Sayfa 978/1012 İlkİlk ... 478878928968976977978979980988 ... SonSon
Arama sonucu : 8092 madde; 7,817 - 7,824 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

Alıntı Originally Posted by pilavli Yazıyı Oku
    "Hazine'den yapılan yazılı açıklamaya göre yarın 10 Ocak 2024 itfalı altı ayda bir yüzde 2.1 reel kupon ödemeli TÜFE'ye endeksli tahvilin ilk ihracı yapılacak."

Uzun vadeli reel getiri arayanlar, bir bakın hele, mevduatçıların enflasyona karşı ezildiğini yazıp duruyorsunuz, tüfe+2.1 faiz veriliyor, vergisine de bakmak lazım (%10?) ama cazip olabilir. Sinir stres yaşamadan piyasa takibine gerek kalmadan beş yıl kafanız rahat eder.
    Bence 5 yil kirilganligin yuksek oldugu bir parada cok uzun sure ve tufe rakamlarina kimse inanmiyor. Stabil olan bir para birimine uzun vadeli yatirim yapmak daha mantikli bence. Dolar euro vs.

SM-C5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

2.  Alıntı Originally Posted by pilavli Yazıyı Oku
    "Hazine'den yapılan yazılı açıklamaya göre yarın 10 Ocak 2024 itfalı altı ayda bir yüzde 2.1 reel kupon ödemeli TÜFE'ye endeksli tahvilin ilk ihracı yapılacak."

Uzun vadeli reel getiri arayanlar, bir bakın hele, mevduatçıların enflasyona karşı ezildiğini yazıp duruyorsunuz, tüfe+2.1 faiz veriliyor, vergisine de bakmak lazım (%10?) ama cazip olabilir. Sinir stres yaşamadan piyasa takibine gerek kalmadan beş yıl kafanız rahat eder.

Ben borç verdiğim kurumun kendisinin hesaplayacağı borçlanma oranına göre fonlama yapmayı şahsi olarak uygun bulmuyorum.

Borcu alan devletin bir kurumu olan hazine. Bu borcun referans faizini (Tüfe) belirleyecek/hesaplayacak olan yine devlete ait bir kurum olan TUIK.

Her kurum hesabı doğru yapsa dahi bu tür bir borçlanma aracını etik bulmuyorum.

Borçlanma faizine konu olan Tüfe verisini bağımsız uluslararası bir kurum hesaplar ve bu oran üzerinden ödeme yapılır. O zaman üzerinde düşünmeye başlayabilirim.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

3. İskontolu bonolar, sabit kuponlu tahviller ve mevduatlar için farklı bir enf. oranı açıklanmıyor maalesef.
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

4. Türkiye için söylemiyorum ama teknik olarak memur maaşı, emekli maaşı gibi periyodik zam belirleme tarihlerinde olduğu gibi bu tür tavillerin itfa ve ödeme tarihlerinde de verileri zaman serilerini kaydırma, vergiler ile oynayarak öteleme v.b çeşitli yöntemlerle manipule etmek mümkün.

Bunu herhangi bir ülke yapar veya yapıyordur demiyorum. Ama bu olasılık dahilinde olduğu için bu tür yatırım araçlarını etik bulmuyorum.
    Borcu alan kendi ödeyeceği faizin hesaplamasına müdahil olmamalıdır. Devlet dahi olsa. Faiz borçlunun konumuna , teminatlarına ve risk profiline göre serbest piyasada belirlenmelidir.

Sabit getirili tahvil ve mevduat için şöyle bir önemli fark var. Borç verildiği anda yatırımcı borç verme faizini biliyor ve basiretli bir tüccar olarak elindeki veriler ile bir işlem yapıyor.

Ancak Tüfeye endeksli tahvillerde yatırımcı ileri vadede yani henüz belirli olmayan bir oran ile ve yine ileride borç alanın müdahil olduğu bir hesaplama sürecinde hesaplanan bir faiz ile fonlamaya dahil oluyor. Bu bana doğru gelmiyor.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

5. İçimden bir ses şubatta vade donusumde 5,40Tan dolar bulursan sepetini %60 usd,%40 Tl yap diyor

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

6. Gerçek enf: %40 .......

Mevduat faizi % ?

Gösterge tahvil % ?

10 yıllık sabit kuponlu tahvil % ?
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

7.  Alıntı Originally Posted by alenichev Yazıyı Oku
    Abi o kadar dusmez ya. Ulkeye de bir faydasi olmaz. Giren zaten girmis. Dolar ucuz diye eski tas eski hamam devam ederler, sonra hop yine yukselir bu kez daha kotu olur.

SM-C5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Bak orası doğru giren girdi ..Bu saatden sonra ha 4.80 ha 5.50 olsa farketmez .Yapılan zamlar geride alınmaz ama belki uzun bir süre kimsede zam yapmaz .İndirimi geçtim zam yapmasalar oda vatandaş için bir kardır.
    Ben yinede seçimlere kadar düşük dövizin devam edeceğini düşünüyorum .

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

8. Kış sebzelerinden ıspanak 7 TL, pırasa 7 TL...Hala geçirmeye devam ediyorlar insanlara...

Sayfa 978/1012 İlkİlk ... 478878928968976977978979980988 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •