Bist'te işlem yapmayınca tabi böyle değerlendirmek iyi oluyor. Yatırımcının zararına da ortak olunuyor mu? Bir arkadaş isveç de sanırım. Eğer zarar edersem %30 unu geri alabiliyorum diyordu. Peki biz de böyle bir şey olur mu? Heş şeyi kendi pozisyonumuza göre değerlendirmeyelim.
Evet arkadaşlar burada sayfalar dolusu DDKM olayını yazıp tartışmıştık. Ben çarşamba günü işlem yapacağımı ve bir arkadaş da bana, sizin sonucun ne olduğunu yazar mısınız? demişti. Ban de söz verdiğim üzere yazıyorum. Neden çarşamba dedim. Çünkü dolar bazlı fonlara satış vermiş ve dönüş günü salı (dün) saat 14.30 - 15.00 arası idi.
Önce olayı kısaca özetliyelim ki kafalarda soru işareti kalmasın. İşlem İş Bankası'nda yapılmıştır. Bunu özellikle belirtiyorum ki bankalar arasında uygulama farklılıkları var. 31 mart 2024 tarihi (sadece bir gün için) vadesiz dolar hesabımda örneğin 40.000 dolarım vardı. Ve ben bu dolar ile Nisan ayında döviz bazlı Fon aldım. Mayıs sonu geldiğinde bankaya giderek MT si ile görüştüm. Aldığım cevap 31.Mart 2024 tarihinde hesabınızda görünen dolar miktarı kadar fonu bozdurup DDKM yapabilirsiniz (ilgili yerler ile görüşüldükden sonra) oldu.
Ben de mayıs sonu fonlara satış verdim. Dönüş dün (salı günü) saat 14.35 civarı oldu. MT si bana saat 16.00 ya kadar DDKM hesabı açabilirsiniz demişti. (Ben her ihtimale karşılık çarşamba günü belli olur demiştim) İnternet bankacılığına girdim. Ve 31 mart 2024 tarihinde (bunu sık sık vurguluyorum. zira anlamayan arkadaşlar var) vadesiz mevduat hesabımda olan dolar miktarı kadar DDKM işlemini yaptım. Üstelik kendim yaptığım için yarım puan fazla oran verdi. Lakin saatlik döviz kuru saat 14.00 baz alındığı için gün içi en yüksek değer oan 32,6135 kur üzerinden yapıldı.
Arkadaşlar bankalar arasında farklı uygulamalar var. EGEDUK arkadaşımızın dediği gibi Ziraat Bankası'nda alt limit yok. Oraya gidip konuştum. Fakat benim yaptığım işlem şekli de yok. Edindiğim izlenim hangi banka olursa olsun elemanlar tam anlamı ile konuya hakim değiller. Eğer böyle bir durumda iseniz ve konu ile ilgileniyorsanız tavsiyem Merkez Bankasını arayıp operatöre DDKM hakkında bilgi almak istiyorum. Beni ilgili birime bağlar mısınız? deyip karşınızdaki kişiden en doğru bilgiyi almaktır. Ben aramıştım 31 mart öncesi fonları bozup DDKM yapabilir miyim diye. Hayır cevabını almıştım. Uzun açıkladım ki, kafalarda soru işareti kalmasın.Bol kazançlar.
Bilgilendirme için teşekkürler.
Tbey35 teşekkürler
biste vergi koymak aptallıktan başka birşey değildir. daha önce konmuştu, sonra paşa paşa kaldırdılar. zira bizim borsa kazan kazan yeri değildir. 2013 de bist 500 dolar iken bugün 350 dolarlarda. totalde 10 yıl öncesine göre zarar söz konusu. kazanan bir kesimin parasına göz dikilmişse, bu yanlış olur. zira bu kesim şansına kazanmıyor. riskine göre kazancını doğru hesap ettiği için kazanıyor. riski ve vergisi olan borsa yerine doğrudan vergisiz dolara yönelebilir. eğer borsaya vergi konacaksa döviz ve altına da vergi konmalıdır.
mesela ben yurt dışı hisse piyasalarına yatırımı araştırmış, vergi olduğu için vazgeçmiştim. eğer şimdi vergi gelecek ise abd hisse yatırım fonları cazip olacaktır.
bu arada yeni halka arzlarda vergi haberi ile son bulmuştur. bu milletin finansal okuryazarlığı zayıf olsa da, keriz de değil.
Yer İmleri