Sayfa 77/213 İlkİlk ... 2767757677787987127177 ... SonSon
Arama sonucu : 1700 madde; 609 - 616 arası.

Konu: Dowes

1.  Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    Hayır anlayamayız. Likidite açığını zorunlu karşılıklar ile karşılaştırın. Bankalar TCMB'ye para yatırmıyor olsalar, likidite açığı da olmaz. Son dönemde hızlı büyüme nedeniyle ZK da arttı, bu da likidite açığı olarak piyasaya yansıdı. Daha net bir resim için "likidite açığı/aktifler" oranına bakın. Fonlamanın 250 milyar olduğu dönemde ZK da 400 olur. Bankalar yine TCMB'deki paralarını geri alsalar "net artı"da olurlar.

Havuzun kuruması diye bir şey olamaz. Havuzun su seviyesi artıyor, havuza konan suyun bir kısımını TCMB veriyor ve ismine de likidite açığı diyoruz. Şunu hep tekrar ediyorum ama unutuluyor: Bankalar krediyi uzaya vermiyorlar; birine verilen kredi aynı zamanda bir başkasının mevduatıdır. Bankalar kaynağı olmayan bir kredi veremezler. Önce kaynak bulunur, sonra kredi verilir. Şu anki piyasa yapısında bu kaynaklardan biri de TCMB. Çünkü para politikasını bu şekilde çiziyor.

TCMB piyasaya 250 milyar veriyorsa, kendi çizdiği politika nedeniyledir. Bankalar krediyi yurtdışına vermiyorlar; yurtiçine veriyorlar. Aktarım mekanizmasında bu paranın bir kısmı TCMB'ye geri dönüyor, bir kısmı da yastık altına gidiyor. Bu "kaçak" nedeniyle de likidite açığı artıyor. Bankaların buna müdahale gücü yok. Sistem böyle kurulu ve bankalar da kendilerine verilen işlevi yerine getiriyorlar, acaip bir şey yapmıyorlar.

Burada asıl soru şu: Ey TCMB. Madem piyasadaki kredi hacminin bu hızla artmasını istiyorsun. Yastıkaltına kaçak olacağını da biliyorsun. Likidite açığını görmekten rahatsız olacak bir kesmi neden provoke ediyorsun; ZK oranlarını düşür, sen de rahatla biz de

Anlattıklarınızdan anladığım ZK nın tcmb'nin özerkliği ve fonksiyonu için epey önemli bir araç olduğu. Düşük yada sıfır ZK, tcmb dışı aktörlere özellikle maliye politikası ile oynayarak ciddi manevra alanı tanıyor. Bu manevra alanı da eğer sınırlandırılmaz ise merkez bankasının fonksiyonelliğini ve işlevselliğini yok edebilir.

Sizce tcmb kredi hacminin bu hızla artmasını gerçekten istiyor mu? . Ben sanki kredi artışını tcmb dışı aktörler zorluyor, tcmb ise politikacıları kızdırmayacak bir formatta iki arada bir derede duruyor ama kredi artışını temelde çok desteklemiyor gibi görmüştüm.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2. @rxpu @jondowes

ben olaya şu şekilde bakıyorum

TCMB Zorunlu Karşılıklar Veri Seti

Bu sete bakıldığında, TL yükümlülükler için ROM uygulaması çerçevesinde %60 dolar % 30 altın (%5 hurda yeni) verilmesinin büyük oranda yapıldığı görülmektedir.

Ve sonuç olarak; TL yükümlülüklerin sadece %25'i TL cinsinden TCMB'ye verilmektedir geri kalan dolar+altın+hurda altın olarak ödenmektedir.

Mesela;

16/06/2017- 30/06/2017 TL ZK döneminde ;
    Tesis Edilmesi Gereken Toplam (TL) 98,546
    Türk Lirası Tesis Edilen (TL) 24,329

Ben kalan TL'nin aktifin (hangi hesaplar bilmiyorum ) finansmanında kullanıldığını düşünüyorum..

Ayrıca

TBB "Likitide Riski" alt sayfası incelendiğinde

Vadesiz de - 167 milyar seviyesinde.
    İspanyolca geleceğin dili, sen geleceğin insanı ! ispanyolca

Zorunlu karşılık olarak gösterilen tutarlara TCMB tarafından faiz ödeniyor mu?
    Ödeniyorsa TL, dolar, euro, altın için ne kadar?

4.  Alıntı Originally Posted by elma Yazıyı Oku
    Zorunlu karşılık olarak gösterilen tutarlara TCMB tarafından faiz ödeniyor mu?
    Ödeniyorsa TL, dolar, euro, altın için ne kadar?
    @elma

http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conne...silik+Oranlari

sağ sütunda "Bankacılık verileri" altında

Türk lirası Zorunlu Karşılıklara Uygulanan Faiz/Nema Oranları
    Yabancı Para Zorunlu Karşılıklara Uygulanan Faiz/Nema ve Komisyon Oranları
    Zorunlu Karşılıklara Faiz Ödenmesinde Dikkate Alınacak 100x(Mevduat+Özkaynak)/Kredi Grup Ortalamaları (%)
    İspanyolca geleceğin dili, sen geleceğin insanı ! ispanyolca

TCMB tarafından zorunlu karşılıklara ödenen faizlerde son durum TL için %4, USD için %1,25, Euro için %0 görünüyor.

TCMB ağırlıklı ortalama fonlama faizi %11,9X civarında olduğu, bankaların yüksek kredi/mevduat oranları nedeniyle fon açığı bulunduğu dikkate alındığında zorunlu karşılıkları mümkün olabildiğince TL yerine USD olarak ayırmanın rasyonel bir tercih olduğu ifade edilebilir.

6.  Alıntı Originally Posted by elma Yazıyı Oku
    TCMB tarafından zorunlu karşılıklara ödenen faizlerde son durum TL için %4, USD için %1,25, Euro için %0 görünüyor.

TCMB ağırlıklı ortalama fonlama faizi %11,9X civarında olduğu, bankaların yüksek kredi/mevduat oranları nedeniyle fon açığı bulunduğu dikkate alındığında zorunlu karşılıkları mümkün olabildiğince TL yerine USD olarak ayırmanın rasyonel bir tercih olduğu ifade edilebilir.
    Kimin için rasyonel?. ZK lara ödenen faiz de bir çeşit parasal genişleme (piyasaya kalıcı likidite sağlama) olduğundan tcmb için şu aşamada pek rasyonel değil. Banka karlılıkları yüksek gelmeye devam ederse TL ye ödediği faizi düşürebilir.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Kimin için rasyonel?. ZK lara ödenen faiz de bir çeşit parasal genişleme (piyasaya kalıcı likidite sağlama) olduğundan tcmb için şu aşamada pek rasyonel değil. Banka karlılıkları yüksek gelmeye devam ederse TL ye ödediği faizi düşürebilir.
    Tabii ki bankalar için.

8.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Sizce tcmb kredi hacminin bu hızla artmasını gerçekten istiyor mu?
    Siyasi etki uzun yıllardır var. Sonuçta belli fiyattan kredilerin artması ekonomik büyüme için gereksinim. %25-30 yıllık artış hızına gelirse aşırı ısınma yapacağı için yavaşlatılıyor. %15'ten aşağı düşmesi ise tercih edilmiyor bu sefer karşıt tedbirler devreye sokuluyor. Hemen her TCMB sunumunda "kredi stoğu artış hızı" grafiği bunun için var.

Alıntı Originally Posted by inti Yazıyı Oku
    Ben kalan TL'nin aktifin (hangi hesaplar bilmiyorum ) finansmanında kullanıldığını düşünüyorum..
    TCMB TL'nin tek ve gerçek sahibi. TCMB için "TL finansmanı" diye bir şey yok. Kendi yarattığı bir muhasebe defteri TL. TL'ye ödenen tüm faizler de TCMB'nin defterinde bir "sayfa" sadece. İster tüm sayfaları yırtıp atar, ister her sayfaya milyon tane sıfır yazar.

Alıntı Originally Posted by elma Yazıyı Oku
    ROM bunun için var. Swap piyasası bunun için canlı. Yeni değil yıllardır bu şekilde. TCMB'nin net rezervlerinin 25, brüt rezervlerinin 100+ milyar dolar olması da bu sayede. Aradaki fark; FX pasifler için tutulan FX ZK ve TL pasifler için tutulan FX ZK.

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    ZK'lara uzun yıllardır faiz ödenmiyordu, Kasım 2014'te başladı. Bu parasal genişlemeden çok tasarruflara verilen ufak bir faiz desteği oldu. Sonuçta bankalar bu parayı sokaktan bulmuyor; %10+ faizle borçlanıyor. Bu faizle hasarın bir kısımını iade alıyorlar.
    Forum kuralları 'nı okudunuz mu?

1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
    2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
    3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
    4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
    5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...

Kurallara AYKIRIDIR.

Sayfa 77/213 İlkİlk ... 2767757677787987127177 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •