zanum evladum, batı antalya'dan bildiriyorum. söyleyeceklerim, burdur, ısparta, denizli, aydın, neyse uzatmayayım, bir tek belki kırıkkale hariç, tüm türkiye'yi kapsayan gerçekler.
rant, maaşla geçinen, mal mülk sahibi olmayan kesimin canına okudu, fakat türkiye'de babadan-dededen tarla, ev, bağ evi kalan çok büyük bir köylü, kasabalı kesim var (bir de şehirli tuzu kurular var. maltepe, kartal, ümraniye, ataşehir, pendik gibi varoşların akepe rantı sayesinde... buna hiç girmiyorum). bunlar 15-20 yıl önce götüne don alamazken, şimdi para içinde yüzüyor. turistik hiçbir olayı olmayan yaşadığım yerde tarlanın dönümü 1,5 milyon, kümesten hallice sıfır daireler 3,5 - 4 milyon olmuş durumda. köylü ve kasabalı bu durum karşısında titreyip zevkten boşalıyor. en kötüsünün 10, sokakta haline acayip para uzatacağınız tiplerin 30-40 dönüm arsası var.
bir kesim satıp yiyor. bir başkası tarlayı, serayı suriyelilere işlettirip 5 kuruş vergi, sgk ödemeden tıkır tıkır para kazanıyor. bunların çocukları açmış birer galeri, 500 bine aldığı arabayı bir ay sonra 700'den çakıyor. millet kütür kütür para kazanıyor.
neyse, traşı keseyim. hiç kimsenin ölüp bittiği falan yok. keyifler gayet yerinde, hatta hiç olmadığı kadar iyi.
krizin kralı bile olsa, bu kesim kira ödemiyor, temel gıdasını kendi imkanlarıyla karşılayacak durumda ve emin olun yeterince birikim sahipleri.
bir de bakmayın, azımsanmayacak kadar büyük bir kesim toki'lerden nasiplendi. 2-3 yıl önce 20 bin peşinat yatırıp + iki tane 1500 lira taksit ödeyen, 800-900 binden devretti o daireleri. peşin ödeme indirimi şu bu derken 300-400'e mal edilen daireler 1 milyon 800 - 2 buçuk milyondan alıcı bekliyor.
bu tip mecralarda takılmak, trollere laf yetiştirmek, insanın kafasında gerçeklerden kopuk alternatif bir dünya yaratmasına, kendini içine hapsetmesine, sinir-stres sahibi olmasına neden oluyor. bir iki ay önce siyaset içerikli entry girmemeye karar verdim, başlarda biraz zorlandım, şimdi okumayı bile bıraktım, size de aynısını tavsiye ederim.
Yer İmleri