Ben de aynı şeyi düşündüm, zorlu korteks gibi bir firma yukarıda belirtilen ortalama ticari kredi faizi oranı üzerinden borçlanmak varken neden gidip 3-4 puan fazla bir orandan borçlanır. İlk başta acaba bankaların uygun bulmadığı uzun bir vade için mi bu farkı ödüyor diye düşündüm ama sanırım durum öyle de değil, Sonuçta 9 aylık bu krediyi sağlam bir firma yukarıdaki listede görüldüğü gibi en az 3-4 puan daha düşük bir faizden borçlanabilir.
Aklıma tek bir şey geliyor, *eğer firma gerçekten çok sağlamsa* acaba firmanın sahipleri kendi banka mevduatlarını yine kendi firmalarının bu tür bonolarında mı değerlendiriyorlar?. Bu savımı destekleyen bir diğer gelişme de bu tür bonoların pek etrafa duyurulmadan çok hızlı tükenmesi?. Bu kadar talep gelen bir bononun faizinin de nispi olarak 3-4 puan marj bırakması arz talep ilkesine uyuyor mu?
Benimki sadece bir beyin fırtınası, kesin bir iddiada değilim. Ama kafamda konuyla ilgili örtüşmeyen bazı şeyler var. Bu firmanın neredeyse en kazık ve yüksek oranlı kredi türü olan tüketici kredisine çok yakın bir orandan ticari kredi kullanıyor olması biraz garip değil mi?
Yer İmleri