VB %14,50... 32 gün temdit....
VB %14,50... 32 gün temdit....
haberi iyi oku amaçları faizi baskılamak,bu durumda dövize talep patlar,bu düşük faiz baskısını sürdürmeleri için doları yasaklamaktan başka çare yok. yada bu saçmalıklardan vazgeçecekler. şu an zaten negatif faiz ile SOYULUYORSUNUZ. benim için her zaman potansiyel var dolarda. siz ölmeyi baştan kabullenmişsiniz.kusura bakma ben almayım.....
Bana burada aklınca çamur atmaya çalışanlar,merak etmeyin DEVAL de gelip burada sizin gibi yazmayacağım.
Heyecan yapmayın bizim millet böyle şeylere rağbet göstermez..Kendileri demişler işte 2015 deki model tutmadı diye..
Bu da tutmaz..
Düşüremezler..
Toplam mevduat içinde kaç kişi ev almak isteyecek de..Bu sisteme dahil olacak da..
1.4 trilyon tl mi ne mevduat var..
TR de sıfır ev satışları ne kadar..??
Kredi hacmi büyüdükçe bizim gibi ülkelerde böyle abidik yollarla faiz düşürmek zorlaşır çünkü havuzun içindeki payı yüzde 1-2 seviyelerinde kalır..
Yapabilecekleri tek şey bankalar la anlaşıp mevduat oranları toptan aşşa çekmek..
Bu durumda da vatandaş komple dolarize olabilir..
Haa ondan sonrada dolarlarınızı şu fiyatdan bozdum hadi eywallah yasaaah hemşerim dolar da diyebililer işte..
Bi anda piyasada zibilyon gibi TL olur..
X olayı oluyor diyelim. Bu olay sonucunda:
1. Piyasadaki toplam TL mevduat düşüyor (başka yere gidiyor)
2. Dışarı çıkan TL mevduatın kısa sürede geri gelme ihtimali de pek yok.
Bu X olayı; TL faizleri düşürür mü yükseltir mi?
Böyle sorunca sanırım "Düşürür" diyecek pek kimse olmayacak ama öyle yazılmış şimdiye kadar.
X = "Mevduat sisteminden ayrık biçimde, ayrı bir çerçeve içerisinde; ev alma amaçlı düşük faiz sistemi"
Bu sisteme girenler piyasadaki TL mevduat miktarını azaltır. Bu da faizleri düşürmez, arttırır. Haberde yazan "faizlerin düşmesi" piyasadaki TL mevduat için değil, o sisteme giren ev yatırımcısı için geçerli. Düşük kredi faizini de, düşük mevduat faizini de alan işte o işe girenler. Bu yatırım kararını alan biri, piyasada faiz birkaç puan arttı diye hop diye piyasa mevduatına geri dönmez. Ancak ev almaktan vazgeçmesi gerekir. Bu yüzden böyle bir sisteme girenle, normal mevduat yapan aynı sınıfa sokulamaz; birbirlerinin rakibi olamazlar. Çünkü aynı BES gibi orada kalın bir çizgi var. Çizginin öbür tarafına atlama kararı sık ve kolayca alınamaz. Yani, ayrı havuzlar; ayrı faizler.
Özetle: Bu sistem tutarsa; piyasadaki TL faizleri yükselir. Haberi yazanların ve hatta bu sistemi kuranların bu ufak teknik ayrıntıyı "gözden kaçırması" kendi işlerine gelen bir durum. Mevduat yatırımcısı ise kendi için, her şeyi doğru yorumlamalı.
Forum kuralları 'nı okudunuz mu?
1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...
Kurallara AYKIRIDIR.
Yer İmleri