Artan

16.477,50 10 16:59
134,20 10 16:57
99,00 10 16:51
100,20 9.99 16:58
358,50 9.97 16:59
Artan Hisseler

Azalan

11,87 -9.94 16:59
521,00 -8.36 16:59
57,30 -6.07 16:59
15,18 -5.13 16:59
20,86 -5.01 16:59
Azalan Hisseler

İşlem

23.625.935.713,70 16:59
22.579.128.347,25 16:59
17.891.958.896,06 16:59
14.050.526.808,66 16:59
13.818.674.297,00 16:59
Tüm Hisseler
Sayfa 94/369 İlkİlk ... 44849293949596104144194 ... SonSon
Arama sonucu : 2950 madde; 745 - 752 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. 36.60 civarı sattığım ALKIM'leri kapanıştan önce devre kesince eşleşme fiyatı olan 34.44'ten tekrar yerine koydum. ORGE'leri de 2 katına çıkarıp maliyeti 24.69'a çektim (an itibariyle orada %2 civarı eksideyim) yine devre kesimi sonrası. Sanki acele ettim gibi geliyor, ama hayırlısı olsun.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. ROIC (Yatırılmış Sermaye Getirisi) formulu soran arkadaşlar için:

Çok değişik hesaplamalar olsa da Uluslararası Literatürde en çok kullanılan formulü bu:

ROIC = NOPAT / Invested Capital
    NOPAT: Net Operating Profit After Taxes

Invested Capital= Fixed Assets + Current Assets - Current Liabilities - Cash
    Invested Capital= Fixed Assets + Non-Cash Working Capital

Pay Kısmı: Net Faaliyet Kârı x (1 - Vergi Oranı)
    Payda Kısmı: Duran Varlıklar + Dönen Varlıklar - Kısa Vadeli Yükümlülükler - Nakit ve Benzerleri

yani aslında payda kısmı
    Duran Varlıklar + Net İşletme Sermayesi - Nakit ve Benzerleri

Burada NOPAT dediğimiz şey Net Kâr ile karıştırılmamalı. Net Kâr dediğimiz kısım Net Faaliyet Kârından faiz ve vergiler düşüldükten sonra elde edilendir.

Yani formül şu:

Yatırılmış Sermaye Getirisi= (Net Faaliyet Kârı x (1 - Vergi Oranı)) / (Duran Varlıklar + Dönen Varlıklar - Kısa Vadeli Yükümlülükler - Nakit ve Benzerleri)
    Son düzenleme : deva-i dert; 23-01-2023 saat: 20:36.
    Clausewitz

3.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    36.60 civarı sattığım ALKIM'leri kapanıştan önce devre kesince eşleşme fiyatı olan 34.44'ten tekrar yerine koydum. ORGE'leri de 2 katına çıkarıp maliyeti 24.69'a çektim (an itibariyle orada %2 civarı eksideyim) yine devre kesimi sonrası. Sanki acele ettim gibi geliyor, ama hayırlısı olsun.
    Yine erken olduğumu hissettiğim halde BAGFS'ları da tekrar yerine koydum. Sırada KONKA'lar var. Ya nasip
    Clausewitz

4. Umarım benzer düzeltmedir de sonrasında yolumuza bakarız.
    Clausewitz

5.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    36.60 civarı sattığım ALKIM'leri kapanıştan önce devre kesince eşleşme fiyatı olan 34.44'ten tekrar yerine koydum. ORGE'leri de 2 katına çıkarıp maliyeti 24.69'a çektim (an itibariyle orada %2 civarı eksideyim) yine devre kesimi sonrası. Sanki acele ettim gibi geliyor, ama hayırlısı olsun.
    ALKIM ve BAGFS'lardan sonra KONKA'larımı da yerine koydum. Umarım yarın endeksin toplayacağı beklentim ya da hissim beni yanıltmıyordur. Sonuçta zaten portföyümde olan hisselerdi, bir miktar daha ucuzdan yerlerine koydum, erken bile davranmış olsam da. Kristal küremiz bir türlü tamir edilemedi, yapacak bir şey yok.

Portföy

ALKIM, BAGFS, BNTAS, INDES, KONKA, NTGAZ, ORGE, OZKGY, TUKAS ve YUNSA
    ile yola devam.
    Son düzenleme : deva-i dert; 24-01-2023 saat: 11:11.
    Clausewitz

6. MOST ya da OTT kullanma zamanı geldi gibi duruyor. Bundan sonra endeks volatilitesi yatay hareketlerle artabilir. Bilanço fiyatlamaları başlasın diye bekliyorum, ondan sonrası bu 2 indikatörden birine endeksleyeceğim hisseleri.
    Clausewitz

7. Elimdeki tüm hisseler, kendi takip ettiğim saatlik periyot itibariyle, sat pozisyonundalar.. Aslında tüm BİST'te sat pozisyonunda olmayan hisse senedi yoktur gibi..

Dün MOST ya da OTT isimleri vermiştim, takibi kolay olması sebebiyle aslında SuperTrend de aynı işlevi gördüğü için kullanılabilir. Ben şahsen bilanço fiyatlamaları başlayıp bilançolar açıklandığı günler itibariyle elimdeki tüm senetleri bir nevi iz süren stop loss özelliği taşıyan bu göstergelere göre tutacağım ve sat sinyali alınca elden çıkaracağım. Şu anda hala tut pozisyonunda olmamın sebebi her an bilanço fiyatlamalarının başlayarak 1 ay kadar kısa süreli bir yukarı yönlü hareket olması ihtimaline inanıyor olmam.

Buradan şu anlamlar çıkmamalı, elimizdeki hisseleri rastgele seçmiş değiliz. Mevcut bilançoları itibariyle satışları, esas faaliyet kârları, net kârları, büyümeleri, sermaye getiri verimlilkleri, yatırımları ve gelecek potansiyelleri olan hisseler her biri. Ancak ben bilançodan bilançoya portföy güncellemeleri yaparak hareket etmeyi tercih ediyorum, trading için kullandığım portföy harici olan hisselerimi. Bunun en iyi yöntem olduğu elbette tartışmaya açıktır. Kimisi hep en iyi çıkacak hisse ya da hisseleri tespit edip onlarda uzun süreli kalarak çok daha iyi sonuçlar elde edebilir. Kimisi büyüme hisselerinden ziyade olgunlaşmış, değerleme yapmanın daha kolay olduğu ve hatta mümkünse temettü veren hisseleri tercih edip kendince güvenlik marjı oluşturacaktır. Kimileri ise büyük ve derinliği fazla olan şirketlerde scalping, day-trading ya da swing-trading yöntemlerini uygulayabilecektir. Uzun senelerdir her bir yöntemle uğraştım ve hali hazırda da 3 farklı portföy ve 2 farklı portföy yönetme şekliyle de devam ediyoruz. Hangi portföy tarzının daha iyi sonuçlar verdiği elbette tartışma götürür. Ancak tecrübelerim şunu söylüyor, trend yapan piyasalarda trader'lar trend'e yenik düşüyorlar genelde. Yatay piyasalarda ise durum tam tersi. Hangi piyasada olduğumuzu anlayabilmek ise biraz tecrübe gerektiriyor haliyle. Ama bu atomu parçalamak gibi bir şey değil elbette. Oldukça basit yöntemlerle yatay ya da trend halinde olduğumuzu anlayabiliriz.

Önümüzdeki yazılarda biraz da bunlardan bahsetme niyetindeyim. Umarım okurlara faydamız dokunur. Yatay piyasalarda neleri yapmanın daha uygun olacağı, ayrıca o dönemde fırsat buldukça yatırımcıların ya da yatırımcı olmaya niyet edenlerin teorik ve tecrübî bilgilerini artırmasının ilerde kendilerine bonus olarak döneceğinin bilinmesi gerekli.
    Son düzenleme : deva-i dert; 25-01-2023 saat: 13:56.
    Clausewitz

8. ROIC (Yatırılan Sermaye Getirisi) için ülkemizde yaygın olarak kullanılan formullerden bir tanesi de şu aşağıda olanı:

ROIC= NOPAT / Yatırılan Sermaye

NOPAT = Esas Faaliyet Kârı x (1- Vergi Oranı)

Yatırılan Sermaye = (( SB Kısa Vadeli Finansal Borçlar + SB Kısa Vadeli Finansal Kiralamalar + SB Uzun Vadeli Finansal Borçlar + SB Uzun Vadeli Finansal Kiralamalar + SB Ana Ortaklığa Ait Özsermaye - SB Nakit ve Benzerleri) + (SB-1 Kısa Vadeli Finansal Borçlar + SB-1 Kısa Vadeli Finansal Kiralamalar + SB-1 Uzun Vadeli Finansal Borçlar + SB-1 Uzun Vadeli Finansal Kiralamalar + SB-1 Ana Ortaklığa Ait Özsermaye - SB-1 Nakit ve Benzerleri))/2

SB: Son Bilanço (Mesela 2022 - 9 Aylık Bilanço)
    SB-1: 1 Yıl Önceki Aynı Döneme ait Bilanço (Mesela 2021 - 9 Aylık Bilanço)
    Not: Esas Faaliyet Kârı verisi yıllıklandırılmış olacak (yani son 4 çeyreklik toplam)

Yatırılan Sermaye Formulü çok uzun görünse de aslında olan şu:

Kısa ve Uzun Vadeli Finansal Borçlar + Özsermaye - Nakit ve Benzerleri.. Finansal Borçlardan kasıt Banka Kredileri ve Finansal Kiralamalar. Özsermaye kısmında alınacak olanı Ana Ortağa Ait olanlar. Bu değerden Nakit ve Benzerlerini düşüyoruz. Bu düşmedeki mantık ise Kullanılan sermaye karşılığı oluşan Nakit ya da kullanılmadan bekleyen nakit artık yatırılan sermaye tanımına dahil edilemez, orada atıl bekleyen bir değerdir.

Bu formulde dikkat edilmesi gereken ikinci husus da Son Bilanço ile 1 yıl Önceki bilançonun değerlerinin toplanıp 2'ye bölünmesi.. Yani 2'sinin ortalamasının alınması mantığı. Kimi analistler sadece 1 yıl önceki bilançoyu kullanırlar formulde. Ama buna itiraz edip ikisinin ortalamasının alınmasını savunanların mantığı ise her bilançoda yeniden oluşan artık sermaye tekrar yeniden yatırıma dönüşüp ondan da gelir elde edilmektedir, bu nedenle ara dönemlerde kârlardan gelen ya da sermaye artırma yöntemiyle gelen ekstra sermayenin de oluşan gelirlerde doğrudan ve dolaylı payı olduğu için 1 yıllık 2 değerin ortalamasının alınmasının % 100 tam sonuç vermese de gerçeğe yakınsak sonuç verdiği kabul edilir.
    Son düzenleme : deva-i dert; 25-01-2023 saat: 14:25.
    Clausewitz

Sayfa 94/369 İlkİlk ... 44849293949596104144194 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •