda kalmak
Nasil ya da hangi vesileyle bilmem
Ama aklinda kalmak
Benim taktigim
Icten olmak