Sayfa 76/250 İlkİlk ... 2666747576777886126176 ... SonSon
Arama sonucu : 1998 madde; 601 - 608 arası.

Konu: Türkiye Ekonomisi, Faiz, USD,BIST, Büyüme ve Makro Ekonomik Değerlendirmeler

Sn. Selka,

Uzun suredir yazmak istiyordum ama firsat bulamadim. Oldukca seviyeli ve guzel analizler iceren baslik icin size ve diger forumdaslara tesekkur ederim. Umarim uzun sure bu sekilde devam eder. Yukaridaki gelecek hakkindaki kötümser yaziniza istinaden goruslerimi belirtmeden once, dolar hakkindaki analizlerinizi yakindan takip ettigimi soylemek isterim. Sanirim yatiriminizi dolar-TL mevduat seklinde degerlendiriyorsunuz. Belki kacirmis olabilirim, diger yatirim araclarini neden dusunmuyorsunuz? Bist sizce asiri primli, ve riskli mi? Bu konuda goruslerinizi ogrenmek isterim.

Borsada uzun vadeli yatirim stratejisini benimsedigim halde, secimlerin yaklasmasindan dolayi onumuzdeki 1-2 sene riski daha az yatirimlara agirlik vermeyi dusunuyorum. Secim donemlerinde yöneticiler genelde buyume ve issizligi dusurucu politikalar benimsiyor ve atilan adimlar bu cercevede sekilleniyor. Buyume de borclanmayi beraberinde getiriyor. Fakat riskler fazla oldugu ve atilmasi gereken adimlarin kiyisindan gecildigi icin, issizlik ve enflasyon bir turlu dusurulemiyor.

Ekonomik anlamda bu kisir donguyu kirmak icin yapilmasi gerekenler (faizlerin artirilip egitim reformu, hukukun islemesi icin zaman kazanilmasi) gecerli duzenin surmesinin önünde engel teskil ettiginden dolayi, simdilik uzun ince bir yolda gidiyoruz. Mevcut durum ne kadar istikrarli gorunse de aslinda kararsiz bir yapida salinimlar yaparak devam ediyor. Son yillarda yasananlari dusununce, yarin memleket uzayli istilasina ugrasa artik sasirmam. Bunu regule etmek icin gereken kontrol mekanizmalari da aktif olmadigi icin ilerde olacaklari merak ediyorum. Sosyoloji ve ekonomi uzmani olmadigim icin kesin cikarimlar yapmak yanlis olur ama tarih ve bilim bu konuda olacaklar konusunda ipuclari veriyor. M. Akif Ersoy'un da dedigi gibi:

"Geçmişten adam hisse kaparmış,
    Ne masal şey!
    Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?
    Tarih'i tekerrür diye tarif ediyorlar;
    Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?"

Öte yandan interneti de yazinin icadi gibi insanlik tarihinde buyuk degisimler yasanmasina neden olacak en buyuk yenilik olarak goruyorum. Kullandigimiz bu platform bile tanimadigimiz insanlarla fikir alisverisi yapmamiza, dusunmemize ve dogru bildigimiz yanlislari hayatimizdan cikartip bir sonraki donguye kadar yeni dogrularimizi insa etmeye yariyor. Kendi dogrularimiz gerceklerle ortustugu derecede de yasam kalitemiz o kadar artiyor. Yasam kalitesini artiranlar da, internet sayesinde kendilerindeki fikirsel ve maddi degisimi toplumun diger bireylerine sinir olmadan kolayca yansitabiliyorlar. Bu durumda maddi acidan sikinti ceken, hukuksal acidan kendini guvende hissetmeyen ve cocuklarinin iyi egitim almasi bilincinde olan vatandastan oy isterken vaat etmeniz gerekenler Roma imparatorlarindan, papadan ya da petrol zengini Araplarin halka sundugu/vaat ettiklerinden farkli olmak zorunda.

Bunun en guzel ornegini ailemde goruyorum. Yillarca ne kadar saglam arguman sunarsam sunayim bazi tercihlerini degistiremedim. Hep kendilerine dayatilan fikirleri one surduler. Ne zaman Facebook-Instagram hesabi actilar, dunyanin farkli yerlerinde insanlarin cok guzel yasamlari oldugunu farkettiler, iste o zaman biraktim ikna etmeyi. Cunku artik cin siseden cikti bir kere .

Saygilarimla.

2.  Alıntı Originally Posted by thermofluid Yazıyı Oku
    Sn. Selka,

Uzun suredir yazmak istiyordum ama firsat bulamadim. Oldukca seviyeli ve guzel analizler iceren baslik icin size ve diger forumdaslara tesekkur ederim. Umarim uzun sure bu sekilde devam eder. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. ....... Cunku artik cin siseden cikti bir kere .

Saygilarimla.
    Keyifle okudum.
    Hoşgeldiniz..

3. Bu arada,
    Sn.Selka dikkat ediyorum da bugünde görünen o ki aynen dediğiniz gibi Usd 3,80 ve üzerinde tutunamıyor mecali yok gibi aşağıya süzülüyor sürekli

4.  Alıntı Originally Posted by bir-esnaf Yazıyı Oku
    Bu arada,
    Sn.Selka dikkat ediyorum da bugünde görünen o ki aynen dediğiniz gibi Usd 3,80 ve üzerinde tutunamıyor mecali yok gibi aşağıya süzülüyor sürekli
    Sn.Bir Esnaf tekrar teşekkür ederim... Umarım herkes ve her şeyden önce memleket ve insanlarımız açısından en güzeli olsun... Naçizane benim fikirlerim öngörüden ibaret...

Yeri gelmişken senle özelden paylaştığım değerleri buradan da paylaşmak isterim...

USD da 3,72 TL leri kademeli ciddi sert alım yerleri gördüğümü; olası çok düşük ihtimal ile 3,63 TL ile dip yapabileceğini....

Yukarıda ise 3,90 TL den itibaren kademeli satışlar ile 4,10 TL ile tepe noktasınının bulunduğunu belirtmek isterim...

Not; Yurtiçi yada Yurtdışı "Siyasi ve Ekonomik" kurumların manevraları, bu tahminleri komple değiştirebilir...

Lütfen Yatırım Tavsiyesi olarak değerlendirmeyiniz.. Okuyunuz ve geçiniz...

Bol kazançlar....
    Son düzenleme : selka; 13-01-2018 saat: 12:14.

5.  Alıntı Originally Posted by thermofluid Yazıyı Oku
    Sn. Selka,

Uzun suredir yazmak istiyordum ama firsat bulamadim. Oldukca seviyeli ve guzel analizler iceren baslik icin size ve diger forumdaslara tesekkur ederim. Umarim uzun sure bu sekilde devam eder. Yukaridaki gelecek hakkindaki kötümser yaziniza istin.....

Saygilarimla.
    Sn.Thermofluid yorumunuz, ilginiz ve takip etmeniz için çok teşekkürler...

Aslında sevmediğim bir cümle ile maalesef başlamak istiyorum...

"Türkiye gerçekten çok kritik siyasi ve ekonomik bir düzenden geçiyor.. Nereye evrileceğini kestirmek oldukça güç..."

Bunu cebimize koyunca konuya girebiliriz...

BIST en sevdiğim yatırım araçlarından bir tanesidir... Ancak BIST düzgün, rasyonel ve risksiz ekonomilerde 3 aşağı 5 yukarı tespit edilip bir fiyatlama ile değerlendirebilirsiniz...

Sizin anladığınız ki; %100 doğru anlamışsınız; TL-USD mevduatı arasında portföyümde değişik % lerde kah TL lehine kah USD lehine yatırım yapıyorum...

Bazı insanlar bana kızıyor; Sn.SELKA BIST i övüp USD a nasıl yatırım yaparsınız diye...

Aslında onlarda haklı... Hisseci bir adam USD a yatırım yapmaz. USD da geçicidir.. Ama ben hisseci olmama rağmen USD yatırımcısıyımdır....

NEDEN?

Başta dedim ya... BIST yatırımcısı normal işleyen ekonomilerde şöyle olunur... BIST günlük pozitif haberler ile yükselir; kar satışları gelir; düşer; yatırımcı için alım fırsatı gelir; yatırımcı alır; negatif haberle biraz daha düşer; sonra pozitif haber ile yükselir...

Ama TÜRK ekonomisinde işler 2013 yılı Mayıs ayından sonra böyle değil... O tarih kritik bir tarihtir.. Normal ekonomiden A Normal ekonomiye geçiş miladı dır...

Anormal ekonomilerde anamoly ler oluşur... Anamoly demek düzensizlik demektir. Yani sonuçlarının neler olacağını kestirememektir...

Şöyle ki; BIST 75,000 ler den Suriye Savaş krizi ile bir yükseldi soluğu 85,000 ler de aldı... Yatırımcı Borsanın düşmesini beklerken...

Suriye Savaşı karardan uygulamaya yani kara harekatına döndü; fiiliyata olay geçince 85,000 lerden olan endeks 70,000 ler beklenirken; 90,000 lere geldi...

Tüm bu abidik gubidik olaylar ile Borsa 100,000 olur mu derken; TSK Suriye de ABD ile mi Rusya ile mi savaşacak derken onca vize mize krizi seçim, AB, Almanya, ABD, AVusturya krizi dinlemeden soluğu 110,000 lerde aldık....

Herkes şok... 85,000 lerden risk çok diye endesk almayan ky 110,000 den neyi alıcak ki?

Yabancı durduk yere, ortada hiçbir haber akışı yok iken, bir ara 100,000 lere doğru indirdi...

"Düğün değil bayram değil Eniştem beni Niye Öptü"

Dedim ya ANAMOLY ler....

Bizim bu anamoly yi ilk fark eden BIST oldu... Çünkü arkadan devasa bir enflasyon geliyordu, bu enflasyon ortamında kimse malını ucuza vermek istemezdi... İster se savaş çıksın....

BIST te bunu yaptı...

Başta kimse anlamadı BIST in düşmesi gerekliydi ama %6 lardan %25 lere tırmanan enflasyon canavarına karşı BIST i tekrar 80,000 ler de 70,000 ler de beklemek HAYAL idi...

Oysa bizim enflasyon %6 larda olsa idi; bakın endeks nasıl 85,000 lere gelecekti...

Yani; TL inanılmaz dayak yiyordu...

Kahve de ol; leblebide ol, zeytinde ol, hisse de ol ama TL de olma...

Geçen sene leblebinin kg mı 10 TL iken bu sene 15 TL ise (%50 zam)

Adam sana Vakıfbank yada Akbank hissesini niye 4 TL ye versin ki....

Konu bu idi..

Yani kestirmesi oldukça güç bir durum...

İnmesi gereken yerde yükselmesi; yükselmesi gereken yerde düşmesi...

İnsanın akıl sağlığı bu ANAMOLY=SAÇMALIK a dayanmaz, iflas eder...

Mesela Geçen sene malını mülkünğ satıp zeytinyağına yatıran kişi bu sene %50 para kazanacaktı...

Oysa herşeyin pahalandığı bir ülkede BIST neden ucuzlasın ki;

Bu anamolyl lerin ENFLASYONA döndüğünü hepimiz gördük...

Bu enflasyon canavarı neleri tetikleyecek bilemiyorum..
    Nelere sebep olucak görmüyorum...

Dedim ya kısa vadeli TL-USD mevduatında "SÖRF" yaparak birikimlerimi korumaya çalışıyorum....

USD/TRY düştükçe % olarak USD artar...

USD/TRY yükselince % olarak TL artar...

Bu garipliklerde, bu acayipliklerde, bu cıvık cıvık laubaliği memleket ortamında dileyen dileğini yapsın, alsın satsın, versin, ekonomiye can versin...

Benim gözümde;

Bu ülkenin şirketleri, onların hisseleri, emlakları, arsaları, dükkanları, gayrimenkulleri maalesef değersiz emtialardır....

Trade edebiliyorsan; TL-USD

Edemiyorsan; Altın ı al; geri çekil; izle ve bekle...

Dedim ya ANAMOLY ekonomilerde en kötü şeylerdir...

Nereye evrileceği asla bilinmez....

Memlekette durum maalesef budur...

6. Sn selka Bey,

değerli yazılarınızı takip ediyorum, çok teşekkür ederim, inşallah memleket için hayırlısı olur...

enteresandır gayrimenkul fiyatları öyle göründüğü gibi pek düşmüyor, gayrimenkul yatırımı bu devirde yapılır mı? yorumunuz nedir?

selam ve muhabbetle kalın...

Alıntı Originally Posted by selka Yazıyı Oku
    Sn.Thermofluid yorumunuz, ilginiz ve takip etmeniz için çok teşekkürler...

Aslında sevmediğim bir cümle ile maalesef başlamak istiyorum...

"Türkiye gerçekten çok kritik siyasi ve ekonomik bir düzenden geçiyor.. Nereye evrileceğini kestirmek oldukça güç..."

Bunu cebimize koyunca konuya girebiliriz...

BIST en sevdiğim yatırım araçlarından bir tanesidir... Ancak BIST düzgün, rasyonel ve risksiz ekonomilerde 3 aşağı 5 yukarı tespit edilip bir fiyatlama ile değerlendirebilirsiniz...

Sizin anladığınız ki; %100 doğru anlamışsınız; TL-USD mevduatı arasında portföyümde değişik % lerde kah TL lehine kah USD lehine yatırım yapıyorum...

Bazı insanlar bana kızıyor; Sn.SELKA BIST i övüp USD a nasıl yatırım yaparsınız diye...

Aslında onlarda haklı... Hisseci bir adam USD a yatırım yapmaz. USD da geçicidir.. Ama ben hisseci olmama rağmen USD yatırımcısıyımdır....

NEDEN?

Başta dedim ya... BIST yatırımcısı normal işleyen ekonomilerde şöyle olunur... BIST günlük pozitif haberler ile yükselir; kar satışları gelir; düşer; yatırımcı için alım fırsatı gelir; yatırımcı alır; negatif haberle biraz daha düşer; sonra pozitif haber ile yükselir...

Ama TÜRK ekonomisinde işler 2013 yılı Mayıs ayından sonra böyle değil... O tarih kritik bir tarihtir.. Normal ekonomiden A Normal ekonomiye geçiş miladı dır...

Anormal ekonomilerde anamoly ler oluşur... Anamoly demek düzensizlik demektir. Yani sonuçlarının neler olacağını kestirememektir...

Şöyle ki; BIST 75,000 ler den Suriye Savaş krizi ile bir yükseldi soluğu 85,000 ler de aldı... Yatırımcı Borsanın düşmesini beklerken...

Suriye Savaşı karardan uygulamaya yani kara harekatına döndü; fiiliyata olay geçince 85,000 lerden olan endeks 70,000 ler beklenirken; 90,000 lere geldi...

Tüm bu abidik gubidik olaylar ile Borsa 100,000 olur mu derken; TSK Suriye de ABD ile mi Rusya ile mi savaşacak derken onca vize mize krizi seçim, AB, Almanya, ABD, AVusturya krizi dinlemeden soluğu 110,000 lerde aldık....

Herkes şok... 85,000 lerden risk çok diye endesk almayan ky 110,000 den neyi alıcak ki?

Yabancı durduk yere, ortada hiçbir haber akışı yok iken, bir ara 100,000 lere doğru indirdi...

"Düğün değil bayram değil Eniştem beni Niye Öptü"

Dedim ya ANAMOLY ler....

Bizim bu anamoly yi ilk fark eden BIST oldu... Çünkü arkadan devasa bir enflasyon geliyordu, bu enflasyon ortamında kimse malını ucuza vermek istemezdi... İster se savaş çıksın....

BIST te bunu yaptı...

Başta kimse anlamadı BIST in düşmesi gerekliydi ama %6 lardan %25 lere tırmanan enflasyon canavarına karşı BIST i tekrar 80,000 ler de 70,000 ler de beklemek HAYAL idi...

Oysa bizim enflasyon %6 larda olsa idi; bakın endeks nasıl 85,000 lere gelecekti...

Yani; TL inanılmaz dayak yiyordu...

Kahve de ol; leblebide ol, zeytinde ol, hisse de ol ama TL de olma...

Geçen sene leblebinin kg mı 10 TL iken bu sene 15 TL ise (%50 zam)

Adam sana Vakıfbank yada Akbank hissesini niye 4 TL ye versin ki....

Konu bu idi..

Yani kestirmesi oldukça güç bir durum...

İnmesi gereken yerde yükselmesi; yükselmesi gereken yerde düşmesi...

İnsanın akıl sağlığı bu ANAMOLY=SAÇMALIK a dayanmaz, iflas eder...

Mesela Geçen sene malını mülkünğ satıp zeytinyağına yatıran kişi bu sene %50 para kazanacaktı...

Oysa herşeyin pahalandığı bir ülkede BIST neden ucuzlasın ki;

Bu anamolyl lerin ENFLASYONA döndüğünü hepimiz gördük...

Bu enflasyon canavarı neleri tetikleyecek bilemiyorum..
    Nelere sebep olucak görmüyorum...

Dedim ya kısa vadeli TL-USD mevduatında "SÖRF" yaparak birikimlerimi korumaya çalışıyorum....

USD/TRY düştükçe % olarak USD artar...

USD/TRY yükselince % olarak TL artar...

Bu garipliklerde, bu acayipliklerde, bu cıvık cıvık laubaliği memleket ortamında dileyen dileğini yapsın, alsın satsın, versin, ekonomiye can versin...

Benim gözümde;

Bu ülkenin şirketleri, onların hisseleri, emlakları, arsaları, dükkanları, gayrimenkulleri maalesef değersiz emtialardır....

Trade edebiliyorsan; TL-USD

Edemiyorsan; Altın ı al; geri çekil; izle ve bekle...

Dedim ya ANAMOLY ekonomilerde en kötü şeylerdir...

Nereye evrileceği asla bilinmez....

Memlekette durum maalesef budur...

7. Yukarıdaki yazıma ek olarak belirtmek isterim ki;

Önümüzdeki kısa vade de en büyük tehlikeyi enflasyon olarak görüyorum. Türk ekonomisini 2 şey çökertir...

1) Halkın Dolarizasyon oranı;
    2) Enflasyon Sarmalı

1.madde nin tüm memlekette gerçekleştiğini görüyoruz. Görmeyen gözlerin maalesef kör olması gerekiyor... Korkum 2.maddenin tamamlanıp sonuca ulaşmasıdır...

O sebeple bir ihtimal ilk 1 yada 2 ay enflasyon düşük gelebilir çünkü son iki ay nerdeyse beklentinin 2 katı TEFE TÜFE değerleri geldi... Ancak Mart ayından sonra enflasyona dikkat edin derim...

Siyasi riskler yatırımcının PASİF lere (Emlak,Arsa vb) yönelmesini engellediği gibi.. Bu enflasyon USD/TRY paritesine patlar gibi görünüyor....

Naçizane....

8.  Alıntı Originally Posted by the pasha Yazıyı Oku
    Sn selka Bey,

değerli yazılarınızı takip ediyorum, çok teşekkür ederim, inşallah memleket için hayırlısı olur...

enteresandır gayrimenkul fiyatları öyle göründüğü gibi pek düşmüyor, gayrimenkul yatırımı bu devirde yapılır mı? yorumunuz nedir?

selam ve muhabbetle kalın...
    Sn.Pasha sorunuz çok kıymetli bir sorudur. Lakin soruma cevap bulabilirseniz, cevabı da bulacaksınız...

Gayrimenkul fiyatları öncelikle Türkiye'de "at kafadan bilgi yarışması" şeklinde gider....

Geçen sene 500,000 TL ye aldı; Satsa 1,000,000 TL eder... ( 1 yılda %100 kazanç + 1 yıllık Kira Geliri)

Yada 250,000 TL ye aldı; şimdi satsa 750,000 TL eder... (%300 kazanç)

Halbuki; kazın ayağı öyle değildir... Ekonomilerde bir şeyin fiyatı alıcı ile satıcının buluştuğu değerdir...

Benim 2013 model Focus marka aracım vardır. Dizel. Ederi 60,000-65,000 dir...

Ancak sahibinden.com a 85,000 TL ye kadar rakam yazan satıcılar var... Buna kimse engel olamaz...

Menkul adı üzerinde; belli bir meblağ temsil eden, yatırım aracı olarak kullanılabilen, dönemsel gelir getiren, misli nitelikte, seri halinde çıkarılan değer...

Gayrimenkul ise; belli bir meblağı temsil etmeyen demektir......

Yani aslında gayrimenkulun fiyatını belirlemek zordur, herkes de özellikle gayrimenkul yatırımcısı ekonomiden zırnık anlamayanlar oldukları için fiyatları at kafadan yaparlar....

Burada gayrimenkul fiyatını bilmek için rasyonel yani gerçekçi olmakta fayda vardır...

Bir oğlunuz var... Binbir zorluk maddi manevi şartlar altına 25 sene okuttunuz, çaba ve emek verdiniz... Unutmayın tam 25 sene...

O oğlunuzu 25 yaşında pırıl pırıl genç bir mühendis yaptınız...

Sizinde ömrünüz BİTTİ.... Madden hemde manen....

Oğlunuz mühendis olarak bir şirkete başlayacak ortalama maaş nedir?

3,000 TL dir...

Bir mühendisin oturabileceği ortalama 3+1 yeni yapım daire 750,000-850,000 TL dir...

Ortalama mühendis maaşına 3,000 TL 3+1 daireye 850,000 TL... Ve sizin hayatınız o çocuğu o bireyi yetiştirmeye harcamışsınız...

Aylık 3,000 TL ye....

30,000 TL yazmıyorum ha; yazı ile üç bin TL...

bakınız SN.Pasha...

25 yıldır devlette mühendisim... Gitmediğim memlekette dağ, bayır ova mezra köy kasaba, bucak kalmadı...

Bugün emekli olsam; ömrümü hayatımı aklımı adadığım devletim bana aylık 1.Derece 4.Kademe Devlet Memur emeklisi olarak aylık 2500 TL maaş verecek....

Bugün bankada 250,000 TL si olan %16 faiz ile bankadan Stopajı ve vergisi kesildikten sonra eline net 3,000 TL faiz geçiyor..

Demek ki; benim hayatım senin hayatının ederi bu ekonomik sistemde <250,000 TL dir... (< küçüktür işareti)

Yani ömrünü harcayana kadar 250,000 TL nakit para bu ülkede bir mühendisi satın alır... Fazlası ile...

O sebeple gayrimenkul belki düşeş, alınabilinir... Ama dedim ya anamoly çok neyin nereye evrileceği belli değil...

Ülkenin %50 si ülke batıyor derken;

diğer %50 si ülke yükseliyor derken;

İnan kardeşim; bilmiyorum... Yukarıdaki %50-%50 de bir anamoly değil mi?

Sayfa 76/250 İlkİlk ... 2666747576777886126176 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •