Geçenlerde İsviçreli bir arkadaşım ile görüştüm. Bana dedi ki tüm ilaç hammaddeleri Hindistan'da imal ediliyor ama Türkiye'ye biz satıyoruz.
Nasıl yahu dedim?
İstisnasız en büyük yerliler de müşterileriymiş.
Nasıl olur dedim?.Niye Hindistan'dan almıyorlar?
İsviçre ilaç hammaddesi pürifikasyonundan elde edilen kara efektifte %6 vergi uyguluyormuş.
Çoğu firma'da hammaddeyi Hindistan'dan alıp pürifikasyonu *yurt içinde* yapabilecekleri halde vergisel nedenlerden yurt dışında yapmayı tercih ediyorlarmış.
Epey şaşırdım bunlar bizim anlı şanlı Türk firmalarımız değil mi dedim?
Geçmişte benzer örnekleri bir televizyon imalatçısının ara malı ithalatlarında ve hatta bir gıda imalatçısının kakao ithalatında bizzat şahit oldum. Gıdacı bu kanalla neredeyse tüm sermayesini ingiltere'ye nakledebiliyordu hem de epey düşük vergi avantajı ile.
Geriye kalan kahraman milliler ise devletin onlara tanıdığı kartel ile üretim yapmaya devam ettiklerinden pek bir mutluydular.
Forumdaşlar herşey göründüğü gibi değildir.
Ucuz hamaset ülkemizi kurtarmaz.Yatırımcının üretim ve imalat şartlarını uluslararası muadillerine göre eş tutmaz iseniz yatırımcı KAÇAR. Türk'te kaçar Solcusu da kaçar sağcısı da kaçar.
Kaçmasının nedeni ülkesini sevmemesi DEĞİLDİR.
Çünkü yatırımda fiili imkansızlık oluşmuştur.
Sermaye birikimini engelleyen her hamle yatırımı durdurur.
Buna milli duygular ile cevap verilemez. Bu bir hatadır. Kendimizi kandırmaktır.
Yer İmleri