Sayfa 749/1312 İlkİlk ... 2496496997397477487497507517597998491249 ... SonSon
Arama sonucu : 10492 madde; 5,985 - 5,992 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 2

1.  Alıntı Originally Posted by dva glaza Yazıyı Oku
    2+1 evi 680.000 tl. baz alırsak.

680.000-%10 peşinatı 68.000 tl.düşersek kalan bakiye = 612.000 tl.
    İlk yıl 12X2280 tl =27.360 tl ödeme yapılsa.
    612.000-27.360=584.640 kalan bakiye borca %20 artış uygulansa X1.20=701.568 tl borca ulaşılıyor.

Bu şekilde taksitlerle yıllık %20 artışla(varsayımı ile) bu borç zaten bitmez.(ancak enflasyon sıfır olmalı veya çok düşük olmalı %1-2 gibi)
    Ya peşinat daha fazla olmalı yada ara taksitler olmalı.
    Yıllık taksit ödeme 27.360 tl.yıllık faiz artışı %20 den 116.928 tl. oluyor.

Mutlaka bir yerde yanlışlık var veya ben yanlış anladım ve yorumladım.

YTD
    Hesaplama mantığın doğru, nerede kafan karıştı anlamadım. Kalan borca %20 artış uygulandığını kabul ettiğinde (kabul doğru aslında) biraz karmaşık gözüküyor. Onun yerine 20 yıl boyunca sadece taksit miktarının arttığını düşün.
    Senin örnekten gidersek
    1. yılın taksiti: 2.280 TL ise %20 artış ile
    2. yıl: 2.280*1,2 =2.736 TL
    3. yıl: 2.736*1,2 =3.283 TL
    ...
    20.yıl: 72.841 TL taksit ödenecek.

2. 16.000 tl geliri olan ailenin de geliri bu oranda artacak ama borç yine bitmeyecek.
    Mantık hatası var.

16.000 X 31,94780 = 511.165 tl. 20 ci yılda ailenin de aylık geliri olacak.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    istanbul
    Gönderi
    4,514
    TOKİ'nin ev kampanyasının özeti:
    Ey müteahhitler ;Bakın size 20 Yıl ödeme garantili kiracı ayarlıyorum..!!

Kredi çekip aldığında ödeme rakamın sabit olduğundan enflasyon nedenşylevgelirin arttıkçs borcun gelire oranı her yıl düşerken burada borcun gelire oranı hep sabit kalacak
    bir halt olacağı yok.

5. Niye kafalar bu kadar karışıyor anlamadım. 1 yıl ödedin, bakiye borca %20 zam yapıldı..kalan borç 19 yıla bölünecek, böyle aylık taksitler belirlenecek. Mesela bakiye borç 600 oldu...600/20/12=2,5 aylık ödeme...2,5*12=30 ödedin...kalan borç 570*1,2/19/12=3 olur aylık ödeme...yani 20 yıl boyunca aylık ödemelerin her yıl enf. kadar artacak..bu da normal bir durum.

Olumlu ve olumsuz yanları sıralayayım.

i-) En ucuz(şerefiyesiz ve büyük şehirde olmayan) ev, 680 bin tl...Benzer kalitede(toplu konutlarda her zaman işçilik sorunları olur) evler 1 milyon civarıdır. Avantaj var mı var, ama abartıldığı kadar gel vatandaş gel durumu yok.

Öte yandan arsanın sıfıra yakın maliyetli olduğu ve düzenli finansman olacağı varsayımıyla, bu işi yüklenen alt yüklenici müteahhitler iyi kar ederler bu işten. Yani arsa maliyetsiz düşünülünce aslında evler kar edilerek satılıyor diyebiliriz.

2-) Arsadan başlayan satın alma olarak, normal sat-yapçıya göre risk çok aha az. Devlet işin içinde sonuçta.

3-) Toplu konut alanlarının, alt yapısı nispeten iyi yeni mahallere dönüşme ihtimali yüksek.

Olumsuz yanlar,

i-) Endeksleme asgari ücret, memur maaşı vs hepsi enf. demek. Dar gelirlinin gelirinin en fazla enf. kadar artar, hatta gerçek enf. resmi enf dan daha fazla arttığı düşünülünce, zamanla bu kiralar daha zor ödenir. Enf %10 civarı olsa, en fazla %1 gerçek-resmi farkı olur...ama %100 olursa enf, fark %20 lerde olur...reel kayıp %20 büyük bir kayıp.

ii-) Evi alıp otursan kira derdinden kurtulursun, ama 2 yıl denen sürenin 4-5 yıla çıkma riski de var. Bu durumda 5 yıl hem kira hem de taksit ödersin. Bir nevi almadığın ev için ön ödeme yapıyorsun.

iii-) Baz fiyatlar açıklanıyor. Halbuki büyükşehir fiyatlar daha yüksek. Ayrıca şerefiye farkı deniyor. Muhtemelen bu fiyatlar zemin kat fiyatıdır. Mesela 6-7. katlarda çıkarsa kuran belki de 680 değil 1 milyon ödeyeceksin. Yani ev fiyatlarını 1 milyon gibi düşünmek daha doğru.

iv-) Fiyat ayarlaması yılda iki kez yapılacak. Bu durum bileşik etki ile yılda tek seferde yapılan artışa göre daha dez avantahlı

Özet, ortada ciddi bir avantaj yok, devletin girdiği önemli bir yük de yok. En fazla inşaatçılara yarayacak bir iş gibi duruyor. Bana soran yakınlarıma ben olsam başvurmazdım diyorum. Zaten çoğu taksitleri sabit olacak zannediyor, şerefiye farkında vs haberi yok kimsenin.

Mesela Rize'de zaten başlayan çalışmalar vardı. Burada evler büyük ihimal 2 yılda teslim edilir. Yani bazı illerde daha kazma vurulmamışken, bazılarında temel vs atılmış bile olabilir. Yani ilde ile, hatta il içi projeden projeye farklılıklar olacaktır.

Ama gördüğüm kadarıyla eskiye göre toki konutları kalite olarak daha iyi, normal müteahhit yapısıyla(orata gelirli için yapılan evler) arada çok fark yok. Eskiden kalite olarak ciddi sorunlu binalar yapılıyordu.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Ufak bir not:
    Başvuruyu e-devletten yaptıktan sonra, adına yeni açılan hesabın iban bilgisi SMS ile geliyor ve başvuru bedelinin en geç yarın yatırılması isteniyor. Aksi durumda başvuru iptal ediliyor.
    Başvuruyu yapıp, başvuru bedeli olan 500 TL’yi denkleştiremiyen bir kişiyi gördü bu gözler.

7.  Alıntı Originally Posted by EGEDUK Yazıyı Oku
    Ufak bir not:
    Başvuruyu e-devletten yaptıktan sonra, adına yeni açılan hesabın iban bilgisi SMS ile geliyor ve başvuru bedelinin en geç yarın yatırılması isteniyor. Aksi durumda başvuru iptal ediliyor.
    Başvuruyu yapıp, başvuru bedeli olan 500 TL’yi denkleştiremiyen bir kişiyi gördü bu gözler.
    İnsanlar o kadar çaresiz ki, beleş mezar bulsa girecek. Artık anlamıyorlar mı, okumak istemiyor mı, yoksa tek umudumuz bu, bırak biz yanlış anlayalım mı diyorlar bilemem..Hani meşhur karikatür var ya, acı gerçekler, tatlı hayaller diye..herkes tatlı hayalleri tercih eidyor.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

8.  Alıntı Originally Posted by ayhan53 Yazıyı Oku
    Kredi çekip aldığında ödeme rakamın sabit olduğundan enflasyon nedenşylevgelirin arttıkçs borcun gelire oranı her yıl düşerken burada borcun gelire oranı hep sabit kalacak
    bence kalmayacak başkanım.

nasıl kiraları kaba etlerinden aldıkları ilhamla sınırladılar, bunda da x bir seçim öncesi benzer uygulamaya gidilecek ve tutarlar düşecek.

işin içinde değilim ama bu sene de bu şekilde uygulanmış sanırım memur maaş artışı 80% iken sanırım 50% olarak uygulanmış.

iki senede bir seçim olduğunu göz önüne alırsak ilham gelme ihtimali yüksek siyaset esnafımıza.

bir kere ilham geldi mi zaten büyük oranda yırtıyorsun bileşik getiri mantığında.

ben soranlara Anadolu için girin diyorum devlet bir arsa bulur yapar, İstanbul için sorumluluk almam.

Sayfa 749/1312 İlkİlk ... 2496496997397477487497507517597998491249 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •