Vesbe, vestel ticaret a.ş ye satıyor. Sattığı firma ilişkili taraf olduğu icin Kurumlar vergisine göre bir satış yöntemi belirlemesi ve bu yöntemi 3 yıl değiştirmemesi gerekir.
Yöntemler
1. Maliyet + yöntemi. Bu yöntem uygulanıyorsa maliyetlerdeki artışta kar marjı değişmez. Maliyet artışında vestel ticaretin karı düşer, maliyet azalisinda vestel ticaretin karı artar.
2. Kar paylaşım yöntemi. Bu yöntem uygulanıyorsa maliyet artış ve azalışları iki firmaya da artı ve eksi yazar.
3. Mukellefce belirlenen yöntem. 8sin özelliğine göre belirlenir ki bunu maliyeye açıklaması gerekir, uygulaması zordur.
Vesbe ilişkili taraf işlem raporu yayinlamadigindan (ya da ben gormedim) hangi yöntemi kullanıyor bilmiyoruz. Brüt satış kar marjı yillardir 15-17 ler civarı gitmiş. Muhtemelen 1. Yöntemi kullanıyorlardır.
Normal şartlarda maliyetlerdeki artıştan ve pariteden etkilenmemesi lazim. Doğrudan etkilenen vestel ticaret olmali.
Pazar zorlukları nedeniyle Bir ihtimal kar marjlarina ayar vermek zorunda kalabilirler (yöntem değiştirmek gibi) ve bunu da maliyeye açıklayabilirler.
Belki bana meydanı boş buldun atip tutuyorsun diyebilirsiniz. Ama yine de aracı kurumların basma kalıp sözlerinden iyidir. Bir bakış açısı olarak dikkate alabilirsiniz.
SM-J710FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.
Yer İmleri