Sayfa 81/250 İlkİlk ... 3171798081828391131181 ... SonSon
Arama sonucu : 1998 madde; 641 - 648 arası.

Konu: Türkiye Ekonomisi, Faiz, USD,BIST, Büyüme ve Makro Ekonomik Değerlendirmeler

1.  Alıntı Originally Posted by Pythagoras Yazıyı Oku
    - bes ömür boyu maaş veriyor mu ?

- beste aldığın maaşa yıllık ne kadar zam veriyorlar ?

- besten aldığın maaş ile hastalanınca ne yapacaksın, sağlık ?

- besten aldığın maaş öldüğün zaman kime kalıyor,sen öldükten sonra da bekar çocuklarına ömür boyu devam ediyor mu ?

...
    Bu soruların cevabını emeklilik sitelerinde bulursunuz biraz araştırırsanız.
    Yazdığım gibi herkesin kendi bütçesi var, SGK gibi havuz değil, paranız kadar ikramiye ya da maaş alıyorsunuz. Maaş olayını ikramiyeyi taksite bölüp aylık alıyorsunuz gibi düşünün mesela on sene, süre bitince yani para bitince maaş kesiliyor. Veya ortalama ömür, sizin yaşınız vb. gibi faktörlere göre BES şirketi sigorta şirketine sigorta yaptırıp size ömür boyu maaş ödüyor: burada da uzun yaşarsanız kardasınız, BES şirketi de farkı sigortadan alıyor yine zarar etmiyor, bu seçeneğin dezavantajı da sigorta primi de sizin birikiminizden gideceği için maaş düşük oluyor yine.
    Benim BES hesabım yok, zorunluyu da ilk ay kapattırdım, ilk araştırdığımda bunları görünce yapmamaya karar vermiştim. Ben paramı kendim biriktirip yönetirim diye.

Alıntı Originally Posted by selka Yazıyı Oku
    Sn.Thermofluid yorumunuz, ilginiz ve takip etmeniz için çok teşekkürler...
    ...
    Benim gözümde;

Bu ülkenin şirketleri, onların hisseleri, emlakları, arsaları, dükkanları, gayrimenkulleri maalesef değersiz emtialardır....

Trade edebiliyorsan; TL-USD

Edemiyorsan; Altın ı al; geri çekil; izle ve bekle...

Dedim ya ANAMOLY ekonomilerde en kötü şeylerdir...

Nereye evrileceği asla bilinmez....

Memlekette durum maalesef budur...
    Sn. Selka,

Detayli analiziniz icin tesekkur ederim. Yatirim yonteminizi sebepleri ile detaylica aciklamissiniz. Bist'in onca olagandisi gelismeye ragmen bu kadar yukselmesini kimse beklemiyordu. Dediginiz gibi normal isleyen bir ekonomide iyi performans gosteriyorsa borsanin yukselmesi, aksi takdirde dusmesi gerekir.

Buradaki anomaly yatirimcinin Maslow'un ihtiyaclar listesini hizli bir sekilde tirmanmasindan kaynaklaniyor diye dusunuyorum. Onceki yillarda paraya ulasim zordu. Hatirladigim kadariyla 90'li yillarda bankadan kredi cekerken araya tanidik bile sokuluyordu ve bankalar kolay kolay 2-3 yildan uzun vadeli kredi vermiyordu. Parayi zar zor kazanan bir vatandas yatirim yaparken/parayi harcarken ince eleyip sik dokuyordu. Örnegin emlakta isinma, aidat giderleri, komsularin durumu, bölgenin gelismeye acik olmasi, cocuk yetistirmek icin uygun olmasi gibi kriterleri goz onunde bulunduruyordu. Cunku insanlar tek atis hakkinin oldugunu biliyor, ona gore hata yapmaktan imtina ediyordu.

Mevcut durumda ise yanlis tercih yapmak icin marjlar daha genisledi. Yatirimci/tüketici tercihini degistirirken bunun ona maliyetinin dusuk oldugunu biliyor. Klimasi olmadigi icin aracini satip, krediyle baska bir araci kolayca alabiliyor. Aradaki farki 48 ayda taksit taksit oduyor. Buna ek olarak, cesitli yatirim araclarindan (emlak, kripto paralar, ciftlikbank, borsa, gelismekte olan ulke fonlari) hizlica koseyi donme hikayeleri de cogalinca, insan ister istemez arayislara giriyor ve parasal bollugun ona sundugu imkanlara da guvenerek daha fazla risk aliyor. Bu da paradigma degisimine neden oluyor.

Yani eskiden tek atis hakki varken, simdi loto belki bana da vurur diyerek riskli yatirimlara yoneliyor ve bu davranisi etrafinda kendi gibi hareket eden insanlara bakip rasyonelize ediyor. Ya da daha aptal teorisine göre (ing. greater foolish theory) kendinden daha cesur(!) bir yatirimci sayesinde daha fazla kazanacagini dusunuyor.

Maslow'a geri donecek olursak, eskiden sadece kirasini-faturalarini oder ve temel ihtiyaclarini giderirken, artik kolayca borclanabildigi icin, borc parayi carpan olarak kullanmaya calisiyor. Iste o noktada savasa giren ulkeye, kripto paralara, f/k orani 30 ustu olan emlaga yatirim yapmaktan cekinmiyor.

Alıntı Originally Posted by selka Yazıyı Oku

Trade edebiliyorsan; TL-USD

Edemiyorsan; Altın ı al; geri çekil; izle ve bekle...
    Bu konuda sizinle hemfikirim. Nakitte kalmak dogru bir yaklasim diye dusunuyorum. Sizden farkli olarak hala ufak da olsa borsaya yatirim yapiyorum. Bunda uzun vadeli yatirim yaptigim icin maliyetlerin oldukca dusmesinin de etkisi var. Riskin fazla oldugunu dusundugum icin alimlarimi azalttim ve mevduata (yaklasik %70) agirlik veriyorum. Ama sifirdan baslasam sanirim hisse almaktan cekinirdim. Emlak konusu zaten kendi basliginda yeterince tartisiliyor.

Kirilim yasandigi zaman insan elindekinden de olmaktan korkuyor. Bircok yillarin yatirimcisi mevduattayken benim etim ne budum ne diyerek simdilik bekliyorum.

3. Dun 15 ocakta zorunlu olarak girdigim BES ten ayrilmak icin basvuruyu yaptim. Aslinda niyetim adedim oldugu gibi fiziki altin yada fiziki dolar almakti. Ama hem miktarin azligi (74 tl) hemde bes sacmaligini iyice ispat etmek icin uzun suredir kullanmadigim yatirim hesabindan sadece hektas lotu aldim o da 10 tane geldi o paraya, ne 1 kurus eksik nebir kurus fazla boyle devam edecegim bakalim besin 10 yil sonra durumu ne olacak, hektaslarin ne olacak.

4. Paçal yapman lazım. BES in de olsun altın da gümüş te mevduatta hisse de.

Önyargılı olmayın. BES fena getirmiyor.

Oturduğun ev hariç asla eve yatırım yapma yeter. En kötüsü ev. Evler NET getiri ile 150-170 ev kirasına düşene kadar ev alınmaz yatırım için. Milletin ekonomisi bozulunca kirayı takmaya başladı. Eline hiç kira bile geçmeyebilir.

Tefas tan fonları takip edin yılda BES 2-3 kere max değişiklik yapın dağılımda o kadar...

BES likittir. En fazla 2 günde tüm paranı alabilirsin istediğin zaman. FON alıp satmaktan hiçbir farkı yok. Ben çok memnunum BES ten. %100 ALTIN fonundayım 2014 ten beri. Maaşımın üçte birisini her ay BES e gömüyorum. Kuyumcuya vereceğim komisyondan daha az BES ALTIN fonuna yönetim için verdiğim para. Bildiğin gram altın. Hiç bir farkı yok.

Hisse senedi de her zaman her fiyattan alınmaz. Düzenli temettü veren sanayi şirketlerini F/K sı 5-9 arasında iken kademeli al unut. F/K sı 25-30 iken gözünün yaşına bakma kademeli sat bir sonraki döngüyü bekle. Başka bir kurala gerek yok uzun vadeciler için. Trade ediyorsan bu kural geçerli değil.

Alıntı Originally Posted by ibrahim Yazıyı Oku
    Dun 15 ocakta zorunlu olarak girdigim BES ten ayrilmak icin basvuruyu yaptim. Aslinda niyetim adedim oldugu gibi fiziki altin yada fiziki dolar almakti. Ama hem miktarin azligi (74 tl) hemde bes sacmaligini iyice ispat etmek icin uzun suredir kullanmadigim yatirim hesabindan sadece hektas lotu aldim o da 10 tane geldi o paraya, ne 1 kurus eksik nebir kurus fazla boyle devam edecegim bakalim besin 10 yil sonra durumu ne olacak, hektaslarin ne olacak.

5. Marshall yardımı yapıldığı dönemde (kredi verenler) Türkiye'nin coğrafi yapısı demiryoluna uygun değil deyip; Ulusal Ulaşım Sistemini demiryolundan karayoluna çevirtmişlerdi.

https://www.facebook.com/AwesomeMach...c9zOKk1BNO4Lk8
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

6.  Alıntı Originally Posted by sadecegrafik Yazıyı Oku
    Paçal yapman lazım. BES in de olsun altın da gümüş te mevduatta hisse de.

Önyargılı olmayın. BES fena getirmiyor.

Oturduğun ev hariç asla eve yatırım yapma yeter. En kötüsü ev. Evler NET getiri ile 150-170 ev kirasına düşene kadar ev alınmaz yatırım için. Milletin ekonomisi bozulunca kirayı takmaya başladı. Eline hiç kira bile geçmeyebilir.

Tefas tan fonları takip edin yılda BES 2-3 kere max değişiklik yapın dağılımda o kadar...

BES likittir. En fazla 2 günde tüm paranı alabilirsin istediğin zaman. FON alıp satmaktan hiçbir farkı yok. Ben çok memnunum BES ten. %100 ALTIN fonundayım 2014 ten beri. Maaşımın üçte birisini her ay BES e gömüyorum. Kuyumcuya vereceğim komisyondan daha az BES ALTIN fonuna yönetim için verdiğim para. Bildiğin gram altın. Hiç bir farkı yok.

Hisse senedi de her zaman her fiyattan alınmaz. Düzenli temettü veren sanayi şirketlerini F/K sı 5-9 arasında iken kademeli al unut. F/K sı 25-30 iken gözünün yaşına bakma kademeli sat bir sonraki döngüyü bekle. Başka bir kurala gerek yok uzun vadeciler için. Trade ediyorsan bu kural geçerli değil.
    Elbette yatirim anlayisi sahislara ozeldir, lakin gram altin almanin tek yolu kuyumculara yuksek komisyon odemek degildir. Cok daha ucuz yollari mevcut.yatirim konusunda her fiyattan hisse alinmayacagi her fiyattan doviz yada altinda alinmamali,
    Benim asil besle ilgili problemin bunun zorunlu olmasi ve malesef calisanlar yerine baskalarinin dusunulerek uygulanmaya konulmasi, eger amac gercekten calisan ise devlet bana kendi belirleyecegi bir yatirim sirketleri ileen az 10 yil para cekmem sartiyla paranin tamamen kontrolunu bana versin. Ben istedigim zaman dolar istedim zaman altin mevduat yada hisse/ hisseler alayim.emekli sirketleri borsa fonu derken hangi hisseler oldugunu bile aciklamaktan itina edebiliyorlar.sadece sepetler arasi gezebilirsin diyorlar ama o sepetler icerigi tam olarak ne yada icini niye ben belirleyemiyorum.
    Bes konusunda tek uzuldugum nokta niye direk ayin 15. İnde ayrilmadimda paranin 3 gun isletilmesine goz yumdum.

7. Değerli arkadaşlar; pozisyon olarak %40 usd ve %60 TL deyim. Lakin siyasi görüşüm nedeni ile memleket savaşta iken ahlaki açıdan bu durumdan para kazanmayı kendime yakıştıramadım. O sebeple sabah saat 09:01 de usd kuru her ne olur ise olsun elimdeki %40 usd portföyümü satıp %100 TL ye geçiş yapacağım. Lütfen Yatırım Tavsiye siyesi olarak almayıniz ve dileğidiğiniz şeyi alın satın. Ve yazdiklarımı okuyun geçin. Tekrar ediyorum; Bu bir kişisel meseledir. Buradan gelen kazanç çok rahatsız edicidir, benim açımdan. Lakin olaylar durulur sakinleşir olağanlaşır, tekrar usd alır satrız. Iyi geceler...

SM-E500H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

8. BES sistemini iyice araştırdım... İzah etmeye çalışayım....

BES'te sonsuza kadar emekli olma durumu yoktur. Yatırdığın parayı peşin yada taksitle alma durumu mevcuttur.

BES sana diyor ki; en az sistemde 10 yıl kalıp, 56 yaşında emekli olup %100 devlet katkısını alabilirsin diyor...(Bu durumda en geç 45 yaş avantajlı gibi)

BES her 100 TL yatırdığım parayı sistemde 125 TL olarak izleyebilirsin diyor... (%25 net direkt kar)

BES OKS de caymaz isen direkt NET 1000 TL de benden diyor.... (Süper- Nerdeyse 1 yıllık prim ödemesi)

BES 56 yaşında paranı direkt çekmeyip 120 ayda alırsan (10 yıl) NET %5 daha ek katkı daha diyor...

Lakin tüm bunları alabilmen için YAŞ 56 ŞART diyor....

Yüzde olarak hesaplarsan devlet katkısı %39 ediyor ki %40 diyelim...

Yani sana her 100 TL yatır; hesabına 140 TL geçsin diyor...

100,000 TL yatır hesabında 140,000 TL olsun diyor...

Ama burada en az 10 yıllık vade var....

Merak etmeyin BES mevcut yatırım sistemleri ile de en az yıllık TEFE TUFE enflasyon oranları ve hatta daha fazla geliri de seçeceğin fonlar ile de tahaahüt ediyor...

Bence iyi.. Enflasyonun %0 olduğunu düşünün 56 yaşında 10 yılda bana 100,000 TL öde, ben de sana 140,000 TL ödeyeyim diyor...

Ya da şöyle düşünün...

AB de enflasyon %0...

AB diyor ki bana taksitler halinde 100.000 Euro yatır; 10 yıl sonra sana 140,000 euro vereyim....

Bence iyi....

Benim yaş 45... Ben önce olumsuz idim ama şimdi olumluyum... Kalmaya karar verdim...

Yine de siz bilirsiniz....

Sayfa 81/250 İlkİlk ... 3171798081828391131181 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •