Originally Posted by
selka
Sn.Thermofluid yorumunuz, ilginiz ve takip etmeniz için çok teþekkürler...
Aslýnda sevmediðim bir cümle ile maalesef baþlamak istiyorum...
"Türkiye gerçekten çok kritik siyasi ve ekonomik bir düzenden geçiyor.. Nereye evrileceðini kestirmek oldukça güç..."
Bunu cebimize koyunca konuya girebiliriz...
BIST en sevdiðim yatýrým araçlarýndan bir tanesidir... Ancak BIST düzgün, rasyonel ve risksiz ekonomilerde 3 aþaðý 5 yukarý tespit edilip bir fiyatlama ile deðerlendirebilirsiniz...
Sizin anladýðýnýz ki; %100 doðru anlamýþsýnýz; TL-USD mevduatý arasýnda portföyümde deðiþik % lerde kah TL lehine kah USD lehine yatýrým yapýyorum...
Bazý insanlar bana kýzýyor; Sn.SELKA BIST i övüp USD a nasýl yatýrým yaparsýnýz diye...
Aslýnda onlarda haklý... Hisseci bir adam USD a yatýrým yapmaz. USD da geçicidir.. Ama ben hisseci olmama raðmen USD yatýrýmcýsýyýmdýr....
NEDEN?
Baþta dedim ya... BIST yatýrýmcýsý normal iþleyen ekonomilerde þöyle olunur... BIST günlük pozitif haberler ile yükselir; kar satýþlarý gelir; düþer; yatýrýmcý için alým fýrsatý gelir; yatýrýmcý alýr; negatif haberle biraz daha düþer; sonra pozitif haber ile yükselir...
Ama TÜRK ekonomisinde iþler 2013 yýlý Mayýs ayýndan sonra böyle deðil... O tarih kritik bir tarihtir.. Normal ekonomiden A Normal ekonomiye geçiþ miladý dýr...
Anormal ekonomilerde anamoly ler oluþur... Anamoly demek düzensizlik demektir. Yani sonuçlarýnýn neler olacaðýný kestirememektir...
Þöyle ki; BIST 75,000 ler den Suriye Savaþ krizi ile bir yükseldi soluðu 85,000 ler de aldý... Yatýrýmcý Borsanýn düþmesini beklerken...
Suriye Savaþý karardan uygulamaya yani kara harekatýna döndü; fiiliyata olay geçince 85,000 lerden olan endeks 70,000 ler beklenirken; 90,000 lere geldi...
Tüm bu abidik gubidik olaylar ile Borsa 100,000 olur mu derken; TSK Suriye de ABD ile mi Rusya ile mi savaþacak derken onca vize mize krizi seçim, AB, Almanya, ABD, AVusturya krizi dinlemeden soluðu 110,000 lerde aldýk....
Herkes þok... 85,000 lerden risk çok diye endesk almayan ky 110,000 den neyi alýcak ki?
Yabancý durduk yere, ortada hiçbir haber akýþý yok iken, bir ara 100,000 lere doðru indirdi...
"Düðün deðil bayram deðil Eniþtem beni Niye Öptü"
Dedim ya ANAMOLY ler....
Bizim bu anamoly yi ilk fark eden BIST oldu... Çünkü arkadan devasa bir enflasyon geliyordu, bu enflasyon ortamýnda kimse malýný ucuza vermek istemezdi... Ýster se savaþ çýksýn....
BIST te bunu yaptý...
Baþta kimse anlamadý BIST in düþmesi gerekliydi ama %6 lardan %25 lere týrmanan enflasyon canavarýna karþý BIST i tekrar 80,000 ler de 70,000 ler de beklemek HAYAL idi...
Oysa bizim enflasyon %6 larda olsa idi; bakýn endeks nasýl 85,000 lere gelecekti...
Yani; TL inanýlmaz dayak yiyordu...
Kahve de ol; leblebide ol, zeytinde ol, hisse de ol ama TL de olma...
Geçen sene leblebinin kg mý 10 TL iken bu sene 15 TL ise (%50 zam)
Adam sana Vakýfbank yada Akbank hissesini niye 4 TL ye versin ki....
Konu bu idi..
Yani kestirmesi oldukça güç bir durum...
Ýnmesi gereken yerde yükselmesi; yükselmesi gereken yerde düþmesi...
Ýnsanýn akýl saðlýðý bu ANAMOLY=SAÇMALIK a dayanmaz, iflas eder...
Mesela Geçen sene malýný mülkünð satýp zeytinyaðýna yatýran kiþi bu sene %50 para kazanacaktý...
Oysa herþeyin pahalandýðý bir ülkede BIST neden ucuzlasýn ki;
Bu anamolyl lerin ENFLASYONA döndüðünü hepimiz gördük...
Bu enflasyon canavarý neleri tetikleyecek bilemiyorum..
Nelere sebep olucak görmüyorum...
Dedim ya kýsa vadeli TL-USD mevduatýnda "SÖRF" yaparak birikimlerimi korumaya çalýþýyorum....
USD/TRY düþtükçe % olarak USD artar...
USD/TRY yükselince % olarak TL artar...
Bu garipliklerde, bu acayipliklerde, bu cývýk cývýk laubaliði memleket ortamýnda dileyen dileðini yapsýn, alsýn satsýn, versin, ekonomiye can versin...
Benim gözümde;
Bu ülkenin þirketleri, onlarýn hisseleri, emlaklarý, arsalarý, dükkanlarý, gayrimenkulleri maalesef deðersiz emtialardýr....
Trade edebiliyorsan; TL-USD
Edemiyorsan; Altýn ý al; geri çekil; izle ve bekle...
Dedim ya ANAMOLY ekonomilerde en kötü þeylerdir...
Nereye evrileceði asla bilinmez....
Memlekette durum maalesef budur...
Yer Ýmleri