Sayfa 702/1001 İlkİlk ... 202602652692700701702703704712752802 ... SonSon
Arama sonucu : 8001 madde; 5,609 - 5,616 arası.

Konu: YATIRIM FONLARI VI ( & Mevduat faiz karşılığı oranları )

1.  Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    TKF'nin endeks düşerken düşmesi sorun değil, yaklaşık 3 yıldır taşıyorum. Büyük eksiler yapması da sorun değil ( geçmişte de yaptı), daha uzun vadede endeksi geçtiği sürece sorun yok benim açımdan. Ancak artık daha uzun vadelerde de yavaş yavaş endeksin gerisinde kalmaya başladı.
    Son 1 ay bist 100 % 10.28 - tkf % 5.03. 1 ayda 5 puan yemesi az değil. 3 aylıkta da geriye düşmeye doğru gidiyor.
    Ben 3 hisse fon taşıyorum. Ama 4-5 gün daha endekse relatif kötü olursa ( kötü olursa değil, endekse relatif kötü olursa ) OPH ya da OPI ile değiştireceğim.
    Bu düşüşlerin taşıdığı hisselerin sadece değer kaybı ile olduğunu sanmıyorum. TKF yi incelemedim. Acaba ters pozisyon mu açıyorlar diye aklımdan geçiyor. Ben de TKF yok ama iki gün önde TCD aldım. Şöyle örnek vereyim 19 haziranda bist 0,99 yükselmiş, TCD portföyündeki hisselerin 12 si düşmüş (tabi burada hisse yüzde oranları da önemli) 7 si yükselmiş. Neticede TCD -1.,12 değer kaybına uğramış; 22 haziran da ise endeks 1,39 yükselmiş, TCD hisseleri ise bu kez 13 ü yükselirken 6 sı ise değer kaybetmiş. Ve TCD nin değeri ise 0,48 artmış. Yani hisse değerleri yanında daha değişik bir işlem sonucu mu böyle değerleme oluyor sorusu aklıma geliyor ama bilgim yok tabi. Bol kazançlar

2.  Alıntı Originally Posted by tradestop Yazıyı Oku
    Endeks fonları pasif yönetilen fonlardır.

Tabi oldukları endeksleri geçme gibi bir hedefi yoktur, izahnamelerini okursanız, endekse paralel getiri hedefledikleri yazar.

Aktif yönetilmedikleri için, aktif yönetilen hisse fonlara göre pasif hisse fonların(endeks fonları) yönetim giderleri düşüktür.

Endeks fonlar; endekse paralel getiri hedefleyenler için, tek tek endeks hisselerini alıp takip edemem(temettü ödemeleri, endekse giren çıkan hisse takibi vs.) diyenler içindir.

Yabancı çalışmalarda aktif yönetilen hisse fonlarında bir müddet iyi getirileri olabilse de, uzun zamanda endeksi yenemedikleri belirtilmiş. Bizim bist ile ilgili durumu bilemiyorum.
    Ben de farklı bir şey söylemedim. Pasif yönetildiklerini , birebir endeksi yansıttığını söyledim.
    Hedef kısmı farklı. Tüm fonların izahnamesinde, kağıt üstünde benchmark yani kıyas kriterine paralel getiri hedeflediklerini yazar. Ancak bazıları kıyas kriterinden çok getirir.
    Yeterince uzun vadede hepimiz öleceğiz, fonları başarılı oldukları dönemde tutmak, performansı endekse yaklaşırsa çıkmak mümkün.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

3.  Alıntı Originally Posted by Tbey35 Yazıyı Oku
    Bu düşüşlerin taşıdığı hisselerin sadece değer kaybı ile olduğunu sanmıyorum. TKF yi incelemedim. Acaba ters pozisyon mu açıyorlar diye aklımdan geçiyor. Ben de TKF yok ama iki gün önde TCD aldım. Şöyle örnek vereyim 19 haziranda bist 0,99 yükselmiş, TCD portföyündeki hisselerin 12 si düşmüş (tabi burada hisse yüzde oranları da önemli) 7 si yükselmiş. Neticede TCD -1.,12 değer kaybına uğramış; 22 haziran da ise endeks 1,39 yükselmiş, TCD hisseleri ise bu kez 13 ü yükselirken 6 sı ise değer kaybetmiş. Ve TCD nin değeri ise 0,48 artmış. Yani hisse değerleri yanında daha değişik bir işlem sonucu mu böyle değerleme oluyor sorusu aklıma geliyor ama bilgim yok tabi. Bol kazançlar
    Hocam ne kadarı fonun bünyesindedir bilmiyorum ancak Tacirler'in 30 bin kadar endeks short türev kontratı ( yani endeksin düşüşüne kaldıraçlı işlem ) vardı bir hafta öncesine kadar. Şu anda 10 bin civarı kaldı. Muhtemelen onun zararı.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

4. Örnek Yhs Hisse fon(Aktif Fon) yatırım stratejisi;

Yhs Fon yönetim ücreti:

Aku Hisse fon(Pasif fon)

Aku Fon yönetim ücreti

Pasif endeks fonları, aktif fonlar gibi yoğun al sat yapmadıkları için, yukarıda da görüleceği gibi endeksi korele etmek için örnekleme yöntemi ile hisse seçtikleri için, yönetim ücretleri tebliğ ile düşük belirlenmiştir.

5. Mevzuat ile bu tür fonların ( Alıntı yaptığınız fonun izahnamesinden aldım)

''izahnamesinde belirtildiği üzere aşağıdaki yüzdeler arasında oynaklık bırakılmasında,

Asgari %80 Azami % 100 Ortaklık Payları ''

Ayrıca,

''Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla fonun türüne ve yatırım stratejisine uygun olacak şekilde türev araçlar (VİOP sözleşmeleri, forward, opsiyon sözleşmeleri) dahil edilebilir. Kaldıraç yaratan işlemlerin pozisyonlarının hesaplanmasında, Rehberin Fon Türlerine İlişkin Kontrol başlığında yer alan sınırlamalara uyulur.

Ortaklık payları, özel sektör ve kamu borçlanma araçları, altın ve diğer kıymetli madenler, faiz, döviz/kur ve finansal endekslere dayalı türev araçlara, varantlara ve sertifikalara yatırım yapılabilir. ''

Yasayapıcının böyle düzenlemesindeki amac , dayanak varlığın getirisini birebir yansıtmasını sağlamak mıdır , yoksa en az dayanak varlık kadar kazanmasını sağlamak, mümkünse ötesine geçebilmesini sağlamak mıdır ?
    Kağıt üzerinde mevzuatın kendilerine sağladığı hareket alanı içinde, dayanağa relatif getiri yapmak mümkündür, benzer mevzuatla yapabilenler vardır.

''paralel'' getiri sağlamayı hedeflemek, eşit getiriyi yapmak değildir. Paralel terimi ile ima edilen, ve genel olarak bahsedilen dayanak varlık ile korele/uyumlu gitmektir. Yani dayanak varlık 1 çıkarken 1,04 çıkıp ya da 1 düşerken 0.96 düşerseniz, paralelsinizdir.

Yönetim ücretleri bir kriter değil. Çok aktif yönetilirken, ortalamaya göre düşük, çok pasif yönetilmesine karşın ortalama yönetim ücretlerinden yüksek fonlar var.
    Mevzuatta bu kapsamda ''hisse yoğun fon kategorisi düzenlemesi'' var. Aktif yönetilen, pasif yönetilen diye bir ayırım yok. Aktif ya da pasif yönetmek, fonun tercihi.

Ayrıca ''aktif'' ya da ''pasif'' yönetilmesi nesnel/görece terimler. Aktif yönetilip çok başarısız, pasif yönetilip çok başarılı olabilir. Mevzuatta bir karşılığı yok.

Her neyse, polemiği uzatmak istemem. Siz bildiğiniz gibi, ben bildiğim gibi.

selamlar.

6. Polemiğe girilecek bir durum yok, mevzuat endeks fonlara endeksten sapmasına izin vermiyor.

Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-52.1)

Madde 23- 2

7.  Alıntı Originally Posted by tradestop Yazıyı Oku
    Polemiğe girilecek bir durum yok, mevzuat endeks fonlara endeksten sapmasına izin vermiyor.

Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-52.1)

Madde 23- 2
    En az. Ona itiraz etmedim ki zaten, bu düzenlemenin yukarısı açıktır/üst sınır yoktur. Korelasyon şartı menfi durumlar için uygulanır, müspet değil.
    Pratikte, yatırımcıyı korumak maksatlıdır düzenleme. Aksi, eşyanın tabiatına, hukuğun yapısına aykırıdır.

OPH endeks düşüşlerine nasıl tepki vermiş, şuan bu fon için önemli nokta bu bence.

Fon Ocak ayı itibariyle işleme başlamış. Bu tarihlerde fiyat ortalama 1.01 civarinda.

Mart ayında pandemi ile birlikte düşüşe geçmiş 0.66 ile en dibi gördükten sonra piyasalarla birlikte toparlanmaya başlamış ve 1.16 seviyelerine ulaşmış.

Sayfa 702/1001 İlkİlk ... 202602652692700701702703704712752802 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •