En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
sevgili forumdaşım bu yüklü döviz nerdeden gelecek düşük kurla yapılacak ihracattanmı
yoksa gecen yıl 6,50 civarlarında sözleşme yapan turizimdenmi nereden gelecek bu döviz
şuan antalyada yeni yapılan ne otel var nede adam gibi tadilat yapan turizimci var
gecen yıla oranla tl bazında otel fiatları yüzde yirmi arttı birde enflasyon zammını koy yüzde 40 artış rakebet gücü kaybı
keza bu denge ihracat ve ithalat dengesini yeniden bozacaktır
Politika faizinin %24 lerde fazla duramayacağının en somut delili yapılmayan NÜFUS KONTROL PLANLAMASI dır..
TR 'de 1980 ler de yapılan aile planlaması artık rafa kalkmış durumda...
Yanlış anlaşılmak istemem; lakin faizleri %1000 ler düzeyinde artırıp; frene köküne kadar basmış, son 4 aydır cari fazla veren bir ülkede USD şiddetle yukarı hareket edecek mantığı nı çok zor buluyorum.
Ancak; %24 faiz ve STOP etmiş bir ekonomi arkadan her yıl 1,500,000 lisans (üniversite) mezunu genç geliyorsa; DAYANAMAZ sınız...
Çünkü İşsizlik BOMBA gibi patlar...
Genç işsizlik %25 lerden %40 lara o denli hızla gelir ki kanımca 2 yıl yeter de artar bile.. O sebeple nüfus planlaması bu ülke için şarttı oysa 3 çocuk denilip duruldu...
Arkadan nesil geliyorsa mevcut hükümet hal çaresine bakmalıdır.. Faizleri ben kısa vade indirmek istemeseler bile indirmek zorunda kalacaklarını düşünüyorum..
Hükümetin büyümeyi gerçekleştirirken ENFLASYON ve USD ı dizginleyememesini en büyük iktisadi sorunu olarak görüyorum...
Oysa; Türkiye'nin yapacağı şey çok basitti, inanın bana..
TR FED ile inatlaşmayacak; FED her 0,25 puan faiz artırınca (Sanırım FED Çarşambaları iken; TCMB Perşembeleri toplanıyordu) bizimkiler 75 baz puan faiz artıracaktı...
Sanırım Bernanke ile bizim gösterge faizimiz %4,75 ler de idi..
FED Yaklaşık şimdiye kadar 10 adet faiz artırdı.. 2,75-3,00 bandına getirdiler.. Bizde o zamanda bu zamana 0,75*10=750 baz puan artırıp 10 kademe de 4,5+7,5= %12 politika faizi ile olacaktık..
İnanın bana o zaman bu USD şu an 4,40-4,50 bandında olacaktı..
Oysa; Şimdi %24 politika faizine karşı 5,35-5,50 bandındayız...
Nihat Zeybekçi inatla ABD ve fed ile inatlaştı.. Rüzgara karşı direndi.. ABD senede 4 kez faiz artırırken biz %11 ler civarında büyüdük...
Bu arkadaki VAGON ısrarla gitmeye çalışması ama lokomotifin başındaki makinistin ısrarla frene basmasına benziyor...
Sonuç; 7,30 TL USD kazası...
MB sının çok piyasa izleme araçları varmış.. Benim bir tane bile yok..
Oysa, benim dediğim yapılmış olsa idi TR büyümüde %7 ler den %3,5 lara yavaşca gerileyecekken şimdi belki de eksi büyümeler gelecek...
İlerleyen günlerde göreceğiz...
Lakin günler geçtikçe yükselemeyen BORSA nın USD da buralarının dipler olduğunu TEYİT ettiğini düşündürüyor...
O sebeple bende artık "USD'da 2019 Ocak itibarı ile YÜKSELİŞ KAÇINILMAZ" OLDU, diyenlerdenim...
Bol kazançlar...
Senin dediğin yapılsaydı şu anki iktidar seçimi kazanamayacaktı. Eğer büyüme seçimlerden önce %3.5 lara düşseydi seçmen iktidar partisini gerek ittifak gerekse başkanlık olarak onaylamayacaktı. Unutmayalım ki yeni sistem çok ufak bir fark ile onaylandı.
Politikacı için var olmak ile yok olmak arasındaki fark doların 7.30 TL olmasından daha önemlidir.
NOT: işte bu nedenledir ki selka olarak sen bir politikacı değilsin ve ülkeyi yönetemiyorsun.![]()
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
SON DAKİKA
Tcmb: Kamu mevduatları için zorunlu karşılık ayrılmayacak!
Bu belirli bir oranda parasal genişleme yaratabilir.
Ayrıca kredi mekanizması üzerinden TL para arzını arttıracağı için tcmb'nin zaten çok zayıflamış olan piyasa faizini etkileme gücünü daha da zayıflatacaktır.
Zorunlu karşılık politikası sadece bir teminat sistemi değil , aslında para politikasının fonlama faizi kadar güçlü (hatta daha güçlü) bir enstrumanı.
Bu kesin olarak parasal gevşeme olarak nitelendirilebilir.
Yer İmleri