Nas nas dediler, döviz kurları zıplayıp sonra yataya bağladı.
Şimdi önceki sayfada dediğim gibi insanlar trene atlamış bekliyorlar doların 19'dan 29'a zıplamasını.
Oysa ki hiç bir şey yapmasalardı dolar şu an 12 idi.
Bu adamlar (ya da bunlara akıl verenler) sanıldığı gibi cahil veya aptal değil. Aksine çok uyanıklar.
Kiralarda da dediğiniz gibi varmak istedikleri bir nokta var, oraya varana kadar aynı "nas" gibi yapay bir fırtına yaratmaya çalışıyorlar.. Pes eden satar, dayanabilen dayanır..
Bu arada kiracılar hiç sevinmesin. Kiracı olsam bu haberle uykularım kaçardı.
%25 kısıtlamasının nelere sebep olduğunu gördünüz. Ev sahipleri ilerideki muhtemel kısıtlamaları hesaba katarak 5-8 bin liralık evlere "tedbiren" 10-15 bin istediler.
Bu sefer tamamen ilanları kaldırırlar, 20 bine bile ev bulunmaz.
Birçok kez tekrarladım. Ev sahiplerine vurulan her sopa, döner dolaşır kiracının kafasında patlar.
Sonraki aşamada da, yani varılmak istenen yeni düzende de kiracıya biçilen rol pek parlak değil.
aslında bu konuyu çok düşünüyorum, Naci Ağbal'ın görevden alındıktan sonra sanırım 4-5 ay faizlere hiç dokunulmadı. Sonrasında birden ne olduysa! Nas konusu çıktı ve neden uygulandığını anlamadığım bu ekonomi modeline geçildi. Ya ciddi bir büyük plan var ya da beceriksizlik.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Kira artış sınırlaması saçma sapan olaylara yol açıyor. Bizim bir yakınımız yeni eve çıktı. Ama eski evden bazı eşyaları, hobi amaçlı çalışmalarını yeni eve götüremedi. Depo kiralasam çok daha fazla öderim diye, eski evi depo amaçlı kullanıp kirasını ödemeye devam ediyor.
Benim kiradaki evimde ise site aidatı kiranın %45ine yükseldi. Yakında kira ile aynı olabilir.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir, itibar etmeyiniz.
Adam mülayim amca modunda...Kadın, tam cadı, köylü kadından az değil, kadının anası babası da, köylü teyze gibidir. Neyse.
Köyde ev vs zordur. Biz kendi köyümüzde kendi akrabalarımızla sorun yaşıyoruz. Sen gel 200m arsa al, sonra tinyhouse yap..yok öyle bir dünya...kimse heves etmesin, köyde büyümüş, hatta şu an yılın 6 ayı köyde yaşayan, ileride 9 ay köyde yaşayacak biri olarak söylüyorum...kendi köyümde zor huzur buluyorum, başka şehirlerde, başka kültürlerde zor oğlu zordur bu işler.
Ama, öyle sosyetik ayaklarla gelip, köy fantezisi kuran tiplere de gülüyorum...Bu tipler ileride havuz da yaparlar tiny haouse un yanınaEv alma komşu al konusu, köyde çok çok daha ön plandadır. Sen foseptik çukurunu mesela bana komşu 3-4 m mesafeye açamazsın..ya da çatının suyunu ve benim tarafa doğru veremezsin.
kanun, nizam vs sanki şehirlerde çok işliyor da..köyde kanun nizam arıyor bazıları...köyün kendi genel geçer oturmuş düzeni vardır...bir kere muhtarsız hiç bir iş yapmayacaksın..komşularla görüşüp böyle bir iş yapıyoruz demen lazım nezaketen vsvs.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
150 mt2 bir bahçenin ekimi ve bakımı bile günlük bir amelelik iş gerektiriyor....Çünkü bir kaç yüz mt2 lik bir bahçe için makina yatırımı yapamiyorsunuz.....Her şeyi kol gücü ile yapaacaksınız....kendimdem örnek vereyim..150 mt2 bir bahçeyi 2 günde kürekle derin kazısını yaptım......Bu toprağın havalanması için...2 hafta sonra toprağı ufalatmak ve içindeki yabancı otları temizletmek için tekrar bir kez daha kazacağım...ondan sonra mis gibi kokan koyun gübresini toprağın üzerine dağıttıktan sonra içindeki azotun havaya uçmamamsı için toprak altı yapacağım......sonra toprağı tevsiye edip bölümlere ayıracağım...sonra tohum ve fide alıp ekeceğim...sonra sulama sistemi kurulacak....dikey büyüyen bitkiler ve meyveler için çıta yada ağaç dalı dikeceksiniz....sonra periyodik ilaçlamalar, sulamalar, ot temizleme, köklere boğazlama gibi günlük işler son bahara kadar devam eder....
Eğer harcadığın masrafı ve emeği hesaba katıp bahçeden elde edeceğin toplam mahsülü manav fiyatları ile karşılaştırırsanız büsbütün zarardasınız....Fakat işin zevki ve keyfi insanı cezbediyor....
200 m² bahçem var geçen cumartesiden beri ancak %40 ını temizleyebildim. Üstelik 2 ay önce geldiğimde bellemiştim bahöeyi. Yağmurla beraber ot çoşmuş yol ve yeniden belle. Bugün ayvalık pazarından biraz daha fide alıp salatalık domates ve biber ekeceğim. Ama hamlıktan ağrımadık kas grubum kalmadı.
bir halt olacağı yok.
Yer İmleri